Γλυκά φτιαγμένα με το μεράκι της αυθεντικής, Ικαριώτικης ζαχαροπλαστικής παράδοσης, κεράσματα σε γάμους, βαφτίσια και ευχάριστα συναπαντήματα, πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη, χρόνια τώρα, την επιχειρηματική δράση της οικογένειας Τέσκου στο νησί. Μία δράση που ταξιδεύει πέρα από θάλασσες και σύνορα και φέρνει στα ράφια Ευρώπης και Αμερικής την αυθεντία τριών γενεών στη σύλληψη, στην εκτέλεση και στην εμπορία γλυκών, τοπικών εδεσμάτων.

Τρεις γενιές ζαχαροπλάστες σε μία παράδοση 80 ετών

«Η περιπέτεια ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν ο πατέρας μου, Γιώργος Τέσκος, άρχισε να ασχολείται στο νησί, μεταξύ άλλων, και με την ζαχαροπλαστική» θυμάται ο Σπύρος Τέσκος και με νοσταλγία τονίζει «Ήταν χρόνια δύσκολα αλλά και όμορφα. Στην Ικαρία, όπως και σε άλλα νησιά οι άνθρωποι για να τα βγάλουν πέρα μάθαιναν πολλές τέχνες και ασχολούνταν με πολλά. Ο πατέρας μου είχε καϊκι, ήταν τσαγκάρης και συγχρόνως μάθαινε να φτιάχνει και γλυκά. Τα βιώματα, όμως, εκείνα που τον έκαναν πραγματικά σπουδαίο ζαχαροπλάστη -και μετέπειτα επιχειρηματία- αποκτήθηκαν την περίοδο που γύριζε με το καϊκι του τη Μεσόγειο και φτάνοντας έτσι στα νησιά του Αιγαίου και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Από κάθε σημείο που ταξίδευε έπαιρνε εμπορεύματα και συνταγές. Δοκίμαζε, γνώριζε ανθρώπους και υλικά και τα μετουσίωνε σε γνώσεις και εμπειρίες».

Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που ο κ. Γιώργος, ναυάγησε στη Μήλο και αφού σώθηκε και επέστρεψε στην Ικαρία αποφάσισε να μη γυρίσει ποτέ πίσω στη θάλασσα και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη του ζαχαροπλάστη. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε να φτιάχνει λουκούμια (ήταν ο πρώτος που έφερε το λουκούμι στην Ικαρία). «Τέχνη δύσκολη και απαιτητική, όμως θαυμαστή και αξιοζήλευτη» λέει ο γιος του, Σπύρος. Ακολούθησαν και άλλες συνταγές, κυρίως εκείνες με τα γλυκά του κουταλιού: Γλυκό καρυδάκι και βύσσινο με πρώτες ύλες από το νησί, που αφού ετοιμάζονταν στον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας, ταξίδευαν στη Χίο, αρχικά και έπειτα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με την έλευση της δεκαετίας του ’80, το τιμόνι της επιχείρησης ανέλαβε ο κ. Σπύρος ο οποίος και παραμένει μέχρι σήμερα ενεργός, παρά το γεγονός ότι πλέον έχει περάσει τα μυστικά της τέχνης του στον γιο του Χαράλαμπο, χρίζοντας τον άξιο συνεχιστή της οικογενειακής τους παράδοσης. «Μπορεί να λέμε ότι αποσυρθήκαμε αλλά στην πραγματικότητα δεν φεύγουμε από εδώ μέχρι το τέλος της ζωής μας. Μέσα στη βιοτεχνία γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε και ελπίζουμε η ιστορία και το πάθος μας για αυτή την τέχνη να περάσει και στην 4η γενιά Τέσκου» λέει ο κ. Σπύρος.

Εκτός από τις συνταγές που περνούν από χέρι σε χέρι, τις γνώσεις και τις συμβουλές που και αυτές μεταλαμπαδεύονται ως ιερό καθήκον, από τη μία γενιά στην άλλη, υπάρχει και κάτι ακόμα που ενώνει το χθες με το σήμερα, στην επιχείρηση Τέσκου. «Είναι τα μπακίρια, τα εργαλεία του πατέρα μου» θυμάται γλυκά ο κ. Σπύρος και συγκινείται καθώς φέρνει στο τώρα εικόνες από παλιά με τον μπαμπά του να δουλεύει με πολλή περισυλλογή και περισσή αγάπη πάνω από αυτά τα σκεύη. «Μπορεί να μη τα χρησιμοποιούμε, πια, όμως δε χάνουν τη θέση τους στο εργαστήρι μας. Για να θυμίζουν στους παλιούς, για να εμπνέουν τους νεότερους και για να διδάσκουν τους επόμενους» λέει χαρακτηριστικά.

Τα λουκούμια σε πρώτο πλάνο

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του ντόπιου ή του άριστα διαβασμένου ταξιδιώτη στο νησί, ακούγοντας το όνομα Τέσκος, είναι, χωρίς δισταγμό, τα λουκούμια. Και πως να μην είναι αυτά, αφού εδώ και δεκαετίες το θέμα «λουκούμι» απασχολεί δημιουργικά και αδιάκοπα τα μέλη της οικογένειας, ως κάτι το διαρκώς βελτιωμένο και εξελισσόμενο, παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι όλες οι γενιές «πατούν» στην ίδια ακριβώς επιτυχημένη συνταγή του παππού Γιώργου.

Με περισσότερους, λοιπόν, από 20 κωδικούς σε λουκούμια, η οικογένεια Τέσκου ανοίγει την επιχειρηματική της βεντάλια, εντός και εκτός συνόρων, κατακτώντας ακόμα και την Αμερική. Λουκούμια αμυγδάλου ή σκέτα (Τριαντάφυλλο, Περγαμόντο, Κεράσι, Πορτοκάλι, Βανίλια, Ούζο, Σύκο Αποξηραμένο, Καραμέλα, Μαστίχα), σπέσιαλ (Ραχάτ μαστίχας με ολόκληρο αμύγδαλο, Σοκολάτα μαύρη με μπισκότο, Λουκομογκοφρέτα, Σπέσιαλ γεμιστό λουκούμι με γλυκό Περγαμόντο) και με Καρύδα (Καρύδα με Κράνμπερι, Καρύδα με Σοκολάτα, Καρύδα με Αμύγδαλο) λιώνουν βελούδινα και μαστιχωτά στο στόμα μεταφέροντας απ’ άκρη σ’ άκρη τη φημισμένη μαεστρία του ονόματος Τέσκου.

Οι αγνές ελληνικές πρώτες ύλες σε γυάλινα βαζάκια

Όμως δεν είναι μόνο τα λουκούμια που δίνουν έξτρα πόντους στη δημοφιλία της οικογένειας στο νησί. Και τα γλυκά του κουταλιού φαίνεται πως κρατούν δημιουργικά απασχολημένους, χρόνια τώρα, τους άνδρες της οικογένειας, κάνοντας τα βαζάκια τους ανάρπαστα στις τοπικές αγορές αλλά και στις αγορές της Αθήνας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και φυσικά, της Αμερικής: Βύσσινο, Κεράσι Μαύρο, Περγαμόντο, Νεράντζι, Κυδώνι, Τριαντάφυλλο, Σύκο είναι μερικοί μόνο από τους πιο περιζήτητους κωδικούς. «Παρά το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή, όχι μόνο στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια συρρικνωθεί σημαντικά» επισημαίνει ο κ. Σπύρος «εμείς προσπαθούμε να στηρίζουμε του Έλληνες αγρότες και να παροτρύνουμε τους ανθρώπους του νησιού να μας προμηθεύουν με τα καλούδια που βγάζει η γη τους: Σύκο, βύσσινο, καρυδάκι, μελιτζανάκι (κυδώνι παίρνουμε από τη Σάμο και μερικές φορές και από την Ικαρία), όλα σε μικρές ποσότητες για να διατηρείται και η ποιότητα των γλυκών μας σταθερά υψηλή».

Μέσα σε όλη αυτή τη γκάμα κερασμάτων, προστίθενται και οι βανίλιες (τα υποβρύχια) σε διάφορες γεύσεις και με 100% φυσικό μαστιχέλαιο (Βανίλια, Φράουλα, Τριαντάφυλλο, Φιστίκι, Τρίχρωμη Charlotee, Σοκομπανάνα, Βύσσινο, Μπανάνα, Κράνμπερι και Μπισκότο), όπως και οι μαρμελάδες (Βερίκοκο, Λεμόνι Πορτοκάλι, Βατόμουρο, Εσπεριδοειδή, Φράουλα, Φραγκοστάφυλο), οι οποίες παράγονται από φρέσκα φρούτα και ζάχαρη, επεξεργάζονται την περίοδο της συγκομιδής τους και δεν διατηρούνται σε συντηρητικά.

info
Χειροποίητα Γλυκά Ικαρίας Οικογένεια Τέσκου: Παναγιά, Άγιος Κήρυκος, τηλ.: 22750 23111, 22750 23040