Γευστικό και αρωματικό, αυτό το πορτογαλικό κέικ με cerveja preta, μαύρη μπίρα, έχει άλλη ομορφιά.
Για τους Πορτογάλους η μπίρα είναι θέμα εθνικής περηφάνειας. Πίνουν σχεδόν αποκλειστικά πορτογαλικές μπίρες και αποτελούν μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις εξαγωγών σε όλη την Ευρώπη.
Όχι τυχαία αφού η ιστορία ξεκινά από τη ρωμαϊκή εποχή με κρατική προστασία επιβάλλοντας βαριά φορολογία στις εισαγωγές.
Και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη σε λίγα χέρια, οι ποικιλίες είναι τόσο πολλές που η χώρα αποτελεί κυριολεκτικά παράδεισο του λάτρη της μπίρας.
Εξαιτίας μάλιστα της αδυναμίας τους, η μπίρα μπαίνει παντού: από τα φαγητά της κατσαρόλας μέχρι αυτό το περίφημο bolo preto, κέικ μαύρης μπίρας (bolo είναι στα πορτογαλικά το κέικ, cerveja η μπίρα και preto, το μαύρο) πολύ διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Πιο πυκνό αλλά εξίσου γευστικό και αρωματικό.
Bolo preto, κέικ μαύρης μπίρας
Υλικά
175γρ. ανάλατο βούτυρο
175γρ. καστανή ζάχαρη
3 βανίλιες
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αβγά
1 κουτ. σούπας γάλα
200ml μαύρη μπίρα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
1.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες, τη σόδα, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.
2.Ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα του βούτυρου όλα τα υγρά: τα αβγά, το γάλα, την μπίρα και το ξύσμα λεμονιού.
3.Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού και βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
4.Ψήνουμε 30-35 λεπτά μέχρι να βάλουμε το μαχαίρι μέσα και να βγει στεγνό. Δεν φουσκώνει πολύ και το χρώμα του είναι πιο σκούρο εξαιτίας της μπίρας αλλά η γεύση του είναι ασύγκριτη.
Δείτε επίσης:
Pasteis de nata, τα πορτογαλικά ταρτάκια
Leite creme: η πορτογαλική creme brulee