Προσπαθούσα καιρό να κλείσω τραπέζι, καθώς η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε στα ύψη από τότε που μπήκε στη λίστα του οδηγού Michelin χάρη στην προηγούμενη σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου. Πρόσφατα ανέλαβε την κουζίνα ο νεαρός σεφ Στέφανος Μιχάλης, για τον οποίο είχα ακούσει πολλά θετικά σχόλια, όμως δεν είχα καταφέρει να δοκιμάσω την κουζίνα του στην Ανάφη.
Ενώ τσιμπούσα τις τσακιστές ελιές και βουτούσα στο αγουρέλαιο το προζυμένιο ψωμί που φτιάχνει η Εύη Μαγδαληνού κάθε πρωί, μελετούσα τον κατάλογο που ανανεώνεται κάθε μέρα. Μαγειρεύουν με ό,τι πιο φρέσκο βρίσκουν και «Εδώ όλα μπαίνουν στη μέση».
Ξεκινήσαμε από τη σαλάτα με τα τοματίνια και την αφοτυριά, ένα ιδιαίτερα έντονο και γευστικό, κατσικίσιο τυρί από τη Μήλο. Απλό και γευστικό πιάτο με άκρως καλοκαιρινή διάθεση και εντάσεις – τα κρητικά τοματίνια ήταν σκέτο μέλι. Ακολούθησαν τα «ραβιόλι» από ωμά κολοκυθάκια γεμιστά με σφυρίδα, μέσα σε αναπάντεχα ωραίο ζωμό από σέλινο, με αρκετή οξύτητα. Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν τα άνθη κουφοξυλιάς και σέλινου, καθώς και τα φύλλα από δυόσμο που πρόσθεταν μια επιπλέον φρεσκάδα, ενώ τα τρία διαφορετικά είδη κολοκυθιού έπαιζαν με την εικόνα και τη γεύση τους.
Η οσπριάδα με ασπρομύτικα φασόλια και σιτάρι συνοδευόταν από σωστά ψημένη σουπιά στη σχάρα και ταραμά που μας φάνηκε λίγος γιατί δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ανακατέψουμε όλα τα υλικά, όπως έπρεπε. Ζητήσαμε επιπλέον, πάντως, ψάχνοντας μια ευκαιρία για περισσότερες βουτιές με το τραγανό παξιμάδι.
Το μελανούρι σαβόρο ήταν πολύ σωστά ψημένο, όμως στα κρεμμύδια η παρουσία του ξιδιού ήταν έντονη, χαλώντας τις ισορροπίες του πιάτου. Ωστόσο, το αρνίσιο κεφαλάκι που ήρθε ως κύριο πιάτο, επιβεβαίωσε όλα όσα είχα ακούσει για τη μαγειρική του σεφ. Άριστο μέλωμα στο ψήσιμο, με συνοδευτικά πατάτες, βλίτα, τα παντζαρόφυλλα και φρέσκα μπιζέλια. Με λίγο ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι που μας πρότειναν, ήταν ένα από τα νοστιμότερα πιάτα του τελευταίου διαστήματος.
Για το γλυκό κλείσιμο ήρθε ένα πιάτο με τυρί καρίκι, κρίταμο, γλυκό νεραντζάκι, φράουλες φρέσκιες, αλλά και μαρμελάδα, με παξιμάδια. Όση ώρα συνδύαζα σε μπουκιές αυτά τα φαινομενικά αταίριαστα υλικά, σκεφτόμουν ότι είναι ωραίο που υπάρχουν νεαροί σεφ σαν τον Στέφανο Μιχάλη. Αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα, τα ψάχνουν, τα χρησιμοποιούν στις συνταγές τους και δεν φοβούνται να πειραματιστούν. Δεν μαγειρεύουν για να εντυπωσιάσουν, αλλά για να μοιραστούν την αγάπη τους για την ελληνική κουζίνα. Από τέτοιους ανθρώπους θέλω να τρώω.
info
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109213690.
Τιμές: 40-50 Ευρώ/ άτομο
Διαβάστε ακόμη
Annie Fine Cooking, ένα κομψό μπιστρό στον Νέο Κόσμο
Άργουρα, το μεγαλείο της ιδιοσυγκρασιακής ψαροφαγίας
Ιωλκός, για ψαροφαγία στη Γλυφάδα