Ο Ανδρέας Λαγός κάνει την έξοδο του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αποκαλύπτει πια είναι τα 3 εστιατόρια που ξεχώρισε και, φυσικά, τι δοκίμασε για να πάρεις και εσύ μια γεύση.
Οινομαγειρείον Ζωοδόχος Πηγή
H αγάπη μου γι’ αυτό το ταβερνάκι-όνειρο κρατά χρόνια! Στην «προηγούμενη ζωή» του ήταν το μπακάλικο-ταβέρνα του παππού, που με σεβασμό και μεράκι συνέχισαν ο κυρ Μήτσος και οι δύο του γιοι, ο Κώστας και ο Αλέξης. Τυπικό μαγέρικο, χαίρει της εκτίμησης όχι μόνο των Πειραιωτών αλλά και των πελατών του από όλη την Αθήνα. Χώρος ζεστός και φιλικός, με ένα ανοιχτό παταράκι, και καλή έντεχνη ελληνική μουσική. Εδώ θα απολαύσεις κλασικά αλλά και ιδιαίτερα πιάτα: αβγά μάτια με μαϊντανό, σπιτική φάβα, εξαιρετικοί λαχανοντολμάδες, το ωραιότερο μαμαδίστικο κοκκινιστό και πολλές άλλες γεύσεις, αναλόγως το καθημερινό μαγείρεμα, και ένα εξαιρετικό κρασί χύμα γεμίζουν κάθε φορά το τραπέζι μου. Τ μενού εναλλάσσεται με βάση τη διάθεση και την εποχή. Όλα με φροντίδα και σεβασμό στην πρωτογενή ύλη.
info
Οινομαγειρείον Ζωοδόχος Πηγή, Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ. 210 4814438.
Τραβόλτα
Μία από τις θρυλικές ψαροταβέρνες της Αθήνας ξεπρόβαλε στη γειτονιά του Περιστερίου! Η ιστορία που κρύβει ο χώρος (λειτουργεί σχεδόν τρεις δεκαετίες), το φιλόξενο προσωπικό και κυρίως το καλό φαγητό με κάνουν να του έχω δώσει ξεχωριστή θέση. Εδώ το ψάρι αλλάζει ρόλους με το κρέας και το κοντοσούβλι με ζουμερό καλαμάρι είναι το πρώτο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε. Σειρά έχουν το πρωτότυπο θαλασσινό μιλφέιγ με κρέμα παντζαριού αλλά και ο ροφός και η σφυρίδα, που εναλλάσσονται ανάλογα την ημέρα και την εποχή. Οι γεύσεις Ελλάδας πρωτοστατούν, αφού η φάβα Σχοινούσας γίνεται η απαλή μους που αγκαλιάζει το περίφημο καπνιστό χέλι από το Μεσολόγγι και ο παραδοσιακός καρδιτσιώτικος τραχανάς συνοδεύει γαρίδες, μύδια, κυδώνια και φρέσκο καλαμάρι. Και, για το τέλος, πάντα έρχεται το καλύτερο! Γλυκά του κουταλιού πάνω σε ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με εντυπωσιάζουν κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά!
info
Τραβόλτα, Αρκαδίας και Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210 5719222.
Da Leonardo Cucina Italiana
Από τα αγαπημένα στέκια της Θεσσαλονίκης και μόλις 25 λεπτά από το κέντρο, στο εν λόγω εστιατόριο κατάφερα να γνωρίσω τι εστί ιταλική κουζίνα. Minimal δημιουργική διακόσμηση και αυθεντικές γεύσεις που μεταφράζονται σε μπρουσκέτες, δροσερές σαλάτες, ριζότο αλλά και αριστοτεχνικά μαγειρεμένα κρεατικά. Τα φρέσκα, χειροποίητα spaghetti all’ aglio, olio e peperoncino, με σκόρδο, ελαιόλαδο, πιπεριά και τσίλι και η πίτσα tartufata, με ποικιλία μανιταριών, πατάτα, σκαρμόζα και σάλτσα ταρτούφο είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της δημιουργικότητας του εστιατορίου. Must και η εξαιρετική ταλιάτα γλασαρισμένη με μπαλσάμικο και τα ρολάκια μελιτζάνας με μοτσαρέλα.
info
Φιλίππου 50, Πυλαία Θεσσαλονίκης, τηλ. 231 0323377.
Φωτογραφία Ανδρέα Λαγού: Γιάννης Αθυμαρίτης