Τα φύτρα είναι πραγματικές υπερτροφές που τις φτιάχνουμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δημιουργούν ασπίδα προστασίας στον οργανισμό μας. Επιπλέον είναι γεμάτα πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και διάφορα ένζυμα που μόνο καλό μας κάνουν.

Καλλιέργεια στο σπίτι
Είναι στα αλήθεια πάρα πολύ εύκολο να καλλιεργήσουμε φύτρα στο σπίτι, πολύ πιο εύκολο από οποιοδήποτε λαχανικό. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει στο εσωτερικό, δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο ούτε κανέναν ειδικό εξοπλισμό. Όλοι μπορούν να καλλιεργήσουμε φύτρα στο σπίτι!

Τι χρειάζεται προσοχή
Αρχικά να σημειώσουμε ότι το ζεστό και υγρό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τα φύτρα είναι ιδανικό για την εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καθαριότητα. Αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Αρχικά θα πρέπει οι σπόροι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι πλυμένοι και καθαροί. Το ίδιο ισχύει και για τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε για το φύτεμα, όπως και για τα χέρια μας που ελέγχουν και αγγίζουν τους σπόρους.

Τι μπορούμε να φυτέψουμε
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε άφθονες επιλογές, αφού μπορούμε να φυτέψουμε σχεδόν οποιοδήποτε όσπριο, σπόρο ή δημητριακό. Μπορούμε να φυτέψουμε φακές και ρεβίθια, αλλά και στάρι, σπόρους μπρόκολου και μπιζέλια.

Υπάρχουν ωστόσο μερικοί σπόροι που δεν είναι κατάλληλοι για καλλιέργεια στο σπίτι, όχι επειδή δεν θα κάνουν φύτρα, αλλά γιατί απαιτούν περισσότερο κόπο για να βλαστήσουν και μάλλον δεν αξίζουν τον κόπο. Οι σπόροι Chia και οι λιναρόσποροι είναι δύσκολο να φυτρώσουν σωστά., καλύτερα να τους αποφεύγουμε.

Τα φύτρα από φασόλια μπορεί επίσης να αποδειχτούν προβληματικά, καθώς περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και διάρροια σε μερικούς ανθρώπους, Αν γενικότερα σας πειράζουν τα φασόλια, καλύτερα να αποφύγετε και τα βλαστάρια τους. Αν επιμένετε να τα φτιάξετε, καλό είναι να βράσετε τα φρέσκα βλαστάρια για 10 λεπτά πριν τα καταναλώσετε. Προσοχή χρειάζεται και η κινόα η οποία περιέχει διάφορες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους,

Ποιο είναι οι καρποί που καλλιεργούνται πιο εύκολα και δίνουν νόστιμα βλαστάρια

Αλφαλφα (τριφύλλι)
Σιτάρι
Μοσχοσίταρο
Μπιζέλια πράσινα
Ραπανάκια
Φακές
Ρεβίθια
Κεχρί
Ηλιόσπορους
Σπόρους μπρόκολου

Χρειάζονται να καλλιεργήσουμε ειδικούς σπόρους;
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι όχι, μπορείτε να πάρετε ένα σακουλάκι φακές και να τις βάλετε να βλαστήσουν και όλα να είναι μια χαρα.

Ωστόσο, αν θέλετε να είστε απολύτως σίγουροι για τα φύτρα που θα ετοιμάσετε και θα φάτε ωμά, καλό θα είναι να ελέγξετε την καθαριότητα και την προέλευση, την ποιότητα και την καθαριότητα των σπόρων. Οι σπόροι που προορίζονται για καλλιέργεια έχουν άλλες διαδικασίες και είναι προσεκτικά ελεγμένοι για επιβλαβή βακτήρια και άλλα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν στη διάρκεια της σποράς. Οι ειδικοί σπόροι είναι πιο καθαροί από αυτούς που θα βρείτε οπουδήποτε και προορίζονται για μαγείρεμα. Οι προμηθευτές σπόρων για φύτρα γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τιδ διαδικασίες, καλύτερα να τους έχουμε εμπιστοσύνη.

Μπορούμε πάντα να προμηθευτούμε τους σπόρους μας από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής, όπου θα βρούμε διάφορες ποικιλίες και μείγματα. Έτσι θα είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα του κόπου μας και τα βλαστάρια που θα φτάσουν στο πιάτο μας.

Τι θα χρειαστούμε
Εκτός από τους προσεκτικά επιλεγμένους σπόρους που αναφέραμε, θα χρειαστούμε μεγάλα γυάλινα βάζα με φαρδύ στόμιο που θα έχουμε πλύνει και στεγνώσει σχολαστικά, καθώς και κομμάτια φυσικού υφάσματος (βαμβάκι). Και λαστιχάκια. Αυτά είναι όλα!

Ποια είναι η διαδικασία;

Βήμα 1: Μουλιάζουμε τους σπόρους
Διαφορετικοί σπόροι απορροφούν διαφορετικές ποσότητες νερού, αλλά ένας καλός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε τρία μέρη νερού προς ένα μέρος σπόρου. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το μέγεθος του βάζου και από την ποσότητα που επιθυμούμε να πάρουμε στο τέλος.
Αρχικά ξεπλένουμε καλά τους σπόρους και τους τοποθετούμε σε καθαρό βάζο. Προσθέτουμε το νερό, που έχουμε προηγουμένως βράσει και έχει κρυώσει, κι ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλοι οι σπόροι με νερό. Καλύπτουμε το στόμιο του βάζου με ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα και το στερεώνουμε με λαστιχάκι. Αφήνουμε το βάζο σε ένα ζεστό και ήσυχο μέρος για μια ολόκληρη νύχτα.

Βήμα 2: Στεγνώνουμε και ξεπλένουμε τα φύτρα
Το επόμενο πρωί πρέπει να ξεπλύνουμε τους σπόρους και να τους στραγγίσουμε καλά, διαφορετικά θα μουχλιάσουν. Θα πάρουμε ένα κόσκινο και θα αναποδογυρίσουμε το βάζο πάνω από το νεροχύτη και το αφήσουμε να στραγγίξει καλά.

Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε φρέσκο νερό και θα ανακινήσουμε καλά για να πάει παντού. Θα καλύψουμε πάλι το βάζο με το ύφασμα και θα το αφήσουμε σε ένα ήσυχο μέρος, ίσως σε κάποιο απομακρυσμένο ράφι. Δεν χρειάζεται να έχει φως ή να το βλέπει ο ήλιος. Οι ειδικοί λένε πώς να δώσουμε στο βάζο μας κλίση 45° τα βλαστάρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Βήμα 3: Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε
Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνεται δύο φόρες την ημέρα: ξεπλένουμε με φρέσκο δροσερό νερό, στραγγίζουμε, προσθέτουμε νερό κλπ μέχρι να δούμε τα βλαστάρια να αναπτύσσονται. Για τους περισσότερους σπόρους αυτό θα γίνει σε 2 με 3 ημέρες, αν και οι περισσότεροι περιμένουν περισσότερο μέχρι να αναπτυχθούν ικανοποιητικά.

Βήμα 4: Η ώρα της συγκομιδής και της αποθήκευσης
Όταν δούμε ότι τα βλαστάρια έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος, θα τα ξεπλύνουμε και θα τα στραγγίξουμε για μια ακόμη φορά και θα τα αδειάσουμε πάνω στον πάγκο σε μια μεγάλη καθαρή πετσέτα. Θα τα αφήσουμε απλωμένα να στεγνώσουν καλά. Όταν στεγνώσουν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε μικρότερο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Μπορούμε να απολαύσουμε τα φρέσκα φύτρα μέσα σε σαλάτες και σάντουιτς, σε αραβικές πίτες ή ακόμη και σκέτα ως γαρνιτούρα σε ένα απλό πιάτο.

info
Ένας μικρός οδηγός απόδοσης
Δείτε παρακάτω τις ποσότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσετε και και τις ποσότητες που θα πάρετε στο τέλος της διαδικασίας

Αλφαλαφα : 3 κουτ.σούπας δίνουν 3 φλιτζάνια βλαστάρια
Ηλιόσποροι: 1 φλιτζάνι δίνει 1 ½ φλιτζάνι
Καλαμπόκι: 1 φλιτζάνι δίνει 2 φλιτζάνια
Κινόα: 1 φλιτζάνι δίνει 2 ½ φλιτζάνια
Μοσχοσίταρο: 4 κουτ. σούπας δίνουν 1 φλιτζάνι
Μπιζέλια: 1 φλιτζάνι δίνει 2 φλιτζάνια
Νεροκάρδαμο: 1 κουτ. σούπας δίνει 1 ½ φλιτζάνι
Ραπανάκια: 1 κουτ. σούπας δίνει 1 φλιτζάνι
Ρεβίθια: 1 φλιτζάνι δίνει 3 φλιτζάνια
Ρύζι: 1 φλιτζάνι δίνει 1 ½ φλιτζάνι
Σιτάρι: 1 φλιτζάνι δίνει 2 ½ φλιτζάνια
Σόγια: : 1 φλιτζάνι δίνει 2 ½ φλιτζάνια
Φακές: 1 φλιτζάνι δίνει 3-4 φλιτζάνια
Φασόλια: 1 φλιτζάνι δίνει 3-4 φλιτζάνια

Δείτε επίσης:
4+1 τρόποι για περισσότερη ενέργεια μέσω της διατροφής

10 συμβουλές διατροφής για μια καλύτερη ζωή

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής για παιδιά