Αν και το κοινό του Albion φαίνεται να γοητεύεται διαχρονικά από την ατμόσφαιρα του χώρου, που Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή κλαμπίζει γερά, η γεύση παραμένει βασικό στοιχείο και φέτος· οι σεφ Στέφανος Νούσιας και ο Γιώργος Νούσιας ξεκίνησαν δυνατά με ένα από τα καλύτερα project τους.
Όσες φορές κι αν έχουμε έρθει στο δημοφιλές μαγαζί, η εντυπωσιακή σκούρα φιγούρα του μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού του 19ου αιώνα μας εντυπωσιάζει με τη θολωτή είσοδο της αυλής, την οξύκορφη πρόσοψη και τo προεξέχον θολωτό ημικυκλικό χώρο με τα ψηλά τζαμωτά.
Ο all day χαρακτήρας του μαγαζιού, με πρωινό, δημοφιλές κυριακάτικο brunch, μεσημεριανό και βραδινό (με διαφορετικές κάρτες) αλλά και κατάλογο bar bites, έχει πολλά να δώσει στον τομέα της γεύσης και, εδώ και 14 χρόνια που παραμένει ακλόνητο στη θέση του, η κουζίνα έχει περάσει ευλόγως από διάφορες φάσεις.
Το δίδυμο των σεφ Νούσια βάζει μεσογειακή αύρα στο μενού του Albion
Οι σεφ, οι δίδυμοι αδελφοί Νούσια, που συνεργάζονται με το μαγαζί από την πρώτη μέρα που άνοιξε, «πασπαλίζουν» το μενού τους με μεσογειακή αύρα, κάποιες φορές ρουστίκ κάποιες φορές πιο λεπταίσθητη. Τονίζουν τις δημιουργίες τους με κάποιες χαρακτηριστικές γαλλικές σος, πλησιάζουν με μέτρο ελληνικά δυνατά τυριά, όπως το Μετσοβόνε και το Κυανό (το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί προϊόν του τυροκομείου Αρβανίτη στη Θεσσαλονίκη), για να δώσουν ένταση όπου χρειάζεται, και βασίζονται σε πολύ καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Κάτι που ξέρουν να κάνουν καλά, είναι τα γλυκά. Η ζαχαροπλαστική τους γοητεύει, και τα επιδόρπια που δοκιμάσαμε θα ικανοποιήσουν τους πραγματικούς γλυκατζήδες.
Το δείπνο ξεκίνησε κομψά με άγρια μανιτάρια σοτέ, κρέμα κατσικίσιου τυριού, αχλάδι και κάστανο. Μια αρχή με γαλλική διάθεση, διάφορες υφές και ένα δροσερό άγγιγμα από το αχλάδι.
Συμφωνία γλυκών γεύσεων σε κόκκινο: το ψητό παντζάρι με συνοδεία από μούρα, κρέμα καμμένου κρεμμυδιού και χουρμάδες. Το μετσοβόνε μετριάζει τη γλυκύτητα και δίνει την απαραίτητη ένταση, με τη χαρακτηριστική αλμυρότητά του, και το πέστο καρυδιού, με την ελαφριά πικράδα του, κάνει ενδιαφέρουσα παρέα με το κρουστό παντζάρι.
Η ρουστίκ διάθεση σημαίνεται από τα μάγουλα μόσχου με αυγολέμονο με καμμένο πράσο και άνηθο και τοπιναμπούρ σε φέτες. Μην περιμένετε τη χαρακτηριστική λευκή εικόνα του παχύρευστου αυγολέμονου, μιας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ τον έχει το καμένο πράσο που δίνει και το σκούρο χρώμα στη σάλτσα. Το τοπιναμπούρ, σε χοντρές φέτες, χαρίζει με την ξηροκαρπάτη γευση του μια σοφιστικέ νύξη στο πιάτο.
Τα ζουμερά ψητά χτένια με την υπόγλυκη γεύση μάς άρεσαν σε συνδυασμό με την τανικότητα τού πουρέ αγκινάρας. Το beurre blanc, το κομμένο λεμόνι το φύκι nori και η φρέσκια χειμωνιάτικη τρούφα, τριμμένη, επαλήθευσαν σε αυτήν την ενδιαφέρουσα σύνθεση πως δεν υπάρχουν αξιώματα σχετικά με το τι «πάει και τι δεν πάει με τι» στη μαγειρική.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν το καλκάνι με ολλαντέζ bisque, ψητές γαρίδες, ζελέ λεμόνι και ψητά κολοκυθάκια. Το δυσεύρετο ψαρικό με την τρυφερή αρωματική σάρκα είχε όλο το σεβασμό που χρειαζόταν για να αναδειχθεί η ντελικάτη σάρκα του, όπως και τα κολοκυθάκια που ήταν τραγανά και κρατούσαν τη βοτανικότητά τους. Το πιάτο θα κέρδιζε πόντους εάν σερβιριζόταν με περισσότερη από αυτήν την πρωτότυπη πεντανόστιμη ολλαντέζ bisque.
Ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα του μενού ήταν σίγουρα το κριθαράκι με μαύρο χοίρο, μανιτάρια σιτάκε, πιπεριές shishito, και τυρί Κυανό (του τυροκομειου Αρβανίτης ). Στη λογική του ελληνικού πιάτου γιουβέτσι με κριθαράκι, ένα μεγάλο ελληνικό πιάτο, το Κυανό κάνει εδώ θαύματα με την ουμαμένια γεύση του ενώ η σπιρτόζικη και αρωματική παρουσία της πιπεριάς shishito προσφέρει εξωτικούς τόνους στη μεσογειακή οικειότητα του φαγητού.
Blockbusters τα γλυκά στο Albion
Κάνουμε μια βόλτα στο εντυπωσιακό μπαρ, παίρνουμε ένα κοκτέιλ και τριγυρίζουμε στη σάλα. Υποσχόμαστε στον εαυτό μας πως κάποια στιγμή θα κλείσουμε, με την παρέα, τη μεγάλη ροτόντα στο θολωτό ημικυκλικό χώρο με τα ψηλά τζάμια, και κατεβαίνουμε τα τρία σκαλάκια που οδηγούν στο καταπληκτικό αίθριο που οδηγεί στον υπέροχο κήπο του μαγαζιού. Θα πρέπει να περιμένουμε το καλοκαίρι για να τον απολαύσουμε, αλλά είναι από του πιο όμορφους και δημοφιλείς κήπους στην περιοχή με μιλούνια βορειοπροαστίτες να κάνουν τα περάσματά τους από εδώ.
Φθάνοντας στα επιδόρπια, έγινε σαφές πως οι σεφ είναι οπαδοί των blockbusters. Καραμελωμένος ανανάς με κρέμα butterscotch με λεμόνι, μπισκότο αρωματισμένο με μαραθόσπορο, σορμπέ ανανά και βούτυρο με Fernet Branca. Ένα πληθωρικό γλυκό, που βάζει άνετα στο παιχνίδι και το πικρό, όπως αυτό το εκλεπτυσμένο καταπληκτικό βούτυρο με Fernet Branca, ενώ το υπέροχο θριπτό, λεπτό μπισκότο με το γλυκανισάτο άρωμα του μαραθόσπορου, είναι από συνταγή της μαμάς των σεφ, μια αφοσιωμένη ερασιτέχνη μαγείρισσα.
Ακόμα και όσοι δεν πεθαίνουν για τη σοκολάτα, θα λατρέψουν τον «καρπό κακάο». Οι σεφ έφτιαξαν μια προσομοίωση του καρπού του κακάο από καραμέλα και τη γέμισαν με γκανάζ σοκολάτας 72%. Περιέβαλαν το κεντρικό στοιχείο με καραμελωμένα crumbles από καφέ espresso και ζελέ από yuzu. Το λεμόνι, ο καφές και η πικρή σοκολάτα, εξισορροπούν εξαίσια σε κόντρα ρόλους τη γλυκύτητα της καραμέλας. Εντυπωσιακή παρουσίαση πάνω σε ξηρό πάγο.
Κάθε βράδυ το μαγαζί φιλοξενεί dj, το μεγάλο μπαρ με τον εντυπωσιακό φωτισμό έχει δικό του κατάλογο με bar bites και πολύς κόσμος το επιλέγει για έξοδο για ποτό και κρασί. Μεταμεσονυχτίως, την Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακο, το Albion κλαμπίζει γερά. Η κουζίνα κλείνει, αλλά ο κατάλογο των bar bites είναι ενεργός, συνοδεύοντας επαρκώς τη λίστα των κρασιών και των ποτών.
Info
Ομήρου 14 Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106740710