Δύο δρόμοι, δύο οικογένειες δύο γευστικά μετερίζια, ένα κοινό σημείο αναφοράς. Και τα δύο μαγαζιά εδώ και τρεις δεκαετίες γεμίζουν συναισθήματα ανθρώπους από κάθε γωνιά της Αθήνας. Ας γνωρίσουμε το Πεϊνιρλί Ιωνίας και την Creperie Etoile.

Πεϊνιρλί Ιωνίας
Επί της οδού Πανόρμου στην γωνία που συναντά την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εδώ και 25 χρόνια το Πεϊνιρλί Ιωνίας γεμίζει τον αέρα με τις μυρωδιές από τα αυθεντικά Μικρασιάτικα πεϊνιρλί που καθημερινά οι ίδιοι φουρνίζουν. Δημιούργημα του Σπύρου Ανδριώτη, Κερκυραίου στην καταγωγή μα με πάμπολλες εικόνες και επιρροές από τους Μικρασιάτες γονείς της συζύγου του που εγκαταστάθηκαν στην Νέα Ιωνία, έχει κερδίσει επάξια τις καρδίες κατοίκων και επισκεπτών αυτής της πόλης. Το κατηφορικό πεζοδρόμιο μπροστά από το κατάστημα είναι καθημερινά γεμάτο από ουρές ανθρώπων που περιμένουν στωικά να αγοράσουν τα μοσχοβολιστά πεϊνιρλί που βγαίνουν από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Αλείφονται με ένα μείγμα από λιωμένο αιγοπρόβειο & αγελαδινό βούτυρο για να αποκτήσουν αυτή την γυαλιστερή όψη και την παραδοσιακή νοστιμιά «Το αυθεντικό Μικρασιατικό πεϊνιρλί στο εσωτερικό του έχει μόνο άνηθο, φέτα και ανθότυρο. Παλιά οι γυναίκες πήγαιναν το δικό τους μείγμα στον φούρνο και πλήρωναν μόνο το ζυμάρι και το ψήσιμο» μου λέει ο Σπύρος Ανδριώτης. Εδώ εκτός από το παραδοσιακό πεϊνιρλί που σας προανέφερα θα βρείτε το φημισμένο με κιμά που ψήνεται σε ταψί στον ξυλόφουρνο, το κλασικό με ζαμπόν και κασέρι το παραδοσιακό με αυγό και τα μπαρουτοκαπνισμένα- πικάντικα με παστουρμά και σουτζούκι που κάνουν θραύση καθημερινά, αλλά και την τυροπιτά Νέας Ιωνίας και μια φαντασιακή παραδοσιακή σπανακόπιτα με όλα τα μυριστικά του κόσμου. Με την ιδία αφράτη και ζυμωμένη στο χέρι ζύμη φτιάχνουν και μικρές στρογγυλές ‘’πίτσες’’ τις αποκαλούν με την δική τους χειροποίητη σάλτσα ντομάτας και πεπόνι, φουρνιστά ψωμάκια σαν άλλες φοκάτσιες που τα γεμίζουν με ψητά λαχανικά αλλά και ένα εθιστικό μοναστηριακό προζυμένιο ψωμί με καρύδι πλάι στα κορυφαία τους τυρόψωμα και ελιόψωμα.

info
Πανόρμου 3, τηλ: 210 6462854

La Creperie Etoile
«Πάμε στη Νιρβάνα για κρέπα». Τριαντατρία χρόνια μετά, η ιδία φράση ακούγεται από τα χείλη θαμώνων που γενιές τώρα έχουν ταυτίσει την επίσκεψη τους στην ξακουστή La Creperie Etoile με τον κινηματογράφο Νιρβάνα επι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που γειτνιάζει με την κρεπερί, δίνοντας έτσι για δεκαετίες το στίγμα της γευστικής τους συνάντησης. Η Ευαγγελία Σίδη, γέννημα θρέμμα ουσιαστικά αυτού του ιστορικού χώρου, θυμάται ακόμη τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου του 1992 όταν η οικογένεια της άνοιξε την Etoile. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, χιλιάδες – εκατομμύρια μάλλον κρέπες φτιάχτηκαν από τα δικά της χέρια με την οικογενειακή συνταγή της ζύμης να μένει αναλλοίωτη στον χρόνο και επτασφράγιστο μυστικό καλά κρυμμένο στα βάθη της οικογενειακής παράδοσης. Μια ζύμη ανάλαφρη χωρίς γλύκα η αλατότητα, ουδέτερη γευστικά που χρωματίζεται από τα υλικά που θα επιλέξετε για να συνθέσετε την δική σας κρέπα. «Παλιά δεν υπήρχε αυτή η ποικιλία υλικών. Οι κορυφαίες επιλογές ήταν η κρέπα με κοτόπουλο που βράζαμε και ξεψαχνίζαμε εμείς και μια με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς» μου λέει η Εύα. Αυτό το σπιτικό κοτόπουλο ακόμη και σήμερα παραμένει το ίδιο δημοφιλές πλάι στις δικές του χειροποίητες σαλάτες. Τονοσαλάτα, κηπουρού, τυροσαλάτα, τυροκαυτερή και η ξακουστή τους Ουγγαρέζα. «Χαίρομαι όταν βλέπω γενιές και γενιές ανθρώπων, οικογένειες από τον παππού μέχρι τα εγγόνια να έρχονται στην Etoile πιστοί θαμώνες για χρόνια για να απολαύσουν το ίδιο πάντα προϊόν» . Πιστός και εγώ δεν αποχωρίζομαι ποτέ την αγαπημένη μου Crepe Suzette με Grand Marnier, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, ζάχαρη βούτυρο και κανέλα. Η σκυτάλη σήμερα έχει χωριστεί στα τρία καθώς στο πλάι της μαμάς Εύας υπάρχουν και τα δυο της παιδιά η Χρύσα και ο Γιώργος. Καθημερινά όλοι μαζί φτιάχνουν αναρίθμητες κρέπες αλλά και ένα κλασικό Ηot Dog με αφράτο ψωμάκι ψημένο εσωτερικά, βραστό λουκάνικο και λάχανο- καρότο.

info
Λεωφ. Αλεξάνδρας 194, τηλ: 2106423510

Δείτε επίσης:

Hambo: Τα μπεργκεράδικα των 80’s που έσπαγαν ταμεία