Δεν χρειάζεται να κλείσεις εισιτήριο. Πηγαίνεις με την παρέα σου σε ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Αθήνας, τρως και πίνεις και κάποια στιγμή αρχίζει η Αλεξάνδρα Ούστα να μαλώνει με τον Νικόλα Κασάπη για τη «γριά» πεθερά. Και κάπως έτσι θα παρακολουθήσεις ένα μονόπρακτο που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα…
Το «Ριφιφί» δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι αγαπημένο εστιατόριο στη γειτονιά των Εξαρχείων με υπέροχο φαγητό και τίμιες τιμές. Συγκεντρώνει τους μποέμ κατοίκους, περαστικούς που έχουν ακούσει για τα πεντανόστιμα πιάτα του, τουρίστες και την παρέα του ιδιοκτήτη. Οι φίλοι του Τάσου Γερακίνη είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αλεξάνδρα Ούστα και ο Νικόλας Κασάπης. Ηθοποιοί που χαίρεσαι να συναντάς.
«Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο εστιατόριο ‘‘Ριφιφί’’ παίζεται το πρώτο θεατρικό σίριαλ», έγραφε το δελτίο Τύπου. Τι είναι θεατρικό σίριαλ; Τι είδους παράσταση μπορεί να ανέβει σε ένα κατάμεστο εστιατόριο με τους σερβιτόρους να πηγαινοέρχονται; Γιατί στο «Ριφιφί»; Πολλά ερωτήματα που απαντήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια. Ο Τάσος Γερακίνης, εκτός από ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Εξάρχεια, είναι κινηματογραφιστής, έχει ήδη κάνει τρεις ταινίες μικρού μήκους και ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλη μήκους. Βλέπει τη ζωή κινηματογραφικά. Μεγάλος του καημός που δεν μπορεί να φωνάζει «cut» κάθε φορά που το σκέφτεται. Σκέφτηκε όμως μαζί με την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Κατερίνα Παπαναστασάτου να γράψουν μια ιστορία κλειδαρότρυπας. Που στη συνέχεια ονόμασαν θεατρικό σίριαλ γιατί ακολούθησαν νέα επεισόδια της ιστορίας. Ηθελαν μέσα σε έναν ρεαλιστικό χώρο και χρόνο, κινηματογραφικά δηλαδή, να μας συστήσουν δύο χαρακτήρες, ένα ζευγάρι γύρω στα 35-40, την Πόπη και τον Αργύρη. Ξεκίνησαν γράφοντας ένα θεατρικό μονόπρακτο, αλλά ανακάλυψαν ότι οι ήρωές τους άρχισαν να λείπουν από τις ζωές τους. Και ένιωσαν την ανάγκη να τους επαναφέρουν στη ζωή.
Ο Αργύρης και η Πόπη είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Αργύρης είναι επαρχιώτης ενώ η Πόπη βέρα Αθηναία. Εκείνος δηλώνει αναρχικός αλλά θέλει να κάνει κουμάντο «ως πρωθυπουργός» μέσα στο σπίτι του. Εκείνη απειλεί ότι θα πάρει το παιδί και θα φύγει στη μάνα της. Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία με τους δύο ήρωες του θεατρικού σίριαλ «Ο Κόκορας», που παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο εστιατόριο «Ριφιφί». Επί ένα μήνα θα παίζεται το πρώτο επεισόδιο και στη συνέχεια θα παρακολουθούμε τις ζωές των δύο χαρακτήρων να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας.
Οι ζωές των άλλων
Δεν νομίζω να υπάρχει πιο ένοχη απόλαυση απ’ το να κρυφακούει κανείς τις διπλανές παρέες σε εστιατόρια και μπαρ -βασικά παντού- να μαλώνουν. Αυτό συμβαίνει με τον «Κόκορα». Δεν αντιλαμβάνεσαι πότε μπαίνουν οι ηθοποιοί μέσα στο εστιατόριο. Βλέπεις απλώς άλλο ένα ζευγάρι να κάθεται στο τραπέζι του. Και να παραγγέλνει. Και εσύ συνεχίζεις αμέριμνος την κουβέντα με την παρέα σου ή τις παραγγελίες (πάρε το μοσχαρίσιο συκώτι πριν τελειώσει) μέχρι που κάποια στιγμή ανάβουν τα αίματα, σηκώνει ο Αργύρης τη φωνή του και ξεκινάει ο καβγάς με την Πόπη. Χαμηλώνουν τα φώτα και για τα επόμενα 40 λεπτά γινόμαστε θεατές του πρώτου επεισοδίου «Η γριά».
Είναι τόσο πειστικοί στους ρόλους τους που ο φωτογράφος απορούσε μήπως τραβάει λάθος ανθρώπους. Γύρω στις 22.15 μπαίνουν στο μαγαζί, κάθονται, τους φέρνουν κατάλογο και νερό, παραγγέλνουν και ξεκινάει ο καβγάς-παράσταση. Το στοιχείο της έκπληξης κάνει αυτή την εμπειρία ακόμη πιο μαγική. Δεν περιμένεις ενώ κόβεις το αγριογούρουνο στιφάδο να δεις μια παράσταση χωρίς να έχεις πάει στο θέατρο. «Ασε, ρε Πόπη, να πούμε», ακούγεται δυνατά και γυρνάς να δεις τι συνέβη. Και συμβαίνουν πολλά. Από το φόρεμα Zara που δεν θα το αγοράσει ποτέ η σύζυγος μέχρι δηλώσεις για απιστίες του χασάπη γαμπρού του Αργύρη. Γελάς μέχρι δακρύων, ενίοτε κλωτσάς κάτω από το τραπέζι τον σύντροφό σου. Ακούγονται τόσο μα τόσο αναγνωρίσιμες ατάκες, ειδικά για τα παντρεμένα ζευγάρια. Λέει η Πόπη «βάλε μου λίγο κρασί», ενώ μπροστά της έχει το μπουκάλι, και ο βλάχος επαρχιώτης τής απαντά: «Γιατί, μωρή, κουλή είσαι;». Το θέμα του επεισοδίου έχει να κάνει με τη χηρεύσασα ηλικιωμένη μητέρα του Αργύρη που έμεινε μόνη στο χωριό, τη «γριά», και τη σύνταξη των 800 ευρώ. Μια συζήτηση τόσο κωμική και ρεαλιστική που πραγματικά θέλεις να μάθεις τι θα απογίνει. Από καμένα αποτυχημένα φαγητά, το ζήτημα των πεθερικών, τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, τη σεξουαλική ζωή των παντρεμένων ζευγαριών γύρω στα 40, τους ψυχιάτρους, την οικονομική κρίση, την αναρχία, τις σπουδές Πολιτικών Επιστημών, γενικά αυτή η παράσταση είναι ένα σεμινάριο στις ανθρώπινες σχέσεις και τα ελληνικά ζευγάρια.
Είναι η πραγματικότητα που συμβαίνει μετά τους τίτλους τέλους των ρομαντικών κομεντί, είναι η ζωή που επειδή είναι αφόρητα δύσκολη πρέπει να την αντιμετωπίσεις με πολύ χιούμορ για να μπορέσεις να συμβιώσεις με τους δικούς σου. Είναι ένα μάθημα αγάπης, υπομονής, συγχώρεσης και συμβιβασμών. Είναι ο γάμος. Είναι η ανάγκη να αγαπηθούμε. «Η παράσταση σατιρίζει πολλά πράγματα. Ουσιαστικά είναι ένας καθρέφτης που βλέπεις τον εαυτό σου. Η κωμωδία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Περνάς μηνύματα που αγγίζουν πιο εύκολα τον θεατή. Αγγίζεις το θυμικό του», λέει χαρακτηριστικά ο Τάσος Γερακίνης.
Γιατί «Κόκορας»; Μεταφορικά σημαίνει ο επιδεικτικός παλικαράς και ο ερωτύλος καρδιοκατακτητής. Ο Αργύρης είναι ο κόκορας, εκεί λίγο μετά τα 40, με κότα την Πόπη. Διαφωνούν σχεδόν σε όλα και επιδίδονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας αγωνιώντας για το αν βγουν αλώβητοι από τη μάχη αρσενικού – θηλυκού. «Τη λύση κάθε επεισοδίου τη βλέπεις στο επόμενο. Φυσικά μπορείς να τα παρακολουθήσεις αυτόνομα, αλλά καλό είναι να δεις όλα τα επεισόδια. Είναι μια εμπειρία, ουσιαστικά βλέπεις τις πράξεις ενός θεατρικού έργου διάρκειας 160 λεπτών», αναφέρει η Κατερίνα Παπαναστασάτου.
info
«Ο Κόκορας» – Επεισόδιο 1: «Η γριά», εστιατόριο «Ριφιφί», Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α. Κρατήσεις: 210 3300237. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 22:00. Διάρκεια παράστασης: 40-45’.
Φωτογραφίες: William Faithfull