Από μια μικρή ήσυχη γειτονιά στο Κερατσίνι, η καλή ψαροταβέρνα με το ευρηματικό μότο «τα αμέσως πιο φρέσκα (ψάρια) κολυμπάνε στη θάλασσα» έχει κερδίσει τη γαστρονομική καρδιά Πειραιωτών και Αθηναίων από όλο το Λεκανοπέδιο. Μέσα στις δύο plus δεκαετίες που το μαγαζί έλυσε κάβους με ρότα τη θαλασσινή γαστρονομική απόλαυση, έφτασε από το Κερατσίνι μέχρι το έτερο Ταξιδεύοντας στη Νέα Ερυθραία και συνεχίζει να προμηθεύεται το 90% των προϊόντων από Έλληνες ψαράδες βάζοντας στο μενού του θαλασσινά και ψάρια αποκλειστικά από συνεργαζόμενα καΐκια.

Τα τηγανητά του και τα ζυμαρικά εξακολουθούν να είναι το δυνατό του σημείο ενώ οι αλλαγές στις προτιμήσεις του κόσμου που έχει πια συνηθίσει να ζητάει τα περίφημα «ωμά» έχουν προσθέσει επιλογές όπως σεβίτσε και καρπάτσιο. Το μαγαζί καλωσορίζει τους πελάτες του με τραπεζάκια έξω καλά προστατευμένα με τέντες και μια σάλα που εδώ και λίγα χρόνια έχει αλλάξει τη φολκλόρ διακόσμηση με δίχτυα και «σκηνές του βυθού» που διατηρούσε για χρόνια. Οι τοίχοι καλύπτονται πια με μεγάλες ζωγραφιές σε δυνατά χρώματα με την τεχνική του κόμικ που απεικονίζουν λιμάνια και βάρκες και ένα θεόρατο θαλασσοδαρμένο καπετάνιο που επιβλέπει το χώρο.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας: ελληνικές γεύσεις σε πρώτο πλάνο

Οι ιδιοκτήτες του Ε/Γ Ταξιδεύοντας Κώστας Ζαφειρόπουλος και Γιάννης Ζώης και η Κατερίνα, ψυχή της κουζίνας, βάζουν τις ελληνικές γεύσεις σε πρώτο πλάνο. Ξεκινήσαμε με ολοζώντανα ζουμερά κυδώνια και συνεχίσαμε με πρόταση του καταστήματος με την ολόκληρη καπνιστή ψητή μελιτζάνα, γεμιστή με πιπεριά Φλωρίνης σκόρδο ξύδι βαλσαμικό και φέτα, ένα εξαιρετικό γλυκοφάγωτο έδεσμα. Η δροσερή σαλάτα με ξεφλουδισμένη ντομάτα, κρίταμο και κάπαρη έκανε αντίθεση με την πλούσια «αθηναϊκή» που ακολούθησε: δική τους χειροποίητη νόστιμη μαγιονέζα ελαφρώς ροζ από την ελάχιστη ντομάτα που περιέχει, στρωμένη πάνω στη σαλάτα που περιέχει αρκετά στακάτα λαχανικά.

Όπως πάντα, ο φιλεταρισμένος γαύρος ήταν στεγνοτηγανισμένος, σωστά αλατισμένος, τραγανός και πεντανόστιμος. Οι τηγανητές καραβιδούλες, ολόφρεσκες, ήταν άλλος ένα κλασικός μεζές για το τσίπουρο που συνόδευσε όλο το γεύμα, αλλά η απόλυτη σπεσιαλιτέ του μενού είναι η η γιουβετσάδα με κριθαράκι, γαρίδες και μύδια και θεόρατη νοστιμιά όπως τα αρώματα και οι χυμοί της θάλασσας ποτίζουν το ζυμαρικό. Ζητάμε τη σουπιά με το μελάνι της, άλλη μια διάσημη σπεσιαλιτέ του Ε/Γ Ταξιδεύοντας, μας προτείνουν και τις αχνιστές γαρίδες Αμβρακικού που τις ξεφορτώνουν εκείνη τη στιγμή, και το μάτι μας εντοπίζει στα εξωτερικά τραπέζια ένα γνωστό πρόσωπο στο χώρο των μυημένων στην ψαροσύνη.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας: Θέλει μαστοριά το σπόρ «ψάρι στη σχάρα»

Είναι ο Μάρκος Βιδάλης, κορυφαίος χομπίστας ψαράς, όχι ψαροντουφεκάς, αλλά ψαράς που ψαρεύει με καλάμι. Πιάνει το ψάρι για το φαγητό της ημέρας και χρησιμοποιεί ειδικό δόλωμα που δεν τραυματίζει τα ψάρια για να συνεχίσει το ψάρεμα …επιστρέφοντας τη λεία του στη θάλασσα μετά από μια γρήγορη φωτογράφιση. Κάθεται με δυο Δανούς χομπίστες ψαράδες που μοιράζονται το πάθος του -φεύγει από την Αττική και φτάνει μέχρι την Τήλο για να ψαρέψει, σιγοπίνοντας τσίπουρο στη μεσημεριάτικη λιακάδα και τσιμπολογώντας ψητό χταποδάκι και ντοματούλα.. «Γιατί ξαναρίχνετε τα ψάρια στη θάλασσα» τον ρωτάμε «Αν τα ψαρέψουμε όλα, τι θα σερβίρει ο Ζαφειρόπουλος;» απαντάει. Μεζές περιωπής δωρικός και λιτός οι σουπιές που φθάνουν στο τραπέζι, ενώ οι αχνιστές γαρίδες Αμβρακικού μοσχοβολούν σε ένα ζουμάκι που επιβάλλεται να τιμήσετε με λιμπιστικές βούτες του ψωμιού.

Μεγάλη ευχαρίστηση η ολόφρεσκια ψητή γλώσσα που διαλέξαμε από το ψυγείο ανάμεσε σε ψαράκια, ψάρια και ψαρούκλες. Αφρός η λεπτή σάρκα της, χωρίς να διαλύεται, αρωματική και κομψή. Θέλει μαστοριά το σπόρ «ψάρι στη σχάρα». Από την ποικιλία των γλυκών -τσιζκέικ, κορμός, πορτοκαλόπιτα με σπασμένο φύλλο-, μας άρεσε περισσότερο η τελευταία με το ελαφρό σιρόπιασμα. Πολύ εντυπωσιακή η συλλογή του «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» σε τσίπουρα. Πάνω από 70 ετικέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για κέρασμα μαστίχα και σέρβις γρήγορο και πολύ φιλικό.

info
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ: 2104324368

Διαβάστε επίσης:

ΑTHeRee: Το μικρούτσικο μαγέρικο στη στοά Τοσίτσα με το σπιτίσιο φαγητό

8 πιάτα από αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τις ημέρες της Σαρακοστής απολαυστικές