Δέκα αγαπημένες συνθέσεις, δέκα ανοιξιάτικα πιάτα, σε εστιατόρια της πρωτεύουσας με δροσερό ανοιξιάτικο χαρακτήρα, λίγο πριν υποδεχθούμε τις πρώτες ημέρες του Ιούνη, και που θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε και το καλοκαίρι στις βραδινές μας εξόδους.
Αθηναϊκή σαλάτα στην Cookoovaya
Ένα πιάτο που υπάρχει στον κατάλογο του εστιατορίου από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του. Ο σεφ πατρόν του εστιατορίου, Περικλής Κοσκινάς, προτείνει μια συνταγή που συνδυάζει σφυρίδα, βραστά λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα, κάππαρη και καπαροφυλλα σε μια ολοζώντανη σύνθεση-ωδή στην αστική κληρονομιά της εν λόγω συνταγής.
Χατζηγιάννη Μέξη 2 Α, Αθήνα, 210 7235005
Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο στα Γιουβετσάκια
Στην ταβέρνα-επιτομή της ελληνικής κουζίνας στην οδό Ιθώμης στην Γλυφάδα, τα λαχανόφυλλα περνιούνται σε άλμη προτού αχνιστούν και αγκαλιάσουν τη μυρωδάτη γέμιση μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά, ενώ ένα βελούδινο και λίγο τσιμπημένο στο λεμόνι αυγολέμονο κεντάει τις δικές του χρυσές πινελιές με τον πλούσιο και παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Ιθώμης 20 Άνω Γλυφάδα, 210 9648081
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αμπελοντολμάδες με μοσχαρίσιο ταρτάρ στην Αθηναϊκή Ταράτσα
Στην ταράτσα-σουξέ του καλοκαιριού, εκεί όπου η ανείπωτη ομορφιά του Ιερού Βράχου των Αθηναίων βρίσκεται μια ανάσα από τα βλέμματα των θαμώνων, εκεί όπου κάθε βράδυ ένα γοητευτικό πολυπολιτισμικό κράμα διασκεδάζει, απολαμβάνοντας ευφάνταστα κοκτέιλ από τη βραβευμένη, σε παγκόσμιο επίπεδο, ομάδα του The Bar in front of the Bar και απολαμβάνει ελληνολεβαντίνικες γεύσεις υπό την καθοδήγηση του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη. Το τηγανητό αμπελόφυλλο αγκαλιάζει ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ, ενώ το πιάτο συμπληρώνουν μια σπιρτάτη μαγιονέζα αμπελόφυλλου και κρέμα αγκινάρας σε μια πρωτότυπη, δροσερή όσο και γοητευτική σύνθεση.
Μητροπόλεως 60, Αθήνα, 211 0080660
Ψητό Καλαμάρι με αβοκάντο, ψητά μπροκολίνια και μελάνι στο Βαρούλκο
Το εστιατόριο συνώνυμο της δημιουργικότητας της διαχείρισης και προπάντων της σπουδαίας θαλασσινής πρώτης ύλης που ο Λεύτερης Λάζαρου πρώτος αυτός ανέδειξε, δημιουργώντας μια πρωτοπόρα ελληνική κουζίνα του ψαριού. Το καλαμάρι ελληνικής αλιείας με την ζωντανή μαστιχωτή του σάρκα, η πλούσια και βαθιάς νοστιμιάς σάλτσα από το μελανί του, πλάι σε ψητά μπροκολίνια και κρέμα από ελληνικά αβοκάντο να δίνουν τον δικό τους λιπαρό τόνο σε αυτή την σύνθεση δια χειρός Λευτέρη Λάζαρου και Γιάννη Υφαντίδη.
Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς, 210 5228400
Γίγαντες με βλίτα, άγριο σκόρδο, μανιτάρια και γραβιέρα στο ΦΙΤΑ
Ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, ο άνθρωπος που χρόνια τώρα καταπιάνεται με την ελληνική κουζίνα και το εποχικό της αποτύπωμα, στο εστιατόριο του Νέου Κόσμου δημιουργεί ένα πιάτο που απέκτησε πολύ γρήγορα φανατικούς οπαδούς. Η βάση πάντα η ίδια: Λευκοί γίγαντες με κρεμά γραβιέρας. Μετά μπαίνουν οι εποχές και τα υλικά τους. Αυτή την περίοδο το σερβίρει με βλίτα, αγιωργίτικα μανιτάρια και άγριο σκόρδο.
Ντουρμ 1, Αθήνα, 211 4148624
Γαρίδες κοιλάδας στο Proveleggios
Οι γλυκοφάγωτες μικροσκοπικές γαρίδες μαρινάρονται σε Metaxa brandy, αυγοτάραχο και πιπέρι isot (μπαχαρικό από μια ποικιλία μαύρη πιπεριάς), ενώ στο πλάι τους σερβίρονται τα κεφάλια από τις γαρίδες σε αποξηραμένη μορφή γεμισμένα με ένα γαλάκτωμα από τις ιδίες τις γαρίδες, σε μια σύνθεση με απρόσμενες εντάσεις και μια επίγευση που μας αφήνει να αναρωτηθούμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τον ορισμό της δημοφιλούς λέξης, Umami.
Παραμυθιάς 11. Αθήνα, 210 5234749
Φλάσκες Μελιτζάνες Χουνκιάρ στο ΘάΜα Μεζέ
Ίσως φαντάζει λίγο χειμωνιάτικο πιάτο, αλλά οι μελιτζάνες σε αυτό το μεζεδοπωλείο του Χολαργού, γεμιστές με μοσχαρίσιο ραγού και μια μπεσαμελ καπνιστής μελιτζάνας, είναι μια διαφορετική αλλά πολύ νόστιμη εκδοχή του φημισμένου Χουνκιάρ Μπεγιεντί.
Λεωφ. Μεσογείων 242, Χολαργός, 211 0139951
Σκόρπαινα στα κάρβουνα με τσιγαριαστά χόρτα στο Atelier Παπαϊωάννου
Η κορυφαία θαλασσινή πρώτη ύλη μαζί με τα εξαιρετικά μαγειρέματα από τον σεφ του εστιατορίου Κωνσταντίνο Παππά δημιουργούν ένα σπουδαίο ντουέτο. Εδώ η Σκόρπαινα συνδυάζεται με τσιγαριαστά χόρτα εποχής και ζωντανά αυγά αχινού σε μια φρέσκια, θαλασσινή, ιωδιούχα και βοτανική, συνάμα, σύνθεση που μας κέρδισε από την πρώτη μπουκιά.
Στοά Σπυρομήλιου , Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, 210 3211315
Ταρτάρ από σπαράγγια με βουβαλίσια μπουράτα στο Metropolis Roof Garden
Στο μοναδικής ομορφιάς roof garden εστιατόριο, στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου Electra Metropolis, στην καρδιά της Αθήνας, ο executive chef Χάρης Ζευγούλης δημιουργεί ένα καλοκαιρινό set menu με ελληνικό χαρακτήρα και σύγχρονη γαστρονομική ταυτότητα. Το ταρτάρ από πράσινα σπαράγγια με βουβαλίσια μπουράτα από τη Βόρεια Ελλάδα, πίκλες παντζαριού και ένα κρυστάλλινο κονσομέ φράουλας είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές του συγκεκριμένου μενού.
Μητροπόλεως 15, Αθήνα, 214 1006290
To Ψάρι Μπιάνκο στο Annie Fine Cooking
Η ιδιοσυγκρασιακή και πάντα απρόσμενη σεφ του Αnnie fine cooking, Κωνσταντίνα Κασπαρίδου, δημιουργεί ένα θαλασσινό πιάτο με ισπανό-κερκυραϊκές ρίζες. Ένα ψάρι ημέρας (το δοκιμάσαμε με πελαγίσια τσιπούρα) μαγειρεμένο σαν άλλο Κερκυραϊκό Μπιάνκο, με τη μοσχοβολιστή λευκή σαλτσούλα του από πατάτα λεμόνι κρασί και λίγο σκόρδο. Ψήνει όμως το ψάρι σε μια μεγάλη πυρωμένη πλάκα (plancha), κρατώντας το φουλ ζουμερό με μια εθιστικά τραγανή πετσούλα να σου κλείνει το μάτι.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, 210 9213690
Διαβάστε επίσης:
Ζohόs: Μια σύγχρονη απόδοση της πεντανόστιμης ελληνικής κουζίνας
8 επιλογές για καλό φαγητό κοντά στη θάλασσα στη Γλυφάδα