Κάθε, μα κάθε φορά, που ανεβαίνουμε στο rooftop του «New Hotel» στον 7ο όροφο, για να επισκεφτούμε το εστιατόριο Art Lounge, η αντίδραση στη θέα της μεγάλης μας πόλης είναι η ίδια: μας κόβεται η ανάσα. Μια ανάσα από το Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων, η γοητευτική σκηνογραφία σε αδιατάρακτη συνέχεια 360ο κυκλώνει ολόκληρη την Αθήνα και τα τοπόσημά της – Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Καλλιμάρμαρο, Ζάππειο και ακόμα πιο μακριά το Αστεροσκοπείο.

Κατά μία έννοια, ο σεφ Μπάμπης Κουντούρης εχει να «αναμετρηθεί» με την μεγαλειώδη εικόνα που προσφέρει η θέση του εστιατορίου και το κάνει με ένα εντυπωσιακό μενού όπου η ελληνική κουζίνα ερμηνεύεται σε fine mode διάθεση, διατηρώντας ως οδηγό την κόκκινη κλωστή της παράδοσης. Σε αυτή τη λογική, η οσπριάδα με τα ξηρά σύκα και το ξύγαλο Σητείας, συμπορεύεται με το σουτζουκάκι ταρτάρ και τα σκιουφιχτά Κρήτης με μοσχαρίσια πλευρά black angus με κάρδαμο με τυρί κυανό, με το ριζότο παντζάρι και ψητό ξιφία.

Η ολόφωτη πόλη προβάλλει με όλη της τη μεγαλοπρέπεια από τον 7ο όροφο καθώς το βλέμμα αποσύρεται για να συγκεντρωθεί στο μενού.

Επιλέγουμε ως πρώτο πιάτο, το πελαγίσιο λαβράκι καρπάτσο με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, Piment d’Espelette παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι. Η πικρούτσικη γεύση του αυγοτάραχου τονίζει την υφάλμυρη γεύση στο ψαριού και η απαλή κάψα του φρέσκου φρουτώδους πιπεριού Piment d’Espelette είναι το εύρημα του πιάτου.

Η πράσινη σαλάτα με φραγκοστάφυλο, baby gem (μικρό μαρουλάκι), κατσικίσιο τυρί, πετιμέζι και τσιπς από προσούτο φτιάχνει ένα δροσερό μπουκέτο γεύσεων με τα τσιπς να σφραγίζουν με την τραγανή τους υφή το πιάτο. Αμέσως μετά, το ριζότο ψητού παντζαριού με αφρό αρωματισμένο με εσάνς φουντουκιού και λάδι αρωματισμένο με βασιλικό, συνοδεύει τον ψητό ξιφία, σε μια προκλητική και πολύ ευχάριστη συνύπαρξη υλικών.

Εξαιρετική πρώτη ύλη και ενδιαφέρουσες υφές στο duo αρνιού. Το τρυφερότατο και τέλεια ψημένο αρνίσιο παϊδάκι με την ροζ καρδιά στη σαρκωμένη μπουκίτσα, κλέβει την παράσταση όπως συνοδεύεται με πουρέ αγκινάρας και νοστιμότατη gravy από τους χυμούς του ψησίματος αρτυμένη με λεμονοθύμαρο. Το δεύτερο τμήμα του ντουέτου, η bolotina αρνιού με φιστίκι Αιγίνης και γραβιέρα Κρήτης είναι μια νοστιμιά που θα έπαιρνε πόντους με λιγότερο ψήσιμο και λίγο περισσότερη γραβιέρα.

Απολαμβάνουμε τις χαρακτηριστικές πράσινες βελούδινες πολυθρόνες που δίνουν πάσα στα υπέροχα χρυσαφί φωτιστικά σε σχήμα καμπάνας και ορίζουν το μπαρ και την αστική κομψότητα του χώρου.

Η εκλεπτυσμένη καλλιτεχνική διάθεση με έργα του Jeff Koons, Art Magazines Ads (1988-1989), βιβλιοθήκη με 2.000 περίπου σπάνιες καλλιτεχνικές εκδόσεις, art books και περιοδικά από το αρχείο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ έχουν ήδη δηλώσει από την έξοδο του ασανσέρ, πως εδώ η τέχνη είναι κομμάτι της καθημερινότητας.

Ξαναγυρίζουμε στο μενού για ένα από τα signature πιάτα του σεφ, το γιουβέτσι αστακού με βούτυρο αστακού και ντομάτα. Το κριθαράκι σε σύβραση με μια νόστιμη ντοματένια μπισκ ανακατεύεται με κομματάκια από την ουρά του αστακού και η ντομάτα, πολύ ελαφρά ψημένη, δίνει τη δική της umami προστιθέμενη αξία.

Άψογο το ribeye που ακολουθεί, ένα από τα καλύτερα πιάτα του μενού συνοδεύεται από ψητά σπαράγγια που θα τα βλέπαμε και ως αυτόνομο πιάτο: κρουστά, με υπέροχη βοτανικότητα.

Φτάνοντας στα γλυκά, το clafouti αχλάδι με πραλίνα αμυγδάλου, κρεμέ βανίλιας και παγωτό αρωματισμένο με τόνκα, δοξάζει με διακριτικότητα τα αρώματα της βανίλιας και την ήσυχη γοητεία του αχλαδιού.Ένα αλλιώτικο εκμέκ ήταν το δεύτερο επιδόρπιο. Όλα τα στοιχεία του κλασικού εκμέκ παρόντα πλην όμως τροποποιημένα με διάφορες παρασκευές. Το τριμμένο φιστίκι γίνεται πραλίνα φιστικιού, η κρέμα γίνεται monte βανίλιας (ένα «βουνό» κρέμας αρωματισμένη με βανίλια) και το παγωτό μοσχοβολάει άνθη πορτοκαλιού. Πολύ ιδιαίτερο γλυκό.

Η wine list περιλαμβάνει περίπου 50 εκλεκτές ετικέτες από τον ελληνικό και τον γαλλικό, σαμπάνιες, αφρώδεις και επιδόρπιους οίνους. Παίρνουμε ένα Negroni Clear Canvas στο χέρι και βγαίνουμε στην τεράστια βεράντα. Τα φερ φορζέ έπιπλα είναι μαζεμένα, οι τέντες είναι μαζεμένες, μόνο η πόλη απλώνεται ατελείωτη και ολόφωτη όπου και να κοιτάξουμε.

info
Ξεν. New Hotel, Φιλελλήνων 16 και Ναυάρχου Νικοδήμου 1, Σύνταγμα, 210 3273170

Το άρθρο της εβδομάδας