Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το Abovo ανοίγει ξανά, ανυπομονούσαμε να δοκιμάσουμε τα νέα πιάτα του Μιχάλη Νουρλόγλου. Το συμπέρασμα; Η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω…

abovo-dish

Το βραβευμένο εστιατόριο που γνωρίσαμε στο Κεφαλάρι έχει μετακομίσει στο κέντρο και συγκεκριμένα στην Τσακάλωφ, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν η Pasteria. Στο νέο του μαγειρικό σπίτι πλέον, ο ευρηματικός σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου έχει επιστρέψει με μεγάλο κέφια. Το επισκέφτηκα μια χαλαρή Τρίτη. Πέρασα την πόρτα του και βρέθηκα να χαζεύω ένα τεράστιο κρεμαστό κήπο, που έδινε χρώμα στο ασπρόμαυρο λιτό σκηνικό. Προχωρώντας πιο μέσα βλέπεις και την ανοιχτή κουζίνα με το μεγάλο τραπέζι, όπου ο Μιχάλης και η ομάδα του στήνουν τα πιάτα πριν τα σερβίρουν. “Θέλουμε ο πελάτης να βλέπει τι του ετοιμάζουμε και μετά να του το σερβίρουμε οι ίδιοι”, μου λέει ο Μιχάλης και με οδηγεί στο πατάρι. “Πρώτα θα πιούμε ένα κοκτέιλ για να σου ανοίξουμε την όρεξη” -για να είμαι ειλικρινής δε θέλει και πολύ να μου ανοίξει η όρεξη αλλά δεν είχα και λόγο να αρνηθώ.

abovo-bartender

Στο μαύρο μπαρ που έχει γυρισμένη την πλάτη στο δρόμο λοιπόν, ο bartender Βασίλης Τσομπανίδης, που επιμελείται τον κατάλογο, μου ετοίμασε ένα “Sal y tuercas”, ένα ιδιαίτερο συνδυασμό premium βότκας αρωματισμένης με ελαιόλαδο, με Amontillado sherry και ανθό αλατιού, καθώς και το ελαφρώς αλμυρό “From the sea” με clarified χυμό λεμονιού, θαλασσινό νερό και φρέσκο αρμυρίκι. Μελετημένες προτάσεις και ιδανικός πρόλογος πριν αφεθώ στη γευστική εμπειρία του νέου μενού.

abovo-dish2

Από τα πρώτα πιάτα καταλαβαίνεις τη νέα φιλοσοφία του σεφ, η οποία βασίζεται στην απλότητα και στην εποχικότητα των προϊόντων. Το μενού ξεκινάει με γευστικά ορεκτικά, όπως υπέροχα στρείδια ψημένα ελαφρώς σε σάλτσα από λευκό κρασί και λάδι άνηθου, ωραίο καπνιστό χέλι με πουρέ από παντζάρι, γεύση από εσπεριδοειδή και ζωμό από άγρια χόρτα -που ήταν και η βάση του πιάτου και λεμονάτο καρπάτσιο γαρίδας σε συνδυασμό με γαρίδες σε thai σάλτσα και πουρέ από κουνουπίδι.

abovo

Στα κυρίως, ξεχωρίζει η πάπια με καπνιστό παντζάρι, μούρα και μαύρο σκόρδο και δίπλα ένα υπέροχο ψωμί ατμού γεμιστό με το μπούτι της πάπιας και μια λατρεμένη καυτερή κέτσαπ από μούρα που κλέβει την παράσταση. Πολύ καλός και ο σολομός sous vide με σόγια, μέλι, τζίντζερ και wasabi (συνδυασμός επικίνδυνος αλλά πολύ επιτυχημένος). Όλα τους πιάτα ολοκληρωμένα, που σε στέλνουν σε ένα όμορφο γευστικό ταξίδι, χωρίς όμως να σε μπερδεύουν. Απλά σε μαγεύουν!

abovo-dish1

Όσο για το τέλος… ένα πλεξιγκλάς τοποθετήθηκε στο τραπέζι και ο Μιχάλης έφερε τις “μπογιές” για να ζωγραφίσει. Μαρμελάδα από βατόμουρα, κρέμα τυριού με βανίλια, τρίμα από βουτυρένιο μπισκότο, μαλακό τρουφάκι λευκής κουβερτούρας με φράουλα, κρέμα μαστίχας, μους από κατσικίσιο γιαούρτι ψημένη σε υγρό άζωτο και μαρέγκες με ροζ πιπέρι μπήκαν στον καμβά για ένα γλυκό πραγματικό έργο τέχνης.

info
Τσακάλωφ 18, Κολωνάκι, τηλ. 2103388838, Κόστος: € 45 – 55. Ανοιχτό καθημερινά: 12:00 – 12:30.