Must see και must taste στη Βαρκελώνη; Μια βόλτα στη Segrada Familia, μια στην Casa Batlló, ένα γεύμα στο περίφημο Disfrutar, μια σοκολάτα φτιαγμένη στο εργαστήριο του Lluc Crusellas. Τι; Ποιανού; Αν νομίζατε πως μέχρι σήμερα είχατε δοκιμάσει την τέλεια σοκολάτα, ίσως να αναθεωρήσετε. Έτσι απλά; Ναι, γιατί όχι; Οι δημιουργίες του νεαρού Καταλανού pastry chef έχουν γίνει μανία στη γαστρονομική σκηνή της Ισπανίας.
Ο Crusellas δεν είναι ακόμα 30 ετών (γεννήθηκε το 1996). Ήδη ο κόσμος της σοκολάτας τον υποδέχεται ως τον ικανότερο πρεσβευτή της, τον άνθρωπο που φέρνει νέο αέρα σε μια «κατεστημένη» γεύση. Ο ζαχαροπλάστης κατάγεται και ζει στο χωριό του Σάντα Εουλάλια ντε Ριουπρίμερ της Καταλονίας. Μια δαγκωνιά από τις δημιουργίες του, ένα φεστιβάλ ετερόκλητων γεύσεων. Στις σοκολάτες του άλλες φορές πρωταγωνιστεί η καραμέλα, άλλες η πίκρα του «σκληρόγευστου» κακάο.

Lluc Crusellas / Φωτογραφία eukaryaxocolata.cat
Η πιο φωναχτή πιστοποίηση της ανοδικής πορείας του Crusellas στον κόσμο της γαστρονομίας ήρθε το 2022. Τότε που αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σοκολάτας (World Chocolate Master) στο Παρίσι. Ήταν ο πρώτος Ισπανός και, κυρίως, ο νεότερος στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε τον περίφημο τίτλο. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, έφτιαξε ένα ελεφαντάκι από το αγαπημένο του υλικό. Ήταν ύψους 1,5 μέτρου, βάρους 160 κιλών. Το γλυπτό πια εκτίθεται στο Μουσείο Σοκολάτας της Βαρκελώνης (Carrer del Comerç 36, 08003 Βαρκελώνη).
Με αύρα pop-star που πατά ακόμα στη γη, ο Crusellas δηλώνει:
«Μέχρι τα 17, ήθελα να γίνω επαγγελματίας ποδηλάτης. Έφτιαχνα που και που κανένα γλυκό για τους φίλους. Τότε δεν ένιωθα κάποια ιδιαίτερη έλξη στην παρασκευή τους. Εκεί, στον επίλογο της εφηβείας, συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω από την ποδηλασία. Είχα έναν ξάδελφο που δούλευε στο εστιατόριο Can Jubany. Πήγα εκεί ένα καλοκαίρι. Τότε κατάλαβα ότι μου άρεσαν τα επιδόρπια. Μπορείς να μεταδώσεις ευτυχία με τα γλυκά — το λατρεύω».
Λίγο μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίου pastry chef, ο Crusellas δημιούργησε το δικό του brand. Ίσως σε ένδειξη πίστης στον Καταλανισμό του, η φίρμα Eukarya δεν έχει έδρα την κοσμοπολίτικη Βαρκελώνη ή τη μικρότερη και σαφώς πιο σοφιστικέ Ζιρόνα, αλλά τη μικρή επαρχιακή πόλη Βικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό του.

Eukarya / Φωτογραφία eukaryaxocolata.cat
Η Eukarya προσφέρει μια ποικιλία από 45 προϊόντα σοκολάτας, όπως σοκολατάκια, πραλίνες, πάστες και ροφήματα, συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα, καινοτόμο σχεδιασμό και packaging που εντυπωσιάζει. Ανοίγοντας μια σοκολάτα που φέρει την υπογραφή του Lluc Crusellas, έχετε την αίσθηση πως κάνετε unpack σε κόσμημα ή ένα ακριβό στιλό.
Οι δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του Lluc Crusellas παραμένουν «σπιτική» υπόθεση. Η μαζική παραγωγή δεν έχει έρθει ακόμα και ίσως να μην έρθει ποτέ. Τα προϊόντα Eukarya πωλούνται στη γενέτειρα του μαέστρου, Βικ, στη Βαρκελώνη, την Ανδόρα και μέσα από το Club Gourmet των πολυκαταστημάτων El Corte Inglés. Αν όμως θέλετε να τις δοκιμάσετε — κάτι που το προτείνουμε χωρίς επιφυλάξεις — μπορείτε να κάνετε παραγγελία μέσω του site. Eukarya: https://eukaryaxocolata.cat.
info
Eukarya: https://eukaryaxocolata.cat.
Κείμενο: Γιάννης Παναγόπουλος
Διαβάστε επίσης
«Σαν παιδί σε γλυκοπωλείο» – Τα πιο παράξενα επιδόρπια του κόσμου κρύβονται σε ένα συρτάρι