Μεγάλο (γαστρονομικό) ντιμπέιτ των ημερών, το πού θα βρούμε καλό ψάρι. Αν και αταβιστικά η βιοκοινωνική μας πυξίδα δείχνει αυτόματα προς παραλία μεριά, εδώ και 20 χρόνια πάνω κάτω, η ψαροεστίαση έχει βάλει πλώρη προς τα ενδότερα του Λεκανοπεδίου. Όχι πως έλειψαν ποτέ οι μοναχικοί θαλασσοπόροι της ψαροφαγίας στα εσώτερα της πόλης. Στα στενά της Αθήνας αλλά και συνοικίες όλης της Αττικής, θρυλικά κουτούκια έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και έχουν γίνει μέρος της ιστορίας της πόλης. Όμως τα “μεγάλα” πολυτελή μαγαζιά, τα εστιατόρια ψαριού στην ενδοχώρα, είναι μια τάση που αναπτύχθηκε αργά στην αρχή και αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία ένα -δύο χρόνια και μάλιστα με επίκεντρο τα Βόρεια Προάστια. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και εμείς, το ψαρολαγνικό κοινό, παρακάμπτουμε τη συναισθηματική προσέγγιση της ψαροφαγίας που τη θέλαμε δεμένη με τη θάλασσα το κύμα και το πεύκο (ύψιστη απόλαυση στην καλή της εκδοχή) και αναζητάμε το ποιοτικό, το πρωτότυπο και το έντιμο, ανεξάρτητα από τις γεωγραφικές του συντεταγμένες. Τα ψαρομάγαζα που παρουσιάζονται σε αυτό το ρεπορτάζ δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση τις προτάσεις για καλή ψαροφαγία στην ενδοχώρα. Για τα πολλά άλλα που γνωρίζουμε και αγαπάμε, θα γράψουμε μια άλλη φορά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λιόγερμα
Αν η μισή του καρδιά στη σύγχρονη θαλασσινή μεσογειακή κουζίνα που αξιοποιεί τα ολόφρεσκα ψαρικά από τον Λακωνικό κόλπο, η άλλη μισή χτυπάει στις γεύσεις της Μάνης τιμώντας την καταγωγή των ιδιοκτητών. Αεράτο και κομψό, το καλό ψαρομάγαζο της οικογένειας Κυριακόγκωνα και του σεφ Θοδωρή Αθανασίου στην Ελιά της Μονεμβασιάς, με πιστό κοινό εδώ και εννέα χρόνια, ξεκίνησε πέρυσι την αθηναϊκή του καριέρα. Σπεσιαλιτέ αχτύπητη οι γκόγκιζες (χειροποίητα ζυμαρικά) με κολοχτύπα. Συνέχεια με μανιάτικες μακαρούνες με κιμά από φρέσκα πετρόψαρα, αλλά «τραβηχτές» πίτες με μαρμελάδα ντομάτα και ντόπια φέτα, η “χορευτή” πίτα Μάνης με γλυκό τραχανά. Τα κλασικά μεγάλα γίνονται ψητά, τα μικρότερα μπαίνουν στο τηγάνι και για τους κρεοφάγους υπάρχουν επιλεγμένες κοπές κρέατος.
Νέστορος 21, Παλαιό Φάληρο, 2109483097
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Psarlou Creative Seafood Experience
Καινούργιο εστιατόριο ψαριού από το νεαρό ιδιοκτήτη της δημοφιλούς ταβέρνας “Ψαρομαζέδες” στο Μοσχάτο Κώστα Ντούζο. Ο σεφ Γιάννης Γκιάτας ετοιμάζει ωμά πολύ υψηλού επιπέδου, ανάμεσά τους και ένα συναρπαστικό καρπάτσο dry aged σφυρίδας αρτυμένο μόνο με ξύσμα λάιμ και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -το μαγαζί ωριμάει τα ψαρικά του σε ειδικό ψυγείο από 5 έως 20 ημέρες. Ψήνει τέλεια από φιλεταρισμένες γόπες και σαρδέλες μέχρι φέτα από δίκιλο ροφό και φτιάχνει πεντανόστιμα ζυμαρικά όπως το κριθαρότο με γαρίδες και μια κακαβιά, βάλσαμο. Εξαιρετική πρώτη ύλη που έρχεται κυρίως από το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Δηλιγιάννη 56, Πλ. Κεφαλαρίου, Κηφισιά, 210444809
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Polpo
Απέναντι από την είσοδο της Λαχαναγοράς του Ρέντη, το μαγαζί της οικογένειας του Νίκου Κατσικάκη, έκανε ντόρο από την πρώτη στιγμή που άνοιξε πέρυσι. Προμηθευτής φρέσκων ψαριών εδώ και 20 χρόνια στα πιο καλά εστιατόρια ψαριού σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο και στο Ντουμπάι αποφάσισε να φτιάξει κάτι δικό του με όπλο την απόλυτη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Σημειώσαμε το αχνιστό ψάρι ημέρας με πατάτες και το αχνιστό καλαμάρι με γαρίδες, τις ψητές κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας και τις γαρίδες Κοιλάδας σεβίτσε, την ψητή αφράτη στείρα, ένα ζουμερό καρπάτσο από σκαθάρι με μπρικ, το ψητό μπαρμπούνι που έρχεται φιλεταρισμένο με τα δύο του φιλέτα «σάντουιτς».
Τζον Κέννεντυ 6, (απέναντι από την κεντρική πύλη της Λαχαναγοράς), Αγ. Ιωάννης Ρέντης, 2107104578
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Ουζερί του Λάκη
Cult ψαρομάγαζο για τους μυημένους, κρυμμένο σε έναν πεζόδρομο δίπλα στο σταθμό του τρένου στην πλατεία Βικτωρίας. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Λάμπρου φέρνει καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια από την Κύμη και η Άννα Πασσά στην κουζίνα δημιουργεί με φαντασία και rock διάθεση. Η σουπιά με αγκινάρες και κουρκουμά, το φακόρυζο με γαρίδα και καλαμάρι, το θράψαλο με λιαστή ντομάτα και κρέμα τυριού, οι γίγαντες φούρνου με καλαμάρι, είναι δείγματα του μαγειρικού της στυλ, συν πιάτα με κοινό ακλόνητο όπως το σαλάχι και η πεσκανδρίτσα στον αχνό και η μοναδική σουπιά με μακαρόνια που βράζουν μέσα στο μελάνι της. Περισσότερα από 180 ούζα και τσίπουρα από κάθε γωνιά της χώρας.
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, 2108213776
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Iodio
Καινούργιο up level ψαρομάγαζο από τη διάστερη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη ιδρύτρια του εστιατορίου Funky gourmet μαζί με τον σεφ Νίκο Ρούσσο και 4η καλύτερη σεφ παγκοσμίως το 2017 από το θεσμό World Chef Awards. Ελληνική κουζινική διάθεση, ελληνικά υλικά και την αναγνωρίσιμη βιρτουοζιτέ της σεφ. Πιάτα που γράφουν ιστορία, τα «γιουβαρλάκια» σφυρίδας tartare με ένα πέπλο από ρυζόχαρτο, η μανιάτικη μακαρονάδα με κρέμα τρούφας στη βάση και γαρνιτούρα αυγοτάραχο, το Μελίχλωρο αυγοτάραχο του Ζαφείρη Τρικαλινού με λευκή σοκολάτα, το καταπληκτικό επιδόρπιο -υπερπαραγωγή σε συνεργασία με τον ζαχαροπλάστη Μανώλη Στήθο, παγωτό φιστίκι με λίγο χοντρό αλάτι, φρέσκα «σπαγγέτι» κρέμας φιστικιού και τριμμένο φιστίκι. Ενδιαφέρουσα wine list που έχει επιμεληθεί ο Φαίδων Βερνίκος με ελληνικά κρασιά αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες, διεθνείς ετικέτες, αφρώδη κρασιά, αποστάγματα, σαμπάνιες.
Λουκιανού 36, Κολωνάκι, 2130 263 656
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Belon
Ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος προτείνει μια εκλεπτυσμένη θαλασσινή κουζίνα με πολυτελή υλικά (χαβιάρι, αστακός τρούφα) και γαλλικές τεχνικές. Το μενού περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από κλασικές διεθνείς συνταγές που αποδίδονται με μοντέρνο ύφος (Ηead chef o Δημήτρης Καρράς). Σατομπριάν ροφού, σφυρίδα με χειροποίητα ραβιόλι γεμιστά με λαχανικά, γλώσσα με σος beurre blanc και μεγάλα ψάρια πολύ σωστά ψημένα. Δυνατό το section με τα ζυμαρικά -θαυμάσια η πάστα οrzo με καραβίδες και φρέσκια τρούφα-, όπως και τα ωμά, για παράδειγμα, ταρτάρ φαγκρί με πίκλα παντζάρι, πίκλα ρέβα και φράουλα και σος από μανταρίνι και κουμκουάτ. Ένα 15 -20% % του καταλόγου θα ευχαριστήσει τους κρεοφάγους. Ενδιαφέρουσα wine list με περισσότερες από 100 ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα συν σαμπάνιες, αφρώδεις και επιδόρπιους οίνους.
Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, 2106231003
Άργουρα
O Nίκος Μιχαήλ σφραγίζει με την έμπνευσή του και την υπερτριαντακονταετή εμπειρία του το μενού του μαγαζιού και δημιουργεί με ανεπιτήδευτο τρόπο τις γεύσεις που αγαπάει. Ο χώρος δεν μοιάζει με κανέναν έτσι που περιβάλλεται με καλαμωτές ενώ η τραπεζαρία κάνει τη διαφορά με το vintage τραπέζι και τις «αταίριαστες» μεταξύ τους καρέκλες. Μεγάλο ατού του μαγαζιού τα ωμά που μαρινάρονται αριστοτεχνικά με χυμούς εσπεριδοειδών και βότανα. Ακολουθούν τα ζυμαρικά, αλλά στην ουσία είναι η έμπνευση της στιγμής από την κουζίνα που προσφέρει φέρνει συχνά τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 217 7173 200
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Travolta
Το ονομαστό ψαρομάγαζο των αδελφών Λιάκου (Base Grill, Κουκουβάγια) περιλαμβάνεται στη λίστα των 50 best discovery restaurant of the world. Εγραψε ιστορία όταν δημιούργησε το ανατρεπτικό “κοντοσούβλι με καλαμαράκια που υιοθετήθηκε από ψαροταβέρνες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και άλλα σουρεαλιστικά πιάτα όπως σουπιά σαγανάκι και «χουνκιάρ» με τσιπούρα. Η κλασική ψαροφαγία παραμένει ενεργή με μακαρονάδες με θαλασσινά, φιλέτο σφυρίδας φρικασέ με άγρια χόρτα φάβα Σχοινούσας με χέλι καπνιστό, ροφό με μπάμιες (ένα σπάνιο πιάτο της ανατολικής Κρήτης), ψαρικά ωμά, ψητά και στη σχάρα, όστρακα κλπ. Vintage έπιπλα στη λευκή σάλα, χαλαρή ατμόσφαιρα και τρία καΐκια που φέρουν καθημερινά τα ολόφρεσκα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια.
Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 2105719222
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Ονειρεμένη θέα από τις μεγάλες τζαμαρίες και τα μπαλκόνια σε ολόκληρη την πόλη και καταπληκτική πρώτη ύλη από τη Σχοινούσα, τον τόπο καταγωγής της ιδιοκτήτριας οικογένειας Κωβαίου. Η σεφ του μαγαζιού Φιλίτσα Καραμανλή ετοιμάζει ένα μενού που αναδεικνύει την ολόφρεσκη πρώτη ύλη με “ωμά” σε ορεκτικές μαρινάτες, μαγειρευτά όπως ψάρι γιουβέτσι (κεφάλι ή κολάρο) στο ζωμό του, ένα εξαιρετικό αχνιστό ψάρι με πατατούλες baby και τραγανό κολοκυθάκι, ψάρι φρικασέ με χόρτα εποχής, και πολλά άλλα.
Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 210 7640 240
Εστιατόριον Τα Κανάρια
Ιστορικό μαγαζί με μακρά πορεία ζωής που ξεκινά από το 1950 στα χέρια της οικογένειας Αργυρόπουλου. Μωσαϊκό, ρετρό ατμόσφαιρα, το παλιό Μοσχάτο “φωτογραφίζεται” στην αυλή με την κληματαριά, τις συκιές και τα λουλούδια. Τα πιάτα δεν αλλάζουν ποτέ, οι πρώτες ύλες είναι ΑΑΑ και το πιστό κοινό έρχεται για αυτήν ακριβώς τη λιτη ιεροτελεστία. Ντοματοσαλάτα με κρεμμυδάκι (μόνο αυτή τη σαλάτα προσφέρουν), φέτα και ελιές, τραγανές τηγανητές γαρίδες Πλαταμώνα ψάρια ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, ψητά ή τηγανητά. Πόσο πολύ και πόσο καλό είναι αυτό το λίγο, το δείχνει η 75χρονη πορεία του χώρου.
Κανάρη 119, Μοσχάτο, 210 9422 119
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παπαϊωάννου
Κορυφαίας ποιότητας πρώτη ύλη, μαγειρική μαεστρία είναι το δίπτυχο που περιγράφει τον πολυβραβευμένο Γιώργος Παπαϊωάννου, κορυφαίο στην κλασική ψαροφαγική κουζίνα. Η επέκταση της επιχειρηματικής του δράσης από το Μικρολίμανο όπου ξεκίνησε στην Κηφισιά, στη Βουλιαγμένη και στο στη Στοά Σπυρομήλιου δεν επηρέασε την ποιότητα. Το μενού είναι ίδιο παντού και στα καλοστρωμένα τραπέζια τα θαλασσινά καλούδια ετοιμάζονται με παραδοσιακές τεχνικές και την ελάχιστη παρέμβαση πάνω στα ψαρικά και στα θαλασσινά αφήνοντας την πρωταγωνιστική θέση στην πρώτη ύλη. Εκτός συναγωνισμού το all time classic τηγανητό μπαρμπούνι με την τραγανή πετσούλα, πιάτα ημέρας όπως ψάρι ημέρας, αστακός ή κολοχτύπα με ζυμαρικά, ροφός στον ατμό (με παραγγελία) και πολλά υπέροχα “ωμά”.
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 2104225059, Κολοκοτρώνη 32, Κηφισιά/Κεφαλάρι, 2107546046, Ηλίου 2, Βουλιαγμένη, 2111001117, Atelier Papaioannou, Βουκουρεστίου 3, 2103211315
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πεζούλας
Ιστορική ταβέρνα από το 1951 που θυμίζει παλιό κουτούκι με τα ξύλινα τραπέζια, τις ψάθινες καρέκλες και την την αυλίτσα της. Στα χέρια της τρίτης γενιάς σήμερα, ακολουθεί τη γαστρονομική επικαιρότητα και προσφέρει καλοφτιαγμένα ωμά -σεβίτσε από τσιπούρα, τόνος τιραντίτο μαριναρισμένος σε aji amarillo (καυτερή σάλτσα με κίτρινο τσίλι) για να επιστρέψει στα κλασικά με μια πεντανόστιμη κακαβιά με βραστόψαρα ημέρας και ένα εξαίσιο κόκκινο τραχανότο θαλασσινών αρωματισμένο με φινόκιο. Πάντα στη διάθεση του πελάτη τα ολόφρεσκα ψαρικά στη σχάρα και στο τηγάνι.
Πεισιστράτου 11 (δίπλα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Καλλιθέα, 210 9422 684
View this post on Instagram
Μικρές Κυκλάδες
Εκεί ψηλά στην Ηλιούπολη, έφτιαξε την όμορφη ταβέρνα του ο Αντώνης Κωβαίος από τη Σχοινούσα. Ο Αντώνης φέρνει τα ολόφρεσκα θαλασσινά και τα ψαρικά και ο σεφ Σταύρος Σπανέλης με καταγωγή από τη Λέσβο ετοιμάζει πιάτα συναρπαστικά όπως αχνιστή καραβίδα σε ζωμό καραβίδας, μαρουλοντολμάδες ψαριού αυγολέμονο, λιγκουίνι γάμπαρης με γλυκό σκορδοβούτυρο και κονφί ντομάτας και χταπόδι στιφάδο με φάβα Σχοινούσας, το διάσημο «κατσούνι».
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, 21 0970 9150
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Βασίλαινας
Το υπερεκατόχρονο πολυβραβευμένο ιστορικό μαγαζί, προτείνει ένα μενού degustation και πιάτα αλά καρτ που μεταφέρουν μαστορικά την παράδοση στο σύγχρονο γαστρονομικό ύφος. Από τις καλύτερες δημιουργίες, το ταρτάρ καραβίδας με καπνιστή μαγιονέζα και ξινόμηλο και βινεγκρέτ από πικάντικα λεμόνια, το ψητό καλαμάρι με γλυκόξινη αλμύρα (πίκλα), φάβα Σαντορίνης και βινεγκρέτ με σουτζούκι και μελάνι σουπιάς, τα μάγουλα σφυρίδας σε καμένο βούτυρο «σαβόρο» με σταφίδες, κουκουνάρι, σκόρδο δεντρολίβανο, πάπρικα ο τηγανητός μπακαλιάρος σε τραγανή κρούστα (κουρκούτι) πάνω σε σκορδαλιά με φυστίκι Αιγίνης. Εξαιρετική wine list με περίπου 200 ετικέτες, κυρίως από τον ελληνικό και κάποιες από τον ξένο αμπελώνα.
Βρασίδα 13, (πίσω από το Hilton), Ιλίσια, 21 0721 0501
Ο Καπετάνιος
Old fashion αισθητική στο ζεστό οικογενειακό μαγαζί με το ναυτικό σκηνικό -κρασοβάρελα, άγκυρες, σχοινιά και δίχτυα που κρέμονται απ’ το ταβάνι. Τα ψάρια ζυγίζονται ενώπιον σας και πηγαίνουν για σχάρα ή για τηγάνι, ενώ καθώς περιμένετε να γίνουν τσιμπολογάτε γαριδούλες, χταποδάκι, καλαμαράκια. Η περιοχή όπου βρίσκεται έχει από μόνη της ένα αρχιτεκτονικό βιομηχανικό ενδιαφέρον με απομεινάρια από τα ιστορικά εργοστάσια Ρετσίνα και Κεράνης. Η αυλή με τα δέντρα προσθέτει τόνους νοσταλγικής γοητείας.
Τενέδου 4 (αδιέξοδο) Πειραιάς, Καμίνια (Λεύκα), 2104206539
Το καπηλειό του Ζάχου
Κουτούκι ατμοσφαιρικό με παραδοσιακές θαλασσινές νοστιμιές, λιτά και μαστορικά ετοιμασμένες. Θα πάρετε σίγουρα πεσκανδρίτσα στο φούρνο όταν υπάρχει, μπακαλιάρο σκορδαλιά, σαρδέλες ψητές, καραβίδες, καλαμαράκια τηγανητά, χόρτα, φάβα, ταραμοσαλάτα, χοντρές πατάτες κομμένες στο χέρι. Η μπουγιαμπέσα έχει μεγάλη ζήτηση ενώ οι κρεοφάγοι θα απολαύσουν το λουκάνικο Καρδίτσας. Κρασί από τη Νεμέα και την Κρήτη.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, 2104813325
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Ξεπέρασε τα 20 χρόνια ζωής η ταβέρνα στο Κερατσίνι με μότο “τα πιο φρέσκα ψάρια κολυμπάνε στη θάλασσα”. Έξω ένας ζωγραφιστός καπετάνιος, μέσα ένας ζωγραφιστός ψαράς και ψαρόβαρκες. Δυνατό τηγάνι -πολύ ορεκτική η σουπιά πασπαλισμένη με άνηθο-, καλή σχάρα που αναδεικνύει τα ολόφρεσκα ψάρια , εντυπωσιακές οι σαρδέλες μπουρδέτο με γλυκοκαυτερή σάλτσα οπως και τα ρεβύθια με σαρδέλες ψητές. Πολλά γλυκά και περισσότερες από 70 ετικέτες ούζα και τσίπουρα. Το μαγαζί έχει και αδελφάκι στη Νέα Ερυθραία μπου μοιάζει περισσότερο με εστιατόριο και λιγότερο με ταβέρνα και πολύ ωραία γλυκά.
Ε/Γ Ταξιδεύοντας, Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 2104324368,
Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα Βόρεια, Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 2106201472
Ψαράδες
Δημοφιλές όμορφο ψαρομάγαζο στη ενδοχώρα του Παλαιού Φαλήρου. Ο σεφ Κωνσταντίνος Τσιτσάνης, φτιάχνει ένα μενού με τα κλασσικά ελληνικά, πολλά ωμά και πολλά ωραία μαγειρευτά. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι μαρουλοντολμάδες με καραβίδες και γαρίδες και σως μπουγιαμπέσα αρωματισμένη με σαφράν, η καρμπονάρα με γαρίδες και ο νοστιμότατος γύρος ψαριού με ντομάτα κρεμμύδι και λαδόπιτα Ρόδου με σος ταρτάρ. Φρέσκα ψάρια από τη Νάξο για τους κλασικούς, στη σχάρα και στο τηγάνι και για επιδόρπιο, ανάμεσα σε άλλα, ένα καταπληκτικό γαλακτομπούρεκο με ροδόνερο και αποξηραμένα τριαντάφυλλα.
Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888
Δείτε ακόμη:
7 στέκια της πόλης που αγαπάμε, με θέα θάλασσα
Το άρθρο της εβδομάδας
