Η ιστορία του πληθωρικού Food Mafia του Ηλία Σκουλά ξεκίνησε από τα νότια και συγκεκριμένα τη Γλυφάδα. Εκεί γράφτηκαν οι πρώτες «μαφιόζικες» ιστορίες. Συνεχίστηκαν με ένα pop up στο κέντρο της Αθήνας, σε μια «μυστηριώδη» στοά στη Βουκουρεστίου για να βρει πλέον το καινούργιο του στέκι στα βόρεια, στη Νέα Ερυθραία.
Στο νέο, λοιπόν, αυτό στέκι του Σκουλά, που θα λεγες ότι είναι και κρυμμένο εκεί που βρίσκεται, ο chef μετρ του street food μετέφερε όλη τη φιλοσοφία του και την έντυσε κάπως πιο comfort, πιο σικ, χωρίς όμως να χάσει την ταυτότητα του. Έτσι, από τον κατάλογο του δεν λείπουν τα διάσημα πλέον bao αλλά και τα burgers. Πρωταγωνιστής εδώ είναι σίγουρα το κρέας και η αγάπη του Ηλία προς αυτό δεν κρύβεται.
Περίεργος να δω την καινούρια εκδοχή του Food Mafia πήρα το δρόμο για τα βόρεια ένα βράδυ που η πόλη προσπαθούσε να βρει στιγμές δροσιάς από τον καύσωνα. Και εγώ τις βρήκα στο βιομηχανικό σκηνικό που έστησε ο σεφ σε κεντρικότατο σημείο της Νέας Ερυθραίας.
Ξεκίνησα τη βραδιά με μια σαλάτα Tijuana days are back. Στην ουσία πρόκειται για μια σαλάτα Caesar’s που παρά την αλμύρα της- λόγω αντζούγιας όπως πραγματικά πρέπει να έχει μια τέτοια σαλάτα- ήταν από τις πιο αξιόλογες του είδους της που έχω δοκιμάσει. Μαζί της ήρθε ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ που στη βάση του είχε παγωμένο αχλάδι και στην κορυφή ένα μικρό αυγό από ορτύκι. Ελαφρώς πικάντικο και αρκετά δροσερό που ταίριαζε απόλυτα με το πραγματικά καυτερό Bloody Mary που μου είχε ετοιμάσει ο bartender Γιώργος Μαρκαδάκης. Ενδιαφέρον πιάτο επίσης ήταν και τα αυγά στη χόβολη με την γκοργκοτζόλα που είχε λιώσει να προκαλεί για πολλές «βούτες» το τραγανό ψωμί που το συνόδευε.
Αφήνοντας τα ορεκτικά πίσω, δοκίμασα επίσης το The burger 2017 που νομίζω ότι είναι ένα από τα burger που θέλεις να φας ξανά και ξανά. Ζουμερό μπιφτέκι, μαζί με μπόλικο cheddar που είχε λιώσει και σκέπαζε με στοργή το κρέας, oyster mushrooms, aioli για να δίνει μια πιο τσαχπίνικη γεύση και μπέικον. Από τα bao buns ήθελα να τα δοκιμάσω όλα. Τέσσερα περιέχει ο κατάλογος. Προτίμησα εκείνο με τον καβούρι, το kimchi και τη wasabi mayo. Το βρήκα ενδιαφέρον και σε συνδυασμό με το Aladdin’s Secret, ένα κοκτέιλ με gin, πράσινο μήλο και ταχίνι που έφτιαξε ο Γιώργος, ήταν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Για το τέλος άφησα την porcheta με την τραγανή της πέτσα που είχε γεμιστεί με ένα μείγμα από ψωμί, αντζούγια, κάππαρη και πεκορίνο. Αλμυρό μεν, αλλά πολύ γευστικό. Φυσικά και έκλεισα το δείπνο μου με ένα γλυκό – καλά δύο- Mexican donuts με παγωτό σοκολάτα με chili σε σάλτσα από dulce de leche και μαλακά μπισκότα σοκολάτας παρέα με παγωτό βανίλια Μαγαδασκάρης.
Το «βόρειο» project του Ηλία Σκουλά θέλει να ξεφύγει λίγο από τη μέχρι τώρα street food baο-burger φιλοσοφία και να περάσει σε μια πιο κρεατοφαγική εμπειρία. Σε όλο αυτό έρχονται να προστεθούν και τα πολύ καλά κοκτέιλ του Γιώργου -που έχει χέρι που λένε- και τα οποία προσθέτουν ένα ακόμα καλό λόγο για να πας.
info
Ελ. Βενιζέλου 59, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6233600. Κόστος: €20-25.