Με φύλλο χωριάτικο που προδίδει αγάπη στην παράδοση, με βουτυρένια ζύμη κουρού αλλά και με φίνα, τραγανή σφολιάτα, σε μία πιο μοντέρνα εκδοχή, η σπανακόπιτα είναι η ακαταμάχητη – και κατά πολλούς κορυφαία – επιλογή για φουρνιστά made in Greece τσιμπολογήματα, συχνά στο χέρι και ενίοτε στην άνεση κάποιου εστιατορικού τραπεζιού. Με όποια επιπλέον υλικά και αν ενισχύεται η γέμισή της (τυριά, μυρωδικά ή βότανα) η θέα και μόνο του μοσχοβολιστού ταψιού, μόλις αυτό βγαίνει από τον φούρνο, μας κάνει να λαχταράμε κάθε της κομμάτι, μέχρι και το τελευταίο της ψίχουλο.

Η Αθήνα ξέρει να απολαμβάνει την σπανακόπιτα, πατώντας γερά στην παράδοση ή αποδεχόμενη τις γευστικές απόπειρες «ψαγμένων» νεωτερισμών και σερβίρει νόστιμες, ιδιαίτερες προτάσεις στο κέντρο και στις συνοικίες της. Αυτές είναι οι 10 καλύτερες σπανακόπιτες της πρωτεύουσας που μας κάνουν να θέλουμε να βάλουμε – έστω και για λίγο – στην άκρη την, κατά τ’ άλλα λαοφιλή τυρόπιτα, και να αφεθούμε με κάθε κύτταρο του ουρανίσκου μας, στη γεύση και τη φρεσκάδα του πράσινου…

Αλεύρων έργα
Αυθεντικές παραδοσιακές ελληνικές πίτες με γιαννιώτικο φύλλο βέργας στο χέρι, Π.Ο.Π. τυροκομικά προϊόντα και οικογενειακές συνταγές που περνούν ως κληροδότημα από γενιά σε γενιά. Οι σπανακοτυρόπιτες έχουν γεύση αυθεντικής ηπειρώτικης παράδοσης με φύλλο τραγανό που κάνει κρατς σε κάθε του δαγκωνιά και με πλούσια γέμιση που φέρνει φρεσκάδα και νοστιμιά στο στόμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι πίτες του θεωρούνται κορυφαίες χάρη στην μίξη αυστηρώς επιλεγμένων αλεύρων από Λήμνο και Εύβοια.
Δημοσθένους 45, Καλλιθέα, τηλ. 211 4081501

The Black salami
Εδώ αποχαιρετούμε την κλασική σπανακόπιτα, έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας, με το χωριάτικο φύλλο ή την σφολιάτα και υποδεχόμαστε την σπανακόπιτα-σάντουιτς. Νόστιμο ψωμί αργής ωρίμανσης, που μοιάζει με φοκάτσια, κόβεται σε μεγάλα ορθογώνια κομμάτια και «αγκαλιάζει» μέσα του εκτός από φρέσκο σπανάκι, χόρτα εποχής και αρωματικά. Ερχόμαστε από νωρίς για να αποφύγουμε τις ουρές και την απολαμβάνουμε είτε καθήμενοι (αν φανούμε τυχεροί) στο μακρόστενο παγκάκι έξω από το μαγαζί, είτε μέσα, στο πάσο πίσω από την τζαμαρία, είτε ακόμα και στο δρόμο, βολτάροντας στα στενά των Εξαρχείων.
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Instagram: the_black_salami_microbakery

72h Artisanal bakery
Aφού προμηθευτούμε το φημισμένο προζυμένιο καρβέλι του με τον μάραθο και τον κουρκουμά, παίρνουμε στο χέρι για τις βόλτες μας στην Ερμού την εξίσου καλοδουλεμένη σπανακόπιτά του: κρουασάν φωλιά με σπανάκι και φέτα σε περιποιημένη σφολιάτα που μοσχοβολά βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά. Που; Στο ERGON Bakehouse Athens, στο νεοκλασικό κτίριο επί της Μητροπόλεως, γωνία με Πατρώου. Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα και αν βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, πάλι μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη ντελικάτη σπανακόπιτά του, καθώς και τις υπόλοιπες ζύμες του, όλες αργής ωρίμανσης.
Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα, τηλ. 21 6000 6770

Κόνιτσα
Στην εξίσωση με τις πιο «ψαγμένες» ηπειρώτικες σπανακόπιτες της Αθήνας δεν μπορεί να απουσιάζει και ένα στέκι με μακρά ιστορία στο Μαρούσι: η Κόνιτσα. Καθημερινά ξεφουρνίζει δεκάδες ταψιά με διαφορετικές, γλυκές και αλμυρές πίτες, μεταξύ των οποίων σαφώς και ξεχωρίζουν οι χωριάτικες πίτες του ταψιού. Πρωταγωνίστρια, η σπανακοτυρόπιτα με το τραγανό φύλλο που αφήνει μία ευχάριστη λαδένια επίγευση και η οποία κυκλοφορεί είτε σε κομμάτι, είτε κατεψυγμένη σε συσκευασία των 2 κιλών. Αφήνουμε χώρο και για μία μπουγάτσα με κρέμα, για έναν επίλογο σκέτη κόλαση.
Βασ. Σοφίας 37, Μαρούσι, τηλ. 210 8029280

Τρομερό παιδί
Οι σφολιάτες με το γαλλικό βούτυρο, το σπανάκι και τη φέτα Ναυπάκτου είναι ένας μόνο από τους πολλούς – και σοβαρούς – λόγους που μας βάζει κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί στον πειρασμό να περιμένουμε με στωικότητα στην ουρά, έξω από την πόρτα αυτού του δημοφιλούς, new age φούρνου των Ιλισίων (στην κυριολεξία μαγαζί γωνία). Μαζί με την ανάλαφρη και μυρωδάτη σπανακόπιτά του, φροντίζουμε να προμηθευτούμε και το ψωμί για το μεσημεριανό τραπέζι και γιατί όχι και ένα καφεδάκι για το δρόμο.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ.210 7777537

Καλοπούλα
Βόλτα στην ύπαιθρο και μετά τραγανή, παραδοσιακή σπανακόπιτα του ταψιού στην καρδιά του Αισθητικού Δάσους του Υμηττού. Εδώ οι ρυθμοί κυλούν πραγματικά αργά, έτσι όπως ακριβώς χρειάζεται για να απολαύσουμε τη φύση, παρέα με σπιτικά μερακλίδικα μεζεδάκια, ελληνικούς καφέδες στη χόβολη και ουζάκια. Ειδικά τις Κυριακές, πρέπει να φανούμε προνοητικοί και να ανηφορήσουμε από νωρίς, αν θέλουμε να προλάβουμε τραπέζι και για να ευχαριστηθούμε, φυσικά, αχνιστό το πρώτο κομμάτι της χωριάτικης σπανακόπιτας που μόλις έχει βγει από τον φούρνο.
Αισθητικό Δάσος Υμηττού, τηλ. 694 883 1009

Overoll
Μπορεί τα Overoll να τα γνωρίσαμε και να τα αγαπήσαμε για τα γλυκά αφράτα, αέρινα κρουασάν τους, όμως και στις αλμυρές παρασκευές τους φαίνεται πως δεν πάνε πίσω. Απόδειξη, η ελληνο-γαλλικής έμπνευσης σπανακόπιτα-κρουασάν, με αρωματική, βουτυράτη ζύμη, ψιλοκομμένο άνηθο, φέτα και σουσάμι. Η πίτα είναι τρυφερή μέσα, τραγανή έξω και σε φινετσάτο σχήμα σαλιγκαράκι για ακαταμάχητα ινσταγκραμικά ενσταντανέ! Με λίγα λόγια αξίζει να περιμένουμε, χωρίς γκρίνιες, στην ουρά για να την απολαύσουμε.
Πραξιτέλους 27, τηλ. 211 4198151

Alice pies
Αγαπημένο φοιτητικό – και όχι μόνο – στέκι στου Ζωγράφου, για πίτες με παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο στο χέρι, που ξεφουρνίζονται από πολύ νωρίς το πρωί και κόβονται σε μεγάλα τριγωνικά κομμάτια για να χορταίνει πρώτα το βλέμμα και μετά το στομάχι. Εδώ η σπανακόπιτα φτιάχνεται με φέτα και χωρίς, νηστίσιμη και μη, σε φύλλο ολικής και σταρένιο και η γέμισή της, συμπληρώνει με τον πιο γευστικό τρόπο τη μαεστρία του φύλλου της: σπανάκι, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, φέτα Ηπείρου, αυγό και γιαούρτι. Όλα αυτά μπορούν να συνοδευτούν με μονοποικιλιακούς καφέδες στο χέρι, ενώ παρακολουθούμε στο βάθος τους πλάστες επί τω έργω!
Λεωφόρος Παπάγου 133, Ζωγράφου, τηλ. 213 0887580

Φωτογραφία: Μαμά ψωμί (Facebook)

Μαμά ψωμί
Σε τριγωνικά κομμάτια ή ολόκληρες σε ταψάκια για το σπίτι, οι σπανακόπιτες αυτού του συνοικιακού παραδοσιακού φούρνου στο Κουκάκι κάνουν πολλές φορές τη γωνία των οδών Ζαχαρίτσα και Ζίννη να συγκεντρώνει φανατικούς του είδους από κάθε γωνιά της Αθήνας. Ξεκινώντας από την κορυφή και καταλήγοντας στις κριτσανιστές «δαντελωτές» άκρες κάθε κομματιού επιβεβαιώνουμε πόσο αριστοτεχνικά φτιαγμένο είναι το φύλλο (χρησιμοποιούν αλεύρι από μικρούς μύλους) και πόση αρμονία μπορεί να κρύβεται στα υλικά της γέμισης. Σπανάκι, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμος και άνηθος σε νόστιμες μίξεις ξεσηκώνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Ζαχαρίτσα 42, Κουκάκι, τηλ. 210 9227686

Φούρνος Σταυρόπουλου
Μπορεί στον εμβληματικό πολίτικο φούρνο του Σταυρόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας, να ερχόμαστε κυρίως για τα φημισμένα αλμυρά αρμένικα τσουρέκια του, όμως και οι σπανακόπιτές του έχουν εδώ και χρόνια το δικό τους κοινό. Με φύλλο, ανοιγμένο μερακλίδικα στο χέρι, χοντρό και τραγανό, η σπανακόπιτα του Σταυρόπουλου δίνει έξτρα λόγους για όλους εμάς που κινούμαστε καθημερινά στην καρδιά της πρωτεύουσας να κάνουμε οπωσδήποτε μία στάση εδώ για να γευτούμε ένα κομμάτι της αρτοποιητικής του παράδοσης.
Γαμβέττα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3847006