Μια από τις λέξεις κλειδί για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη είναι ο προγραμματισμός. Χρειάζεται να έχουν σκεφτεί και να έχουν ετοιμάσει από πριν τα μικρά σνακ της ημέρας, καθώς τα έτοιμα σνακ του εμπορίου έχουν συνήθως γλουτένη και δεν είναι κατάλληλα για τους ίδιους.
Τα καλά νέα είναι πώς πλέον υπάρχουν άφθονα υλικά και άπειρες συνταγές για να ετοιμάσετε νοστιμότατα σνακ και γλυκίσματα χωρίς καθόλου γλουτένη και να τα απολαύσετε άφοβα.
Βρήκαμε την παρακάτω συνταγή για σοκολατένια μπισκότα. Ιδανικά για τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, ακόμη για σνακ στο σχολείο, αν δυσανεξία στη γλουτένη παρουσιάζει ένα παιδί –κι εκεί χρειάζεται ακόμη καλύτερος προγραμματισμός.
Σοκολατένια μπισκότα χωρίς γλουτένη
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Ψήσιμο: 15-20 λεπτά | Για 10-12 μπισκότα
Υλικά
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο κάσιους, χωρίς ζάχαρη
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι, κατά προτίμηση ροζ
Για τη διακόσμηση
½ φλιτζάνι τσιπς μαύρης σοκολάτας
Διαδικασία
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180°C και απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο κάσιους, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο πρώτο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Με ένα κουτάλι σούπας βγάζουμε τη ζύμη σε μικρές ποσότητες και την βάζουμε στο ταψί. Προσέχουμε να αφήσουμε διαστήματα ανάμεσα στα μπισκότα γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Με ένα μικρό κουτάλι ή με το δάχτυλό μας κάνουμε μια μικρή εσοχή στο μπισκότο για τη διακόσμηση. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στο φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά.
Στο μεταξύ λιώνουμε τα κομματάκια μαύρης σοκολάτας σε μπεν μαρί. Όταν τα μπισκότα κρυώσουν λίγο, ρίχνουμε τη λιωμένη μαύρη σοκολάτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Δείτε επίσης:
Πίτσα με αλεύρι αμυγδάλου χωρίς γλουτένη (keto – friendly)
Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Τα απαγορευμένα, τα επιτρεπόμενα και η γνώμη της ειδικού