Στη Ρωσία, είναι γνωστή ως «σελιόντκα παντ σούμποϊ» (selyodka pod shuboy) ή με το αρτικόλεξο SH.U.B.A. και πρόκειται για μια δημοφιλή ρωσική σαλάτα με παστή ρέγγα, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, παντζάρια, ροζ μαγιονέζα παντζαριού και τριμμένα βραστά αυγά.

Όσο εντυπωσιακή είναι οπτικά με τις λαχταριστές και πολύχρωμες στρώσεις της, άλλο τόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όνομα και η προσέλευσή της.

Λένε, λοιπόν, ότι γύρω στο 1919 ένας ιδιοκτήτης μπαρ στη Μόσχα, ήθελε να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να μη μεθούν οι θαμώνες του. Ένας από τους μάγειρες του μπαρ, ανακάλυψε αυτό το πιάτο και ως δημιουργός του είχε το προνόμιο να το βαφτίσει κιόλας. Ευφάνταστο και το πιάτο του και το όνομα που του έδωσε, αφού το ονόμασε SH.U.B.A, που στα ελληνικά σημαίνει «μποϊκοτάζ και καταδίκη στον σωβινισμό και τη σαπίλα». Μάλλον για άλλη καριέρα πήγαινε, ποιος ξέρει πώς και γιατί τον κέρδισαν οι κουζίνες. Πολλές φορές, βλέπουμε να αναφέρονται σε αυτό το πιάτο και ως «ρέγγα που φοράει γούνα», «ρέγγα ντυμένη» ή «ρέγγα σκεπασμένη», γιατί σούμπα (shuba) στα ρώσικα, σημαίνει γούνα.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν λόγο για μια πιο «πεζή» εκδοχή της προέλευσής της, αφού εικάζουν ότι ανακαλύφθηκε κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι σαλάτες με μαγιονέζα και ψιλοκομμένα υλικά ήταν η τελευταία λέξη της μόδας στη γαστρονομία. Ιστορικοί της γεύσεις λένε, πως όντως οι σαλάτες με παστή ρέγγα έχουν μεγάλη ιστορία, όμως, η συγκεκριμένη αναβαθμίστηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1960, όταν ένας σεφ που το όνομά του δεν έγινε ποτέ γνωστό, άρχισε να φτιάχνει αυτού του τύπου τις σαλάτες, με τις πολλές στρώσεις.

Σας αφήνουμε να διαλέξετε εσείς την εκδοχή που σας ταιριάζει. Ας δούμε όμως, αναλυτικά, και τα βασικά υλικά της. Γιατί, οι Ρώσοι, μπορεί να διαφωνούν για την καταγωγή της, όμως συμφωνούν ότι είναι ένα must πιάτο της κουζίνας τους και το τιμούν ιδιαίτερα.

Οι στρώσεις

1. Κρεμμύδια και αυγά
Τριμμένο κρεμμύδι που φέρνει το απαραίτητο «δάγκωμα» στο πιάτο μαζί με τριμμένο βραστό αυγό, που εμπλουτίζει τη γεύση της σαλάτας.

2. Παστή ρέγγα
Αν δεν σας αρέσουν τα πιάτα με έντονη γεύση ψαριού, ίσως να πρέπει να πείτε ένα «όχι, ευχαριστώ», αν σας προσφέρουν ποτέ να δοκιμάσετε αυτή τη ρωσική σαλάτα. Εδώ, η ρέγγα πάντα είναι παστή.

3. Λαχανικά
Πατάτες, καρότα και παντζάρια. Πρώτα τα βράζουμε και μετά τα περνάμε από τον τρίφτη ή τα κόβουμε σε κύβους.

4. Μαγιονέζα
Το υλικό που δένει όλα τα συστατικά μεταξύ τους. Σε αυτή τη σαλάτα η μαγιονέζα βάφεται ροζ από τους χυμούς του παντζαριού, που της δίνει μια όψη πιο ενδιαφέρουσα και παιχνιδιάρικη.

Δείτε επίσης:

Ρώσικη σαλάτα

6 λαχταριστά ρώσικα γλυκά που θα σε κάνουν να πεις spasiba!

6 στάσεις για τους λάτρεις της ρωσικής κουζίνας