Επιζήμια, τόσο για τον πλανήτη, όσο και για την τσέπη μας, αποδεικνύεται η συμπεριφορά μας στα μικρά, καθημερινά, πράγματα που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε και, όμως, επιβάλλεται να τα αλλάξουμε εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια τον δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά μας.
Σύμφωνα με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπριων Πολιτών:
– Περίπου 40.000 τόνοι CO2 ετησίως οφείλονται στις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής!
– Ρυθμίζοντας το θερμοστάτη του κλιματιστικού και της θέρμανσης στην ιδανική θερμοκρασία (26οC το καλοκαίρι και 21οC τον χειμώνα) εξοικονομείτε ενέργεια περισσότερο από 20%.
– Ξεχνώντας τη φωτοτυπική μηχανή ανοικτή για μία ολόκληρη νύχτα χάνεται τόση ενέργεια όση θα χρειαζόταν για να παραχθούν 5.500 φωτοτυπίες!
– Ξεχνώντας την οθόνη του υπολογιστή ανοικτή για μία ολόκληρη νύχτα χάνεται τόση ενέργεια όση θα χρειαζόταν η εκτύπωση 800 έγχρωμων σελίδων!
– Το καλοκαίρι, με τη χρήση σκιάστρων σε παράθυρα, εξοικονομείται το 15% ‐ 20% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του κλιματιστικού.
– Ξεχνώντας ένα λαμπτήρα ανοικτό για μία ολόκληρη νύχτα χάνεται τόση ενέργεια για όση θα χρειαζόταν να ζεστάνετε νερό για 1.000 φλιτζάνια καφέ!
Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται να αλλάξετε συνήθειες και συγκεκριμένα:
– Κλείνετε το φως όταν δεν χρησιμοποιείτε το χώρο. Αξιοποιείστε, όπου είναι δυνατό, το φυσικό φως, ανοίγοντας τις κουρτίνες.
– Μην αφήνετε τον εξοπλισμό του γραφείου σας ανοικτό όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
– Μην αφήνετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τη φωτοτυπική, τα ηχεία, το ραδιόφωνο, το dvd player σε κατάσταση αναμονής (stand by).
– Μην αφήνετε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη. Αποφασίστε από πριν τι χρειάζεστε να πάρετε από μέσα.
– Μην αφήνετε τους φορτιστές του κινητού, του laptop, της ξυριστικής μηχανής κ.λπ. όταν η συσκευή έχει φορτιστεί.
– Επιλέξτε λαμπτήρες φθορισμού ή led, οι οποίοι δύνανται να εξοικονομήσουν έως και 80% ενέργεια σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.