Το καλοκαίρι ζητάει το τσιπουράκι του, αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε στα καλύτερα τσιπουράδικα ever. Στο Βόλο δηλαδή!
Η παράδοση που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες, για να γίνει ταυτότητα και πάθος της πόλης, επιβιώνει γνησιότερη στη Ν. Ιωνία, εκεί όπου γεννήθηκε. Όλες τις μέρες του χρόνου, τις ώρες του μεσημεριού η παραλία μυρίζει γλυκάνισο και ψητό χταπόδι. Αν ο Βόλος ήταν άρωμα, θα ήταν αλκοόλ με γλυκάνισο μέσα σε καραφάκι.
Τα καλύτερα
Στο Δεμίρη (Εφραιμίδου 23, Ν. Ιωνία, τηλ. 24210 65559) αξίζει να πας μεγάλη παρέα για να δοκιμάσεις τα άπαντα περίεργα του βυθού: Θαλάσσιες ανεμώνες (κολιτσιάνους), ολιούς χταποδίσιους, αβγά χταποδιού ή καλαμαριού, άγρια στρείδια, φούσκες, κρίταμα και τσιτσίραβλα, σε ένα νοσταλγικό καλτ σκηνικό κάτω από το άγρυπνο μάτι του κυρίου Δεμίρη, τέως αστέρα της πίστας και δεινού βουτηχτή.
Ο Καβούρας (Χατζηαργύρη 3, τηλ. 24210 28520) με 70 και πάνω χρόνια ιστορία, είναι το πιο παλιό του κέντρου. Αυθεντική, βασικά αντρική υπόθεση σε τραπεζάκια παλιού καφενέ, τσίπουρο από τη μόστρα, δυνατή ψησταριά με ό,τι φρεσκότερο της ημέρας, από σκουμπρί μέχρι αστακό και πατάτα στη χόβολη (κλειστά το βράδυ).
Η Γιώτα (Κροκίου 15, τηλ. 6947074830) στην καρδιά της περαντζάδας των Παλαιών, κρατά την παλιά παράδοση, με σπεσιαλιτέ της τη σουπιά που ψήνεται στη σχάρα με το μελάνι της, τα αχνιστά πικάντικα μύδια, τις ζαργάνες, το λευκό σαγανάκι με γαρίδες, το γιαχνιστό τούτι φρούτι όλων των θαλασσινών με ξύσμα λεμονιού και την ατμόσφαιρα σαν λαϊκό πανηγύρι, εκεί που παίζει το μεγαλύτερο νταβαντούρι της πόλης.
Η Γιάννα-Νίκος (τηλ. 24210 22767) κάτω από τις τροφαντές μουριές στην πλατεία των Παλαιών και ραντεβού όλων των πανεπιστημιακών της πόλης, είναι η επιτομή του δωρικού, ολόφρεσκου μεζέ: Φρέσκα κρίταμα με χταπόδι και ψητές πιπεριές, όστρακα, παστό σκουμπρί, μύδια, ζωντανή καραβίδα, γαριδούλες μπέιμπι και σαγανάκι παστουρμά με αβγά στην κορύφωση (κλειστά το βράδυ).
Στο Φιλαράκι (Αβέρωφ 3, Ν. Ιωνία, τηλ. 6950670794), ο Αλέκος, γνώστης του βυθού και σκληροπυρηνικός της κλασικής τσιπουροποσίας, με ένα τηλέφωνο από πριν, πέρα από τους πιο ζωντανούς, ολόσωστα ψημένους θαλασσινούς μεζέδες, μπορεί να σου βρει αστακούς και ό,τι πιο σπάνιο του βυθού, στα μέτρα της παρέας. Σε ένα μικρό, σαν στο σπίτι σου μαγαζάκι.
Το Αϊβαλί (Σέφελ 15, τηλ. 24212 14488) μαγειρεύει με χέρια γυναικεία και μέσα στην πιο αστραφτερή καθαριότητα την απόλυτη διαύγεια της απλής, ολόφρεσκης γεύσης, σε ένα γραφικό στενάκι του κέντρου: Οι πιο αλάδωτοι, τραγανοί κολιτσιάνοι, καπνιστός γαλέος, τραγανός γαύρος σερβιρισμένος με το ξιδάκι του σε σφηνάκι, ζωντανά χόρτα με ψητό ψαράκι και σπιτικός παζαρίσιος χαλβάς (κλειστά το βράδυ).
Στη Μαρίνα (Μαγνησίας 13, Ν. Ιωνία, τηλ. 24210 38446) θα δοκιμάσεις ολόφρεσκο μικρό ψαράκι από τα καΐκια του Βόλου αλλά και έναν πιο μαγειρευτό μεζέ από τα απολύτως μαμαδίστικα χεράκια της κυρα-Μαρίνας: Παλαμίδα γούνα ή μαγειρεμένη με πράσο, καραβίδες με μανέστρα, παστουρμά με αβγά, χταπόδι με πράσο και τα διάσημα κεφτεδάκια της.
Στον Τζίμη (Παπάγου Αλεξάνδρου 20, Ν. Ιωνία, τηλ. 24210 30093) αξίζει να πας μεγάλη παρέα και να παραγγείλεις ολόκληρη τη μόστρα! Μαζί της θα αφιχθούν τα άπαντα του τσιπουρομεζέ στα καλύτερά τους, από φρέσκα όστρακα, ψητό ψαράκι και κολιτσιάνους μέχρι σαγανάκια και καλαμαράκια, στην πιο ολοκληρωμένη ιωδιούχα πανδαισία.
Το νεο-τσιπουράδικο
Το Μεζέν (Αλονήσσου 8, τηλ. 24210 20844) ήρθε πρόσφατα σε μια σταλίτσα μαγαζί να στεγάσει την άποψη κάποιων σεφ της υψηλής γαστρονομίας και του Αντρέα («λέγε με ψυχή του μαγαζιού») για την after γενιά του τσιπουράδικου. Μια τεράστια λίστα με τα πιο σπάνια αποστάγματα και τσίπουρα από όλη την Ελλάδα, φούσκες με μύδια γουακάμε, σπιτικά παστά κρεατικά, οι παλιοί μεζέδες σε νέο αμπαλάζ.
Το savoir vivre της τσιπουροποσίας
* Το αυθεντικό τσιπουράδικο κρύβεται στα στενά των μετόπισθεν της πόλης και δεν έχει θέα παραλία.
* Για να απολαύσεις όλη την αλήθεια του και να μην σε περάσουν για τουρίστα, θα κάνεις όπως οι Βολιώτες: οι λέξεις «κράτηση» και «μενού» είναι απλά άγνωστες.
* Παραγγέλνουμε μόνο το τσίπουρο, «με» ή «χωρίς» (γλυκάνισο). Ο μεζές έρχεται σαν συνοδεία, ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, ξεκινά από απλές γεύσεις και όσα περισσότερα τσίπουρα παραγγέλνεις γίνεται πλουσιότερος και περιεκτικότερος.
* Ακόμη κι αν δεν σκοπεύεις να γίνεις στουπί προκειμένου να δοκιμάσεις όλη την γκάμα του μεζέ, παραγγέλνεις τα τσίπουρα και απλά δεν τα πίνεις ή, αν είναι εμφιαλωμένα, τα παίρνεις για το σπίτι!
* Αν κάνεις το λάθος να παραγγείλεις, θα πληρώσεις απλά ακριβότερα αυτό που ούτως ή άλλως θα έρθει από μόνο του με τα επόμενα τσίπουρα.
* Αν δεν είσαι μύστης, το τσίπουρο, που είναι ύπουλο ποτό, μπορεί να σε «στείλει».
Σαν αρχάριος μπορείς να ξεκινήσεις με ένα εμφιαλωμένο και μεγάλη προσοχή στην ποσότητα, ωσότου συναντηθείς με το δικό σου όριο.
* Και μην ξεχνάς, το τσίπουρο δεν είναι καθόμαστε και τρώμε του σκασμού. Θέλει ρυθμό, ανάσες, μεζέ και κουβέντα ανάμεσα στις γουλιές. «Ρέγουλα» το λένε στα ντόπια! Και είναι κυρίως μια μεσημεριανή συνήθεια.