Στην οδό Ρόμβης, στο παλιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, το δεύτερο μαγαζί «12 πιάτα» του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ, που έχει αγαπήσει την ταβέρνα και την ατμόσφαιρά της, κρατάει στον πυρήνα της τα πεντανόστιμα ψητά κρεατικά αλλά διευρύνει το μενού με καλοφτιαγμένα ελληνικά μαγειρευτά.
Τα 12 πιάτα στο κέντρο της Αθήνας
Φτάνοντας μπροστά στην ταβέρνα, παραδινόμαστε χωρίς αντίσταση στην υπέροχη αίσθηση «τουρίστας στην πόλη μου». Το μαγαζί είναι αεράτο, ολάνοιχτο στο δρόμο. Βγάζει τραπεζάκια έξω, στρώνει άσπρα τραπεζομάντηλα, έχει σκούρες καφέ καρέκλες καφενείου και πλάκες μωσαϊκού στο πάτωμα. Ο μεγάλος πίνακας στο έμπα, με τους τσολιάδες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το κόκκινο τσαρούχι δίνει χρώμα στο λιτό εστιατορικό ύφος όπως στις παλιές ταβέρνες και σου λέει ορθά κοφτά «εδώ έρχεσαι για να φας και όχι για σπουδές design». Και τρώμε καλά, καθώς ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Ραμπούσης επικεφαλής της κουζίνας, παίζει στα δάχτυλα τα σύγχρονα και τα παλιά της μαγειρικής τέχνης.
Είναι μεσημέρι, μικρές και μεγάλες παρέες από Έλληνες και ξένους που έρχονται για φαγητό «όπου πηγαίνουν οι ντόπιοι» πιάνουν τραπέζι. Μόλις πριν ένα μήνα άνοιξε το δεύτερο μαγαζί του «12 Πιάτα» ο σεφ Παύλος Κυριάκης, ένας από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του, που έχει τιμηθεί με ένα αστέρι Michelin για τη δουλειά του πέρυσι στο εστιατόριο Ziller’s. Προφανώς το πρώτο μαγαζί «12 Πιάτα» στο Κουκάκι που δημιούργησε σε συνεργασία με τους έμπειρους περί την εστίαση Γιάννη Σαλπέα («Βουλκανιζατέρ». «Ιώδιο», «Ζουρμπαράν» και Μάνο Σταυρουλάκη («Koyasan», το ζαχαροπλαστείο «Sugar Killer») μίλησε στην ψυχή των Αθηναίων με το απλό καλοφτιαγμένο φαγητό του. Το μαγαζί στο Κουκάκι βάζει στο επίκεντρο τα ψητά. «Φτιάξαμε ένα μοντέρνο ψητοπωλείο» μας είχε πει τότε ο σεφ.
Το μενού
Στην ταβέρνα της Ρόμβης, μαζί με όλα τα κλασικά μιας ψησταριάς -γύρο, αρνίσια παϊδάκια και «παϊδάκια» από κοτόπουλο, κεμπάπ και τα συναφή, με κρεατικά από μικρές κτηνοτροφικές φάρμες Ελλήνων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά κλασικά της ελληνικής κουζίνας. Το στάνταρ μενού είναι μικρό με 12 πιάτα συν 8 πιάτα ημέρας, οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες, οι τιμές είναι φιλικές προς το χρήστη.
Ακούγοντας Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου και Τζένη Βάνου, μας φέρνουν για αρχή πελτέ δικό τους, ελιές, πιπερίτσα τουρσί, και δίπλα τζατζίκι. Πραγματικό τζατζίκι, χωρίς σκόντο για κοινωνικές ευαισθησίες, με το σκορδάκι του, πυκνό γιαούρτι, άνηθο και ωραίο μυρωδάτο ελαιόλαδο. Get it or let it. Εμείς το πήραμε. Μαζί, καυτό ψωμί που αχνίζει από φούρνο που φτιάχνεται αποκλειστικά για το μαγαζί. Δύο σούπερ νόστιμα πιάτα , το αμαρτωλό χοιρινό λουκάνικο μαζί με βιολογικό τηγανητό αυγό και τηγανητές πατάτες σε ροδέλες, χρυσαφένιες και τραγανές και η τυροκαυτερή ψητή στο φούρνο έρχονται ταυτοχρόνως. Δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει ψητή την τυροκαυτερή και αυτή η μικρή χαριτωμενιά, της δίνει μια συμπυκνωμένη, μεστή, γεύση. Παίρνουμε λίγη ψητή τυροκαυτερή και την απλώνουμε πάνω στις καυτές τηγανητές πατάτες. Υπερβολή; Ναι, αλλά υπέροχη.
Ανάσα βοτανική, η θαυμάσια στριφτόπιτα. Έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από σέσκουλα, μυρώνια, άφθονα αρωματικά βότανα και φέτα. Τα ψητά κρεατικά, κρατούν δυνατά τη θέση τους. Τέλεια αρνίσια παϊδάκια, με τραγανό λιπάκι και μια γερή μπουκίτσα τρυφερό κρεατάκι που θα τα περιμέναμε σε μια hard core ψησταριά και νόστιμα παϊδάκια κοτόπουλου στην ίδια γευστική ρότα. Η ψηστική δεινότητα της κουζίνας συνεχίζεται με ένα δαντελωτό γύρο «αθώα» καρυκευμένο, δηλαδή ήπια και μετρημένα, για να ακούγεται η γεύση του κρέατος. Το ίδιο και το κεμπάπ, ζουμερό, μετρημένα λιπαρό, από ένα μείγμα μοσχαρίσιου, χοιρινού και πρόβειου κιμά και αλατοπίπερο. Πάνω σε καλοψημένες πιτούλες και με συνοδεία λίγο γιαουρτάκι. Τα κρεατικά είναι όλα ελληνικά και τα προμηθεύονται από μικρές ελληνικές κρεατοπαραγωγικές φάρμες.
Η καλύτερη συνοδεία για όλα αυτά τα ψητά, είναι τα βραστά τραγανά αμπελοφάσουλα με κατσικίσιο τυρί και αρτύζονται με την πιο λιτή και υπέροχη σάλτσα: το ελληνικό λαδολέμονο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πλουτίζεται με αρώματα από δυόσμο και μαϊντανό. Φρεσκαδούρα που καλοκάθεται στην παρέα των ψητών. Επειδή είναι ακόμα καλοκαίρι, μπορείτε να δείτε και τον ντάκο για παρέα, με άφθονη ντομάτα και φετούλα.
Ο διεθνής μουσακάς, σε μια από τις καλύτερες εκδοχές του, σερβίρεται μέσα σε ατομικό πήλινο «γιουβετσάκι», έχει μπεσαμέλ αφράτη και ροδισμένη και από κάτω στρώσεις από ζαρζαβατικά ζωντανά και πεντανόστιμο ελαφρά καρυκευμένο κιμά. Από ψαρικά, το μενού προτείνει ψητές σαρδέλες και ένα πιάτο που συνδυάζει ένα φιλέτο τσιπούρας σωστά ψημένο στη σχάρα πάνω σε «ρεβιθάδα» που στην πραγματικότητα είναι ο πρωταγωνιστής του πιάτου. Με υφή σαν χοντροκομμένη φάβα με άψογο άρτυμα από δεντρολίβανο και αιχμηρό λεμόνι, θα τη βλέπαμε και σαν αυτόνομο πιάτο.
Η λίστα κρασιών αγαπά τα κρασιά συμβατικής οινοποίησης και οινοποίησης ήπιας παρέμβασης και περιλαμβάνει μπύρες και τσίπουρα. Για επιδόρπιο προτιμήσαμε το ρετρό μωσαϊκό με μπισκότα αλλά με σύγχρονες γαρνιτούρες: αλμυρή καραμέλα, καραμελωμένο καρύδια και ένα απίθανο άγλυκο παγωτό βανίλιας.
info
Ρόμβης 9, Αθήνα, Σύνταγμα, τηλ: 2103317215