Ένα εστιατόριο ακαταμάχητη θέα στην Ακρόπολη και σε ολόκληρη την πόλη από τον 5ο όροφο, απαστράπτων χώρος και μοναδικά έργα τέχνης, καλοφτιαγμένη διεθνής κουζίνα με ιδιαίτερη αγάπη στη Μεσόγειο και στην σούσι πλευρά της γιαπωνέζικης κουζίνας.
Dolli’s: Το πολυτελές εστιατόριο στα προτεινόμενα του Guide Michelin
Ήδη από τη μεγαλοπρεπή είσοδο του αναπαλαιωμένου μεγάρου Καλλιμασιώτη του 1925, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή και τα πρώτα βήματα στο lobby του πανέμορφου ξενοδοχείου «The Dolli at Acropolis» του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη στην οδό Μητροπόλεως, το καλό γούστο, η τέχνη και η λάμψη επιβάλλουν άμεσα τη γοητεία τους. Το κλασικό συνυπάρχει με το μοντέρνο και κάποτε με το pop (η διαμόρφωση του χώρου είναι έργο του γραφείου Liakos Associates Architects), η λειτουργικότητα και η άνεση του επισκέπτη βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο. Στην ίδια arty διάθεση και το εστιατόριο στο rooftop με πρόσθετο asset την απίστευτη θέα στον Παρθενώνα με τα Αναφιώτικα στα ριζά του ιερού βράχου, το ναό του Ηφαίστου, τη βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Αστεροσκοπείο στο βάθος.
Καθώς βγαίνουμε από το ασανσέρ, το sushi station με τον ασιάτη σεφ είναι το πρώτο που συναντάμε πριν περάσουμε στη ολόφωτη σάλα με τη λευκή ανάλαφρη διακόσμηση. Η κοσμοπολίτικη διάθεση του μενού από τον έμπειρο executive chef του ομίλου Grecotel Σάκη Τζανέτο, φαίνεται από το πρώτο πιάτο: ένα γλυκύτατο ταρτάρ καραβίδας με αβοκάντο και φίνα αρώματα από κουμ κουάτ. Γαλλικές αναφορές στα δυο επόμενα πιάτα: Μια φίνα βελουτέ σούπα σελινόριζας με αστακό και τρούφα -ζουμερός ο αστακός, λεπτό το άρωμα της τρούφας-, όπως και τα χτένια Saint Jacques με γαρίδες σωτέ, πουρέ από κουνουπίδι, ζελέ μανταρίνι και γαρνιτούρα από τραγανό προσούτο. Τρυφερά και ζουμερά τα θαλασσινά, ελαφρύ άρωμα καπνού από την καψαλισμένη επιφάνεια του χτενιού, θαυμάσιος ο πουρές, ενώ το ευωδιαστό πικρούτσικο ζελέ και το τραγανό προσούτο πλουτίζουν το πιάτο με ευπρόσδεκτη ένταση και εύρος υφών.
Σπουδαίο πιάτο η σκορπίνα στην κοκοτιέρα με σως θαλασσινών, λάδι με αρωματικά βότανα και κλασική συνοδεία από λαχανικά -πατάτα και μικρούτσικα τραγανά κολοκυθάκια. Αφρός το ψάρι, η σως πολυδουλεμένη και πεντανόστιμη. Τα αρώματα και οι γεύσεις του ιωδίου, των βοτάνων και των κηπευτικών αναδύονταν σε στρώματα το ένα μετά το άλλο -ωραία εμπειρία. Αγαπήσαμε πολύ τα «ζωντανά» κηπευτικά με τη δροσιά τους και τη βοτανική γεύση τους, που όπως μας είπαν έρχονται από τη φάρμα του ομίλου Agreco στην Κρήτη, όπως και το πικάντικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που μας έφεραν στην αρχή μαζί με το ψωμί.
Από το μεγάλο section των σούσι δοκιμάσαμε δυο inside out ρολάκια. Το ένα με σολομό, αγγούρι γουακαμόλε και «νήματα» από πιπεριά τσίλι, και το άλλο με τραγανή γαρίδα τεμπούρα, σπαράγγι, πικάντικη μαγιονέζα και γαρνιτούρα αυγά tobiko (χελιδονόψαρο). Στακάτο το ρύζι, ευχάριστοι οι συνδυασμοί των υλικών.
Υπό το φως της Ακρόπολης
Κάποιοι φιλοξενούμενοι από το πολυεθνικό κοινό του εστιατορίου, δεν φοβούνται το μάλλον τσουχτερό κρύο της βραδιάς και απολαμβάνουν το ποτό τους δίπλα στην πισίνα και τις θερμάστρες, ρομαντσάροντας με τη φωτισμένη Ακρόπολη. Ολόκληρο το εστιατόριο περιβάλλεται από γυάλινα πάνελ που καμπυλώνουν μαλακά στις γωνίες. Γυάλινη και η οροφή που καλύπτεται με λευκά romans και κοσμείται με πολυάριθμους, μικρούς, στρογγυλούς καθρέφτες που αιωρούνται στο χώρο και με μαύρους ανεμιστήρες οροφής -σαν γλυπτά. Φανταζόμαστε το σκηνικό με βροχή, που πρέπει να είναι μαγικό. Το φανταζόμαστε και σε συνθήκες ελληνικού καλοκαιριού, με την πλημμυρίδα του παντοδύναμου ηλιακού φωτός να διαπερνά το χώρο και να αντανακλάται από τους καθρέφτες… Φοβερή ενέργεια.
Όπως μας λένε, τα γυάλινα πάνελ αποσύρονται, τα romans κλείνουν και ο χώρος προστατεύεται με πάνινα ριντό. Κάνουμε μια βόλτα στο μπαλκόνι. Έργα τέχνης και εδώ, η Αθήνα ολόφωτη στο βάθος. Πραγματικά, ο χώρος είναι ονειρεμένος. Πίσω στη σάλα, προσπερνάμε το επιβλητικό μπαρ από ιταλικό μάρμαρο Τrentino με ισομεγέθεις αυλακώσεις στη βάση του, έτσι ώστε να ανακαλεί εικαστικά τους κίονες της Ακρόπολης για να περάσουμε στα πιάτα με κρέας.
Η διεθνής κουζίνα του Dolli’s που εντάχθηκε στον Guide Michelin
Πρώτη μας επιλογή οι αρνίσιες κοτολέτες με αγκινάρα κρέμα, φέτες αγκινάρας τηγανητές παναρισμένες με panco και σος αρωματισμένη με ματζουράνα. Υπέροχο το κρέας, άψογα ψημένο και μαλακό σαν βούτυρο, αντάξιο του επιπέδου του εστιατορίου, μεταξωτή η κρέμα. Η τηγανητή αγκινάρα ήταν μια πανάλαφρη τραγανή μπουκίτσα, που κρατούσε όλη την τανική γεύση της αγκινάρας. Στο ίδιο επίπεδο και το μοσχάρι στη σχάρα με κρέμα γλυκοπατάτας, τρούφα και σος αρωματισμένη με θυμάρι. Και στα δύο πιάτα, η σος ήταν βαθιά νόστιμη με όμορφα διακριτό το βότανο που τις αρωματίζει.
Το εκμέκ κανταΐφι με φυστίκι Αιγίνης και παγωτό καϊμάκι -το παγωτό μοσχοβολούσε μαστίχα-, και το ιδιότυπο βελούδινο τιραμισού αρωματισμένο απολαυστικά με σφένδαμο και καφέ espresso ολοκλήρωσαν τη γαστρονομική εμπειρία.
Δυνατός ο κατάλογος κρασιών, περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή σειρά από σαμπάνιες vintage και non vintage καθώς και δυο σαμπάνιες με το ποτήρι, όπως και ροζέ και αφρώδεις οίνους με το ποτήρι. Ο ελληνικός αμπελώνας εκπροσωπείται με 50 ετικέτες και με άλλες 25 ετικέτες ο διεθνής αμπελώνας -σημειώνουμε και την παρουσία της Κύπρου.
Info:
Ξεν. «The Dolli at Acropolis» Μητροπόλεως 49, τηλ. 2160047000
Διαβάστε επίσης:
Gallina: Ένα εστιατόριο γεμάτο τέχνη και εκλεπτυσμένες δημιουργίες στον Michelin Guide
Psarlou: Το ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο στο Κεφαλάρι με ρίζες από τη Λέρο