«Εβίβα», η ταβέρνα που σύστησε το Βοχαϊκό στους λάτρεις του κρέατος συνεχίζει να στέκεται στις επάλξεις μιας σύγχρονης κρεατοφαγικής αντίληψης, χωρίς να λησμονεί και τις παραδοσιακές καταβολές της.
Ένα παλιό καφενείο του ’50 στην κεντρική πλατεία του Βοχαϊκού, ενός πεδινού χωριού κτισμένου στην πεδιάδα της Βόχας στο ύψος του Ζευγολατιού. Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Μιας ιστορίας που συμπρωταγωνιστούν δύο αδέρφια, ο Δημήτρης και ο Γιώργος και το πείσμα τους να μετατρέψουν την παραδοσιακή ψησταριά της πλατείας σε ένα σύγχρονο κρεατοφαγικό προορισμό.
Άγνωστο χωριό το Βοχαϊκό μέχρι πριν λίγα χρόνια. Γαστρονομικά έρημο. Τουριστικά επίσης. Αγροτικά μετρημένο σαν πάμπολλα χωριά στα πεδινά της χωράς. Μια μεγάλη πλατεία, ένα- δύο καφενεία, μια ψησταριά, η δική του αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα ο Άρης, μια εκκλησία δεσπόζουσα στο κέντρο του χωριού.
Το δικό μας καφενείο, λοιπόν, το μοναδικό στην πλατεία που για δεκαετίες λειτουργούσε και σαν εστία συνάντησης για σουβλάκια και μπύρα, το 2013 περνά στα χέρια των αδερφών Μαυρονάσιου και μετατρέπεται σε μια παραδοσιακή ψησταριά με γνώριμα highlight για τους θαμώνες, το κοντοσούβλι , το κοτόπουλο μπούτι τυλιγμένο σε μπόλια και τα αρνίσια παϊδάκια του.
Τρία χρονιά μετά, το 2016 αρχίζει δειλά δειλά μια συστηματική προσπάθεια ανάδειξης τού κρέατος, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής που μιλούσε μια σύγχρονη κρεατοφαγική γλώσσα με πολλές καινούριες λέξεις και μοντέρνους μαγειρικούς ορούς.
Τα πρώτα ψυγεία ωρίμανσης μπαίνουν στο κατάστημα. Ο χώρος σιγά-σιγά αποκτά μια πιο μοντέρνα όψη. Οι συνεργασίες με φάρμες του εξωτερικού, κυρίως από την Ισπανία, ισχυροποιούνται και αποκτούν μόνιμο πλέον χαρακτήρα. Οι δημοφιλείς κοπές παίρνουν τη θέση τους στον κατάλογο, οι παραδοσιακοί μεζέδες περπατάνε χέρι-χέρι με τους γευστικούς νεωτερισμούς.
Τα black Angus λουκάνικα αλλάζουν σελίδες με χειροποίητους καβουρμάδες με βιολογικά αυγά, το σαγανάκι provolone στο φούρνο με την καλαβρυτινή φέτα λαδορίγανη και -το μεγάλο hit της περυσινής χρόνιας- τα mini Black Angus brioche burgers συνυπάρχουν στα τραπέζια με παστουρμαδοπιτάκια με αρσενικό Νάξου.
Σταθερές αξίες παραμένουν το συκώτι γάλακτος στα κάρβουνα, τα αρνίσια παϊδάκια, αλλά και τα παϊδάκια Καλαρρύτικου προβάτου που εξελίσσονται τελευταία σε μεγάλη λιχουδιά.
Το «Εβίβα» σήμερα έχει καθιερωθεί στη συνείδησή των επισκεπτών του από κάθε γωνιά της Κορινθίας, αλλά και την Αθήνα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ως ένας αξιόλογος προορισμός για απολαυστική κρεατοφαγία, είτε στην παραδοσιακή της μορφή είτε στη μοντέρνα της εκδοχή. Το μόνο που έλειπε πάντα από τον κατάλογο ήταν η κατσαρόλα.
Η προσέγγιση στην κλασική ελληνική κουζίνα, μέσα από συνθέσεις όπως ένα κοκκινιστό μοσχαράκι, ένα αρνί με αγκινάρες, έναν λαχανοντολμά, ακόμη ακόμη μια κοκκινιστή προβατίνα με μελιτζάνες.
Όλα αυτά θα τα βρείτε πλέον εδώ τα Σαββατοκύριακα, εκεί όπου οι κατσαρόλες βγαίνουν από τα ράφια τους, τα τσουκάλια μπαίνουν στη φωτιά και τα ταψιά στους φούρνους. Λίγες οι μερίδες από κάθε συνταγή, καθώς σκοπός των ανθρώπων του «Εβίβα» είναι να τονίσουν την απόλαυση του κρέατος μέσα από μαγειρέματα και φουρνίσματα, χωρίς να αλλάξει δραστικά η ταυτότητα του εστιατορίου.
Μεγάλη η αγάπη του Γιώργου Μαυρονάσιου για το κρασί, με μια συλλογή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που καλύπτει τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα με σπουδαίες ετικέτες και χρονιές, δημιουργώντας ευχάριστα διλήμματα επιλογής κρασιού για να συνοδεύσετε το κρέας σας.
Info
Eπαρχιακή οδός Βραχατίου – Νεμέας, Βοχαϊκό, τηλ: 27410 56531
Φωτογραφίες: Εβίβα – Facebook