Οι τορτίγιες, οι καλαμποκόπιτες που πρωταγωνιστούν στη μεξικάνικη κουζίνα, τηγανίζονται και σερβίρονται παρέα με κολοκύθα και πληθώρα μπαχαρικών. Ένα νηστίσιμο finger food που δεν κάνει σκόντο στη γεύση.
Αν τηγανίσουμε τις τορτίγιες, γίνονται απίστευτα τραγανές και χρυσαφένιες. Εξάλλου, ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά με τορτίγια της μεξικάνικης κουζίνας, είναι το τσιμιτσάνγκα (τηγανητό μπουρίτο). Όμως, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τις πίτες αυτές ρολό για να τις τηγανίσουμε. Και συνήθως ένα τσιμιτσάνγκα είναι αρκετά πλούσιο και χορταστικό, οπότε και θεωρείται ένα κυρίως πιάτο. Δεν μας αφήνει και πολύ χώρο για συνοδευτικά. Αν θέλουμε να απολαύσουμε κάτι παρεμφερές, αλλά πιο ελαφρύ, που να μπορεί να σερβιριστεί και ως finger food ή σνακ, αυτή η συνταγή για τοστάδας, είναι ιδανική. Και είναι και νηστίσιμη, ό,τι πρέπει για τη Σαρακοστή!
Φυσικά τις τηγανητές τορτίγιες μπορούμε να τις σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει. Από το κοκκινιστό ή το ψητό που περίσσεψε, μέχρι γαρίδες ή ακόμη και αρακά. Αλλά, αυτή η εκδοχή με κολοκύθα, αβοκάντο και μπαχαρικά, μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους ουρανίσκους.
Υλικά
700 γρ. κολοκύθα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. ηλιέλαιο
8 μικρές τορτίγιες
2 κουτ. σούπας χυμό μοσχολέμονου
1 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1/8 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
1/8 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 1/2 φλιτζ. πουρές από μαγειρεμένα φασόλια της επιλογής σας
2 αβοκάντο, κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζ. καυτερή κόκκινη σάλτσα της επιλογής σας (είτε σπιτική είτε αγοραστή)
Φύλλα κόλιανδρου για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 200° C. Απλώνουμε φύλλα από χαρτί κουζίνας σε μια πιατέλα.
Κόβουμε την κολοκύθα, ξεφλουδίζουμε και παίρνουμε τη σάρκα της.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε την κολοκύθα και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, απλώνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και ψήνουμε για 10΄. Γυρίζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και από την άλλη μεριά, και ψήνουμε για άλλα 5΄ ή μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα και να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Όταν κάψει το λάδι, τηγανίζουμε τις τορτίγιες, μία μία, μέχρι να γίνουν τραγανές και να χρυσίσουν. Θα χρειαστούν 1΄-2΄. Όταν είναι έτοιμη η κάθε τορτίγια, την τινάζουμε για να αφήσει όσο περισσότερο λάδι γίνεται και τη μεταφέρουμε στο απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει καλά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό μοσχολέμονου, το μπούκοβο, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το αλάτι, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο το μπαχάρι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Προσθέτουμε στο μπολ και τη μαγειρεμένη κολοκύθα, και ανακατεύουμε καλά, για να καλυφθεί με το μείγμα.
Σε κάθε τηγανητή πίτα, αλείφουμε 3 κουτ. σούπας από τον πουρέ φασολιών. Μοιράζουμε την κολοκύθα στα πιτάκια και γαρνίρουμε με φέτες αβοκάντο και κόλιαντρο.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό το φαγητό μας.
Δείτε επίσης:
Τοστάδας με κοτόπουλο tinga σε καπνιστή σάλτσα ντομάτας και ξηρό ανθότυρο
Τάκος με ψάρι: Ταξίδι στο Μεξικό με ποδήλατο
Τάκος με πικάντικο κιμά και φασόλια