Στην πλατεία Καρύτση, υπήρχε ένα από τα αγαπημένα μου μπαρ. Ήταν η Πρίζα. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνα τα beach parties που έκανε κάθε καλοκαίρι και μετέτρεπε την πλατεία σε παραλία. Πιο δίπλα ήταν κι άλλο ένα λατρεμένο μπαρ, το Gin Join με την φοβερή ατμόσφαιρα, την τεράστια ποικιλία από gin και τα φανταστικά negroni που έφτιαχνε ο Δημήτρης Κιάκος. Και τα δύο αυτά μπαρ, δυστυχώς, έχουν κλείσει και την θέση τους πήραν αλλά που όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αφήσουν το ίδιο αποτύπωμα.
Παρ’ όλα αυτά πριν από λίγες μέρες εκεί, στην ίδια γειτονία, άνοιξε ένα καινούργιο bar restaurant, το οποίο «κρύφτηκε» στο μέχρι τώρα άγνωστο patio του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Ο λόγος για το 34 Athens, που μοιάζει με speakeasy μιας και στην είσοδο του δεν υπάρχει κάποια διακριτική πινακίδα. Μόνο μια ανοιχτή ξύλινη πόρτα, δίπλα ακριβώς από τον Σύλλογο, που οδηγεί σε ένα μακρύ διάδρομο με φθαρμένους τοίχους και είναι φωτισμένος με neon φωτά. Από ότι μου είπαν χρειάζεται κανείς να κάνει 34 βήματα από την είσοδο για να φτάσεις μέχρι την πίσω αυλή, όμως για να σας είμαι ειλικρινής δεν τα μέτρησα. Κάπου εδώ να σας πω ότι πίσω από αυτό το νέο project βρίσκεται η ομάδα του του γειτονικού bar Pairidaeza, που τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκουράζεται.
Σε αυτή την όμορφη αυλή, που μπλέκονται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία μαζί, με τα διάσπαρτα τραπέζια, ο χρόνος φαίνεται να σταματά και να μεταφερόμαστε μακριά από την βουή και την άγχος της Αθήνας, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στο κέντρο της. Την λίστα των κοκτέιλ την έχει αναλάβει ο head bartender Άγγελος Ζεϊμπέκης. Μπορεί κάποιοι να τον θυμάστε από το speakeasy της Λέκκα. Μαζί του θα βρείτε κάποιες νύχτες και τον Πάνο Κανατσούλη, που είχαμε καιρό να τον δούμε πίσω από μια μπάρα κάποιου ελληνικού μπαρ – το χειμώνα χτύπαγε τα σέικερ στο Λονδίνο.
Η λίστα που θα βρείτε είναι βασισμένη στα διαυγή ποτά, τη νέα τάση που επικρατεί παγκοσμίως, και πατάνε πάνω στις κλασικές συνταγές. Ονόματα δεν τους έχουν δώσει, όμως από τα υλικά τους μπορείτε να καταλάβετε εύκολα πάνω σε πιο κλασικό βασίζονται και δημιουργούν την δική τους παραλλαγή. Το highball με gin, μαστίχα, πράσινο μήλο και yuzu, που δοκίμασα ήταν ένα άκρως δροσιστικό και ευχάριστο κοκτέιλ στο οποίο η μαστίχα, ευτυχώς, δεν ακούγεται τόσο. Το Bacardi cola με καρύδα, που ζήτησα στη συνέχεια έκλεινε το καλοκαίρι σε κάθε γουλιά, όπως και το εκείνο με την tequila, τον ανανά και την καρύδα.
Τέλος, να σας αναφέρω ότι τον κατάλογο της κουζίνας έχει επιμεληθεί ο σεφ Τάσος Δέμπης και ο Γιάννης Πλατανιανάκης έχει αναλάβει την εκτέλεσή του. Σε αυτόν θα βρείτε μεσογειακές γεύσεις με πολλά ελληνικά στοιχεία που μπλέκονται με έναν μπερδεμένο, για μένα τρόπο. Το χταπόδι, για παράδειγμα, συνοδεύεται από μια τύπου ρεβιθάδα με έντονο miso (γιατί;), ο ψητός μπακαλιάρος έχει δίπλα του χόρτα που ήρθαν λίγο παραπάνω βρασμένα από ότι θα τα ήθελα, και τα ravioli έχουν μια σάλτσα από gorgonzola και αρακά, που όμως είναι λίγο αδύναμη. Αντίθετα με όλα τα προηγούμενα το χεράκι αρνιού με τον ωραίο πουρέ πατάτας ήταν ένα πιάτο που θα ζητούσα ξανά. Γευστικό και ευχάριστο.
info
Πλ. Καρύτση 8, Αθήνα, τηλ. 210 3227 477