Από τη Λατινική Αμερική σε μία συνοικιακή γωνιά της Γλυφάδας που μοσχοβολά βούτυρο και έχει τη γλύκα του dulce de leche . Η Ιζαμπέλα Ακουιλίνα μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στη Βραζιλία, να γαλουχήθηκε από τις Αργεντίνικες αρχές της μητέρας της και να έζησε για χρόνια στην Ουρουγουάη, όμως ήδη, τον τελευταίο ένα χρόνο, η Ελλάδα είναι γι’ αυτήν, πια, το σπίτι της. Και κάτι παραπάνω, ίσως, από αυτό: Είναι ο τόπος που τροφοδοτεί και θεριεύει το πάθος της να ταξιδέψει σε μία νέα, ξένη γη, την αρτοποιητική παράδοση των Λατινοαμερικάνικων πατρίδων της.

Έτσι, εδώ και μερικούς μήνες, λειτουργεί στη Γλυφάδα και μόλις μερικά βήματα πιο μακριά από τη πολύβουη πιάτσα της, τον δικό της φούρνο με την επωνυμία La Linda (όμορφη στα Ισπανικά). Το όνομα καθόλου τυχαίο. Όχι μόνο γιατί και η Ιζαμπέλα είναι ένας όμορφος άνθρωπος, με πνεύμα αγνό και ανήσυχο, αλλά και γιατί έτσι ονομάζεται και ο φούρνος-εστιατόριο που εδώ και 11 χρόνια εξακολουθεί να «τρέχει» μαζί με την μητέρα της, Μαρία, στην Ουρουγουάη και συγκεκριμένα στο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Punta del Este. «Το οίκημα που αγοράσαμε στην Ουρουγουάη πριν μετατραπεί σε φούρνο έφερε ήδη την ονομασία La Linda (οι άνθρωποι εκεί συνηθίζουν να ονοματίζουν τα σπίτια τους) και μιας και, παραδοσιακά, θεωρείται γρουσουζιά να αλλάζουμε το όνομα του σπιτιού που περνά στην ιδιοκτησία μας, το κρατήσαμε. Μας άρεσε όμως, κιόλας, γιατί τόσο εύστοχα αντιπροσώπευε αυτό που προσπαθούσαμε όμορφα να χτίσουμε εκεί» μου λέει η Ιζαμπέλα.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον Ουρουγουανό φούρνο La Linda στη Γλυφάδα, συχνά τη ρωτούν πώς προέκυψε αυτό το project τόσα χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα της και πώς απέκτησε αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας. «Ο πατέρας μου ευθύνεται γι’ αυτόν τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις (εργάζεται σε μία μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία) τον έφερναν για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Γλυφάδα όπου και διέμενε για να μπορεί να συνδυάζει την ευκολία της μετακίνησής του στη δουλειά του με το πάθος του για τη θάλασσα. Στα επαναλαμβανόμενα ταξίδια του, γνώρισα τη χώρα σας και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι αυτό είναι το μέρος στο οποίο θα ήθελα στο μέλλον να ζήσω» παραδέχεται η Ιζαμπέλα. Και το μέλλον αυτό δεν άργησε να έρθει, κάνοντάς την να επεκτείνει την επιχειρηματική της δράση και στην Ελλάδα, μεταφέροντας το La Linda, όπως ακριβώς είναι, με την ίδια φιλοσοφία και με το ίδιο ακριβώς μενού, από την Ουρουγουάη στην Αθήνα.

Χρειάστηκε μάλιστα να ταξιδέψει τους ανθρώπους που ηγούνται της κουζίνας του La Linda στη Γλυφάδα, μέχρι την Ουρουγουάη, όχι μόνο για να τους εκπαιδεύσει στις τοπικές λιχουδιές του μενού αλλά και «για να ζήσουν» όπως η ίδια μου εξηγεί «από κοντά τη φιλοσοφία και την ατμόσφαιρα του original μαγαζιού, να εξοικειωθούν με τους ντόπιους και με τις γεύσεις που προτιμούν και, στην τελική, για να ζήσουν και οι ίδιοι έστω και για λίγο ως locals, ώστε να κατανοήσουν την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου».

Προς το παρόν, η Ιζαμπέλα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ζεν, minimal και σοφιστικέ γωνιά, που μοσχοβολά βούτυρο και που στην άνετη και πολυεπίπεδη αυλή της με τις ψάθινες καρέκλες συγκεντρώνει από νωρίς το πρωί όλους τους οπαδούς των Λατινοαμερικάνικων αρτοσκευασμάτων. Σε αυτή ακριβώς την αυλή, βρίσκουμε καθημερινά και μέχρι το απόγευμα, την ίδια, να υποδέχεται με ένα ζεστό χαμόγελο τους γείτονές της, με φόντο, πάντα, την ανοιχτή κουζίνα στην βιομηχανικού τύπου σάλα του La Linda.

Με γλυκές και αλμυρές σφολιάτες και με οίνους από την Ουρουγουάη

Μεγάλο σουξέ έχουν μεταξύ άλλων, σταθερά, το Aργεντίνικο Rogel που σε εμφάνιση θυμίζει αρκετά το κλασικό μιλφέιγ, αποτελείται από στρώσεις λεπτού μπισκότου και dulce de leche, εναλλάξ, ενώ η επιφάνειά του σκεπάζεται από μια γενναιόδωρη δόση καψαλισμένης ελβετικής μαρέγκας, τα γεμιστά μπισκότα Alfajor, το Cocada, ένα ακόμα παραδοσιακό γλυκό της Λατινικής Αμερικής που έχει στη βάση του μπισκότο, στη μέση dulce de leche (το φέρνει απ’ ευθείας από Ουρουγουάη) και από πάνω μια λεπτή στρώση από κέικ καρύδας, τη Μedialuna, την Ουρουγουανική εκδοχή του κρουασάν, χωρίς γέμιση, τα Bizcochos με dulce de leche και τα Μargaritas με κρέμα.

Πρόσφατα ο κατάλογος ενισχύθηκε από πικάντικα Empanadas, γεμιστά από μοσχαρίσιο κιμά, ελιές και αυγό και από άλλες αλμυρές λιχουδιές (κυρίως σε σφολιάτες) οι οποίες συνοδεύουν εξαιρετικά την ενδιαφέρουσα συλλογή του La Linda σε τοπικούς οίνους της Ουρουγουάης (σερβίρονται σε μπουκάλι ή σε ποτήρι).

Η εξυπηρέτηση, μέχρι στιγμής, λειτουργεί στη φιλοσοφία του self service (γλυκά και αλμυρά προσφέρονται σε χάρτινα πιάτα μίας χρήσης) αν και αυτό, σταδιακά, θα αλλάξει, καθώς ο χώρος θα αρχίσει να λειτουργεί και ως εστιατόριο, σερβίροντας ένα μικρό και περιεκτικό μενού, με κρεατοφιλικό προσανατολισμό και με συνοδευτικά που στηρίζονται σε συνταγές της Αργεντινής και της Ουρουγουάης.

info
Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8949900