Γνωρίζουμε το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης, φιστικιού… Τώρα στη λίστα έρχεται να προστεθεί ένα νέο φυτικό υποκατάστατο γάλακτος που φτιάχνεται από πατάτες! Ναι καλά ακούσατε! Το αγαπημένο μας έδεσμα μπορεί να μετατραπεί και σε ρόφημα γάλακτος, που μπορεί να υποκαταστήσει το γάλα αγελάδος για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και όσους έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή.

Το «γάλα» πατάτας φιγουράρει άλλωστε στη λίστα με τα food trends που θα κυριαρχήσουν το 2022! Είναι χαμηλό σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά και θα αποτελέσει μια σημαντική επιλογή για όσους επιζητούν κάτι καινούριο, ελαφρύ και υγιεινό.

Τι λένε οι διατροφολόγοι γι΄ αυτό; Πρόκειται για ένα εμπλουτισμένο φυτικό ρόφημα, που δεν προσφέρει και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να προτιμούμε τα φυτικά ροφήματα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς καθώς έχουν περισσότερες πρωτεΐνες έναντι εκείνων που περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες, όπως αυτό της πατάτας.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ρόφημα είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση όχι μόνο με το γάλα αγελάδος αλλά και με άλλα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, όπως η βρώμη και τα αμύγδαλα.

Αν και τα προαναφερθέντα προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως πλέον στην Ελλάδα, το γάλα πατάτας, ενώ έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα μας. Ωστόσο, υπάρχει και η λύση του να το ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι σας. Τι θα χρειαστείτε; Απλώς να βράσετε μερικές πατάτες, να τις λιώσετε στο μούλτι και να προσθέσετε την ανάλογη ποσότητα νερού, ώστε το μείγμα να αποκτήσει την υφή γάλακτος.

Δείτε επίσης:
Γάλα πατάτας, espresso martini και pet friendly μαγαζιά στις 11 τάσεις του 2022

Πώς να φτιάξετε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι

Γάλα βρώμης: Το χορτοφαγικό γάλα που κερδίζει ολοένα έδαφος