Το κελυφωτό φιστίκι μπαίνει μέσα σε μπάρες δημητριακών, energy balls με σοκολάτα και παραδοσιακά γλυκά χαρίζοντας τα θρεπτικά συστατικά και την ξηροκαρπάτη γεύση του σε 13 προϊόντα που ξεχωρίζουν. Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα, μικρά και μεγάλα λουκούμια, σοκολάτες με ολόκληρα φιστίκια, λαχταριστοί χαλβάδες και παστέλια: εμείς τα δοκιμάσαμε και εσείς θα επιλέξετε το αγαπημένο σας.

1. Λουκούμια, Smyrni Baklava
Σε μικρό και μεγάλο μέγεθος όλα κρύβουν στο εσωτερικό τους κελυφωτό φιστίκι. Καθόλου γλυκά, πολύ νόστιμα, με έντονη γεύση και παρουσία του ξηρού καρπού. Εξαιρετικό αυτό με την επικάλυψη τριμμένου φιστικιού, καθώς και εκείνο με το ρόδι.

2. Μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, Ιορδάνης
Πρωταγωνιστούν η σοκολάτα και η βρώμη. Το φιστίκι δίνει μεν το στίγμα του, αλλά διακριτικά.

3. Μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη, Ιορδάνης
Το ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα της το οφείλει στον κουρκουμά. Στη γεύση ξεχωρίζει το φυστικοβούτυρο, ενώ η παρουσία του ξηρού καπρού είναι διακριτική. Έχει λεμονάτη επίγευση.

4. Loukoumi Cretamel
Ελληνικό λουκούμι με έντονη ζάχαρη και γλυκόζη, αρωματισμένο και χρωματισμένο, Cretamel.

5. Σοκολάτα Alexandros, Olicatessen
Αν και έχει 70% κακάο, είναι γλυκιά. Τα ολόκληρα φιστίκια που περιέχει είναι λίγα, παρ’ όλα αυτά καταφέρνουν και σπάνε τη γλύκα.

6. Σοκολάτα Laurence, Olicatessen
Λευκή σοκολάτα με τριμμένο κελυφωτό φιστίκι. Γλυκιά, με έντονη γεύση γάλακτος και επίγευση φράουλας.

7. Energy balls, Χασιώτη
Μικρές μπαλίτσες από χουρμά και καρύδι με επικάλυψη τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Γλυκές, με στυφή επίγευση, που όμως ο ξηρός καρπός δεν φαίνεται.

8. Μπάρα βρώμης, Κάβα Αλέξης
Ένας πλούσιος συνδυασμός από βρώμη, ινδοκάρυδο, μαύρη σταφίδα, κελυφωτό φιστίκι και κακάο, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γευστικός. Ξεχωρίζει το ινδοκάρυδο.

9. Παστέλι με φιστίκι και μέλι, Ιορδάνης
Μαλακό με ολόκληρα φιστίκια. Περιέχει γλυκόζη. Είναι ελαφρώς μπουχτιστικό και δεν τεμαχίζεται εύκολα καθώς κολλάει πολύ στα χέρια.

10. Χαλβάς χύμα, Wild Souls
Μαστιχωτός, που θρυμματίζεται εύκολα. Έντονο το μέλι, που τον κάνει γλυκό, και τα καβουρδισμένα φιστίκια λιγοστά. Τρώγεται ευχάριστα.

11. Μπάρα βρώμης, Χασιώτη
Έντονη η παρουσία των κράνμπερι, πιο διακριτική εκείνη της λευκής σοκολάτας και επαρκής αυτή του φιστικιού.

12. Χαλβάς χύμα Παπαγιαννόπουλος, Ιορδάνης
Το άρωμα της μαστίχας γίνεται από την αρχή αντιληπτό και μένει μέχρι και την επίγευση. Η υφή του είναι τραγανή. Το φιστίκι συνδυάζεται ωραία με τη μαστίχα.

13. Σοκολάτα Esophy, Χασιώτη
Περιέχει 60% κακάο, κάτι που την κάνει ελαφρώς πικρή. Τα κελυφωτά φιστίκια είναι καραμελωμένα και χάνονται. Στην επίγευση μένει μια στυφή αίσθηση.

14. Παστέλι με φιστίκι Αιγίνης, Χασιώτη
Τραγανό με ολόκληρο καρπό. Έχει έντονη τη γεύση της βανίλιας, ενώ το φιστίκι έρχεται σε δεύτερο επίπεδο.

15. Παστέλι με φιστίκι, Ιορδάνης
Μαλακό, που έχει έντονη τη γεύση του μελιού και του καβουρδισμένου σουσαμιού. Το φιστίκι δεν είναι τόσο εμφανές.

16. Nut Bar παστέλι, Κάβα Αλέξης
Αν και περιέχει μέλι, δεν γίνεται αντιληπτό. Υπερισχύει η καραμέλα που καλύπτει και τη γεύση του φιστικιού.

 

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς, Γιάννα Μπαλαφούτη

Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography