Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής είναι τέτοιοι που δεν βοηθούν ώστε να διατηρήσουμε τον πλήρη έλεγχο σε όλα. Πόσο δε, μάλλον όταν πρόκειται για την εξοικονόμηση ενέργειας, με τις πλείστες συσκευές που έχουμε στα σπίτια μας. Κι όμως υπάρχει τρόπος να μπει μία τάξη, αλλάζοντας μία συνήθεια τη φορά.
Σύμφωνα με την Electrolux, όταν το καθημερινό πρόγραμμα στο σπίτι είναι φορτωμένο είναι εύκολο να παραβλέψουμε την ενέργεια που καταναλώνουν οι οικιακές συσκευές μας. Ακολουθώντας, ωστόσο, τα παρακάτω tips θα μπορέσετε να ανακτήσετε τον έλεγχο, διαμορφώνοντας έναν καλύτερο τρόπο διαβίωσης, τόσο για τα παιδιά σας, όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

1) Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα με τρόπο που εξοικονομεί ενέργεια. Δηλαδή, αντικαθιστάτε ή αδειάζετε τακτικά το δοχείο σκόνης, ώστε η σκούπα να λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε ή να αντικαθιστάτε τα φίλτρα όπως απαιτείται. Μπορείτε να συνδέετε στο ρεύμα και να φορτίζετε τις επαναφορτιζόμενες σκούπες όταν το κόστος ενέργειας είναι χαμηλότερο, συνήθως αργά το απόγευμα ή τη νύχτα.

2) Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα στο στεγνωτήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα ρούχα που θέλετε να στεγνώσετε για βέλτιστη αποδοτικότητα ενέργειας. Για παράδειγμα, για τα πιο ευαίσθητα ρούχα, όπως τα μεταξωτά, χρειάζεται λιγότερη θερμότητα για να μην χαλάσει το ύφασμα. Τα τελευταία μοντέλα έξυπνων στεγνωτηρίων προσαρμόζουν το χρόνο και τη χρήση ενέργειας ανάλογα με το φορτίο που στεγνώνετε. Παράλληλα, φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα. Τα περισσότερα σύγχρονα στεγνωτήρια υποδεικνύουν πότε απαιτείται καθάρισμα του φίλτρου για να διασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία του αέρα κατά το στέγνωμα.

3) Χρησιμοποιήστε το σωστό απορρυπαντικό πλυντηρίου: Με τις συνθέσεις για αφαίρεση λεκέδων μπορείτε να πλένετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να έχετε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, προτιμήστε τον κύκλο καθαρισμού με ατμό για είδη που χρειάζονται μόνο φρεσκάρισμα, μειώνοντας έτσι, σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

4) Χρησιμοποιείτε σωστά τα συρτάρια του ψυγείου. Για παράδειγμα, ορισμένα ψυγεία διαθέτουν μια θήκη Fresh Zone, η οποία παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για τη διατήρηση της θρεπτικής αξίας των φρούτων και των λαχανικών για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, μειώνοντας έτσι, τη σπατάλη τροφίμων.