Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το πω μόδα, αλλά -λες από αντίδραση στην τόση έκθεση των προσωπικών μας στιγμών- μου φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζει να αποτυπώνεται η τάση δημιουργίας πιο ιδιωτικών και κρυφών χώρων εστίασης, στη λογική των speakeasies, των κρυμμένων μπαρ της εποχής της αμερικάνικης ποτοαπαγόρευσης (1920–1933).

cellar

Κάπως έτσι φανταζόμουν “Το Κελάρι”, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στον υπόγειο χώρο του ζαχαροπλαστείου Fresh. Ακόμα και η περιορισμένη -από Πέμπτη έως και Κυριακή, και μόνο βράδυ- λειτουργία του συνηγορούσε υπέρ της εικόνας της μυστικής λέσχης που είχα σχηματίσει στο μυαλό μου.

Στον σχετικά μικρό κατάλογο του Μιχάλη Μερζένη τα κρέατα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά συνυπάρχουν με διάφορα θαλασσινά. Ξεκινώντας από το ταρτάρ από Black Angus (της φάρμας Καπέλη, από την Αιτωλοακαρνανία) με το σχοινόπρασο, με φυλλαράκια σαλάτας και τις μικροσκοπικές πέρλες finger lime (citrus australasica) που έσκαγαν στο στόμα χαρίζοντας σε κάθε πιρουνιά την όξινη φρεσκάδα τους και συνεχίζοντας με τα χτένια με μαρμελάδα jamon και θυμάρι, ένιωσα ότι η κουζίνα βάζει τη θάλασσα να φλερτάρει τη στεριά, με έναν πολύ λιγότερο μπρουτάλ τρόπο από το surf & turf των αμερικάνικων στέικ χάουζ της δεκαετίας του ’60.Οι προτάσεις για κρέας είναι αρκετές, αλλά αδιαμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα είναι οι ζουμερές κοτολέτες (καρέ αρνιού) σε κρούστα από το furikake (γιαπωνέζικο μείγμα μπαχαρικών με φύκια) με το αγιολί μαύρου σκόρδου. Μετά από αυτό το πιάτο, ακόμα και το τραγανό στήθος πάπιας με μαρμελάδα πορτοκάλι-τζίντζερ φάνταζε ατυχής εκδοχή της γαλλικής πάπιας πορτοκάλι.

cellar1

Είναι ίσως πολύ νωρίς για να εκφράσω μια κατασταλαγμένη άποψη για ένα τόσο καινούριο μαγαζί. Προσωπικά, στο The Cellar θα ξαναγύριζα οπωσδήποτε για την ηρεμία του, για τη χαρά να απολαμβάνω τις μουσικές του, πίνοντας το κρασί που διάλεξα, ακόμα κι αν ήταν να παραγγείλω μόνο εκείνη την υπέροχη, πράσινη σαλάτα, με τα φυλλαράκια της βαλεριάνας, τα φασολάκια ενταμάμε, το αβοκάντο και τα γλυκομπίζελα, που αρωμάτιζε ένα ντρέσινγκ mojoverde με κόλιανδρο, γουασάμπι και λάιμ.

info
Λεωφόρος Συγγρού 96, Κουκάκι, Φιξ, τηλ. 211 4112633. Κόστος: 45-60€ / άτομο, χωρίς ποτό.
Κλειστά Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.