Γνωστό και περιζήτητο ανά την υφήλιο το ελληνικό γιαούρτι φέρνει γεύση παράδοσης και βουκολική εσάνς στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Από την Ηλιούπολη μέχρι την Ομόνοια και τον Άλιμο, και από την Κηφισιά μέχρι τα Καλύβια, οι φίλοι του καλού και αυθεντικά παραδοσιακού γιαουρτιού δίνουν ραντεβού με το κουτάλι ανά χείρας, έτοιμοι να βουτήξουν στην κτηνοτροφική ιστορία του τόπου μας.

Αυτά είναι τα 5 δημοφιλέστερα αστικά στέκια της Αττικής με γνήσιο ελληνικό γιαούρτι, στα οποία επιμένουμε να επιστρέφουμε κάθε φορά που νοσταλγούμε το μεγαλείο της γαλακτοκομικής μας κληρονομιάς.

Oικογένεια Μπακογιάννη
Το ρυζόγαλο, οι κρέμες του (βανίλια, σοκολάτα) και φυσικά, το φημισμένο του, παγωτό καϊμάκι, μας δίνουν συχνά-πυκνά το έναυσμα να βολτάρουμε στα νότια προάστια περνώντας το κατώφλι αυτού του μικρού, παραδοσιακού γαλακτοπωλείου με την μακρόχρονη οικογενειακή ιστορία. Όμως και το φρέσκο, πρόβειο γιαούρτι του από 100% ελληνικό γάλα (ωριμάζει φυσικά) μας δίνει έξτρα λόγους για να αγαπήσουμε ακόμα παραπάνω, την τέχνη και το μεράκι της οικογένειας Μπακογιάννη. Χωρίς πρόσθετα, χωρίς ίχνος χημικής μαγιάς και άλλα συντηρητικά, τα γιαούρτια αυτά φτιάχνονται με σεβασμό στις παλιές, παραδοσιακές τεχνικές την ίδια στιγμή που το εν λόγω γαλακτοπωλείο, λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει φρέσκο πρόβειο γάλα, γι’ αυτό, άλλωστε, και κλείνει για το καλοκαίρι, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι περίπου και τα μέσα του Οκτωβρίου.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9736971

Βάρσος
Το ιστορικό γαλακτοπωλείο των βορείων προαστίων με παράδοση και μεράκι στην παρασκευή φρέσκου ελληνικού γιαουρτιού από το 1892, γεμίζει ανελλιπώς, όλα αυτά τα χρόνια, τα ψυγεία μας, με γιαούρτια σακούλας αλλά και με γιαούρτια πρόβεια και αγελάδας (με πρωτογενή μαγιά γιαουρτιού και με 3,6% λιπαρά). Σε εμάς που προτιμούμε να καταναλώνουμε το γιαούρτι μας, χωρίς συντηρητικά, με την πέτσα του, ο Βάρσος δε μας χαλά ούτε και εδώ χατίρι, προσφέροντάς μας τις πήλινες συσκευασίες του ότι πρέπει για τους μερακλήδες του είδους. Κατά τ’ άλλα, τα γιαούρτια του – όπως και τις φημισμένες κρέμες του- τα απολαμβάνουμε στα κλασικά, ρετρό πλαστικά κεσεδάκια με το κόκκινο, old fashioned λογότυπο, που χρόνια τώρα, φιγουράρει αριστοκρατικά στην ταμπέλα του πεζόδρομου της Κασσαβέτη, στην καρδιά της Κηφισιώτικης εμπορικής πιάτσας. Αν έχουμε χρόνο, πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια μέσα ή έξω στην καταπράσινη αυλή του, διαφορετικά παίρνουμε το κεσεδάκι με το κουταλάκι μας στο χέρι και στο δρόμο μας για τα μαγαζιά.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 801 2472

Μαγγίνας
Από τα Καλύβια με αγάπη! Με αγάπη και με μεράκι για το γνήσιο ελληνικό γιαούρτι που φτιάχνεται με την γαλακτοκομική γνώση και την ιστορία της οικογένειας Μαγγίνα. Η εξωτερική ταμπέλα του καταστήματος αναγράφει κάτω από την επωνυμία Μαγγίνα, την εξής προϊοντική συστοιχία, η οποία κάνει με ευκολία περαστικούς αλλά και παλιούς, γνώριμους πελάτες, να σταματάνε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Φέτα-Γιαούρτι-Βούτυρο, παραγωγής μας». Ειδικά στο πεδίο «γιαούρτι», εδώ, τα πράγματα δείχνουν πως η οικογένεια παίρνει το θέμα πολύ στα σοβαρά: Γιαούρτι πρόβειο, αγελαδινό, ανάμικτο, κατσικίσιο και στραγγιστό από 100% ελληνικό γάλα και με τη σφραγίδα της κτηνοτροφικής παράδοσης πολλών γενεών Μαγγίνα, πίσω. Το γαστρονομικό ρεπερτόριο συμπληρώνουν οι κρέμες και τα ρυζόγαλα, όπως και το χειροποίητο τζατζίκι σε συσκευασίες των 10 κιλών και των 450 γραμμαρίων.
28ης Οκτωβρίου 41, Καλύβια Αττικής, τηλ. 22990 48551

Στάνη
Μνήμη και παράδοση σε ένα μαγαζί που ανασύρει γλυκιές συνταγές, γεύσεις και αρώματα από περασμένες δεκαετίες, φέρνοντας τις νοστιμιές της στάνης σε ένα ρετρό αστικό περιβάλλον στο Κέντρο της Αθήνας. Από το 1931, το αυθεντικό γαλακτοπωλείο προσφέρει προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, με το παραδοσιακό αγελαδινό και πρόβειο γιαούρτι να έχει κερδίσει μέχρι και βραβεύσεις, όπως το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (για το πρόβειο). Εδώ, η συνταγή για το πλούσιο, κρεμώδες γιαούρτι, παραμένει αναλλοίωτη για πάνω από 80 χρόνια. Μερικοί, άλλωστε, λένε ότι το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται στο γάλα το οποίο και συλλέγεται από την ίδια φάρμα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Όπως και να ΄χει, το άρωμα του φρέσκου γάλακτος και η βελούδινη υφή του γιαουρτιού, είναι αυτά που κάνουν τη Στάνη προορισμό σε όλους εμάς που θέλουμε σταθερά την παράδοση στο τραπέζι και στο ψυγείο μας!
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 21 0523 3637

Λούσι
Aπό το 1935 ενισχύει την ελληνική γαλακτοκομική κουλτούρα και παράδοση του τόπου μας υπενθυμίζοντάς μας τις αξεπέραστες αξίες της ντόπιας κτηνοτροφίας. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς παλιές παραδοσιακές συνταγές σε γιαούρτι πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο η «ΛΟΥΣΙ» στριμώχνει δίπλα στα πλαστικά κεσεδάκια της, και πήλινα σκεύη που γίνονται ανάρπαστα, κυρίως μεταξύ των οπαδών του γιαουρτιού με πέτσα. Μικρές κτηνοτροφικές μονάδες από Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο, Σταμάτα, Μαραθώνας, Βαρνάβας, Καπανδρίτι κλπ. προμηθεύουν, καθημερινά, με το γάλα τους την γαλακτοκομία, φέρνοντας την παράδοση, κυριολεκτικά, από το λιβάδι στο ψυγείο. Μακριά από σκόνες και έτοιμα βιομηχανοποιημένα μείγματα, μακριά από ανούσιους νεοτερισμούς και περιττές προσθήκες. Στα ψυγεία των καταστημάτων «ΛΟΥΣΙ» (τέσσερα στο σύνολο, ένα στην Καλαμάτα και τρία στην Αττική) μπορούμε επίσης να βρούμε και την παραδοσιακή ελληνική κρέμα βανίλιας με φρέσκο γάλα αγελάδας (κυκλοφορεί και σοκολατένια) αλλά και ρυζόγαλο και μουσταλευριά.
Σερίφου 6, Άλιμος (πρατήριο), τηλ. 210 9850682