Στην πιο όμορφη και ρομαντική ταράτσα της Ρόδου, στο Cesar Meze Bar η ελληνική κουζίνα σμίγει με ανάλαφρες fusion αποχρώσεις. Ο ιδιοκτήτης Κοσμάς Κοσμίδης, πολυταξιδεμένος και γνώστης των γεύσεων και του οινικού χώρου, καθώς και ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος σεφ Σταύρος Κουστένης, προτείνουν μια σύγχρονη, καλοφτιαγμένη κουζίνα, μία κουζίνα τολμηρή όσο χρειάζεται για να παραμένει αρμονική, γευστική και απολαυστικά κατανοητή από το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Από την αψιδωτή μεγαλοπρεπή είσοδο από πωρόλιθο, τα εξωτερικά σκαλάκια οδηγούν σε μια από τις ωραιότερες ταράτσες της νησιωτικής Ελλάδας. Ανανεωμένη εντυπωσιακά, χωρίς την παλιά πισίνα αλλά με άφθονα φυτά σοφά κατανεμημένα, ακουμπάει στα ριζά του Κάστρου της Λίνδου. Κάτω, ολόκληρο το χωριό προσφέρεται ανεμπόδιστα στη ματιά, η θάλασσα αστράφτει και το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό. Ένα μικρό μπαρ με ωραία κοκτέιλ, ατμοσφαιρικό φωτισμό, ενημερωμένο προσωπικό και ευγενικό σέρβις.

Για την ιστορία, πρέπει να πούμε πως ύστερα από τον θρυλικό Μαυρίκο, το Cesar με το νεότατο τότε σεφ Σταύρο Κουστένη και με την απόλυτη υποστήριξη του Κοσμά Κοσμίδη, ήταν το πρώτο της νέας γενιάς που έκανε το 2014 τη διαφορά στην πανέμορφη και απίστευτα τουριστική Λίνδο. Έφερε το καινούργιο και το δημιουργικό στα τραπέζια της περιοχής, έβαλε το fusion στοιχείο στο μενού και τόλμησε να προτείνει μια ελληνική κουζίνα με ισχυρά διεθνή στοιχεία. Δημιουργία σταθμός, το «grushi» του, μια ελληνική εκδοχή του σούσι με αμπελόφυλλο. Μια δημιουργία που την έχουν αντιγράψει αμέτρητες φορές από τότε, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στα χρόνια που πέρασαν το εστιατόριο βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη και ο ταλαντούχος σεφ εξελίχθηκε μέσα από συνεχείς πειραματισμούς. Σταθερή βάση του, πάντα, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα, που την μπολιάζει με ήπιες τοπικές και fusion γαστρονομικές αναφορές.

Το μενού στο Cesar Meze Bar

Το φετινό μενού στο Cesar Meze Bar είναι πιο ώριμο από ποτέ. Πιάτα καλοφτιαγμένα με δυνατό ελληνικό χαρακτήρα, τολμηρά όσο χρειάζεται για να κρατούν το ενδιαφέρον και παράλληλα να παραμένουν αρμονικά και κατανοητά από το μεγάλο διεθνές και το ελληνικό κοινό του εστιατορίου.

Το καλωσόρισμα γίνεται με μικρές, παιχνιδιάρικες μπουκιές: ένα «πιταρούδι» (μικρός ψευτοκεφτές της Ρόδου) σε σχήμα πεταλούδας που παραπέμπει στο θρυλικό δάσος με τις πεταλούδες του νησιού.

Μέρη του καλωσορίσματος είναι, επίσης, το τραγανό ρολάκι πατάτας με γέμιση που ανακαλεί νοσταλγικά το οικογενειακό καλό γεύμα της Κυριακής, δηλαδή το κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, αλλά και το διάσημο grushi, η εκδοχή του σούσι αλά ελληνικά: αμπελόφυλλο αντί για φύκι, γέμιση με ρύζι και γαριδάκι, συνοδεία από γιαούρτι αρωματισμένο με γουασάμπι και κρέμα ταραμά.

Πιάτο-αναφορά στο πιο γνώριμο διεθνώς ελληνικό street food, ο tuna gyros (γύρος από τόνο). Ο «γύρος» φτιάχνεται από φρέσκο τόνο και σερβίρεται μέσα σε τραγανή ταρτούλα, με αλμυρή κρέμα αντζούγιας, πελτέ ντομάτας ψημένης στα κάρβουνα, πίκλα κρεμμυδιού και πούδρα από φύκι. Μια γκουρμέ εκδοχή του γύρου, που μυρίζει θάλασσα και καλοκαίρι.

Πριν προχωρήσουμε, να σταθούμε στα υπέροχα ψωμιά που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου, με προζύμι που το φροντίζουν …σαν μωρό. Με έμπνευση από τις πολλές συνταγές των χωριών της Ρόδου, μπορούν να θεωρηθούν και ως ξεχωριστό φαγητό.

Το «μεσημέρι στα Στεγνά» (τα Στεγνά είναι παραθαλάσσιο χωριό με καλές ψαροταβέρνες) κλείνει μέσα του την εμπειρία μιας όμορφης παραθαλάσσιας ροδίτικης ταβέρνας. Ο ολόφρεσκος σκάρος μαρινάρεται και συνδυάζεται με κρέμα από χόρτα, τραγανά ψίχουλα περικαυτής (ζυμωτό ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο, πασπαλισμένο με ρίγανη και ψημένο στα κάρβουνα) και για συνοδεία μια εξαιρετική σκορδαλιά από τηγανητή πατάτα. Μια δημιουργία που ισορροπεί ανάμεσα στην απλότητα του κλασικού ελληνικού πιάτου «μπακαλιάρος σκορδαλιά», προσθέτοντας πλήθος ρουστίκ στοιχείων για να καταλήξει σε ένα κομψό πιάτο της σύγχρονης κουζίνας.

Νοητό ταξίδι και στην Κέρκυρα

Από το μενού δεν λείπει και το γαστρονομικό άλμα στην Κέρκυρα για μια «σκορπίνα μπουρδέτο», μια από τις πιο απλές και νόστιμες κερκυραϊκές παραδοσιακές ψαροσυνταγές, που ο σεφ Σταύρος Κουστένης πλουτίζει με λεπτές έντεχνες πινελιές. Η σκορπίνα βυθίζεται στην πλούσια πυκνή σάλτσα του ζωμού της και σερβίρεται με χειροποίητα ζυμαρικά mista corta. Η κρέμα από Αρσενικό Νάξου και η ιδιαίτερη οξύτητα του μαύρου λεμονιού ολοκληρώνουν ένα πιάτο γεμάτο ένταση, που ενώνει Ιόνιο και Αιγαίο.

Aνάμεσα στα επιδόρπια, ξεχωρίσαμε τον «μπακλαβά». Παραδοσιακό γλυκό που αποκτά μια ευφάνταστη μοντερνιτέ, καθώς μεταμορφώνεται σε μικρή τραγανή τάρτα με όλα τα με αρώματα του μπακλαβά. Η γέμιση από mousse φιστικιού, ελαφρύ αφρό πεκάν και καρυδιού, που συνοδεύεται από παγωτό κανέλα, συμπυκνώνει όλα τα γνώριμα αρώματα του παραδοσιακού γλυκού, αλλά σε απροσδόκητες υφές.

Σπουδαία η wine list με τη φροντίδα του Κοσμά Κοσμίδη και 250-300 ετικέτες, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και κάποιους εξαιρετικούς οίνους από το διεθνή χώρο.

Info
Cesar Meze Bar, Λίνδος, 2244 031410

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα και ταράτσα: 9 προτάσεις για ειδικές περιστάσεις