Το σπίτι, μετά τους υποχρεωτικούς περιορισμούς λόγω πανδημίας, έχει για πολλούς μετατραπεί σε χώρο εργασίας, αλλά και διασκέδασης. Σε αυτό, άλλωστε, περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους, αφού σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εξακολουθεί να τηλεργάζεται ακόμη και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, ενώ φιλοξενεί τις συγκεντρώσεις συγγενών και φίλων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αυξηθεί οι συσκευές που λειτουργούν στο σπίτι μας, με πλέον χαρακτηριστικές τις συσκευές γραφείου και οικιακής διασκέδασης. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται να ελεγχθεί η κατανάλωσή τους, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια. Έτσι συστήνεται να:
- Μην αγοράζετε συσκευές γραφείου και οικιακής διασκέδασης πολύ μεγάλων διαστάσεων. Ο κανόνας λέει όσο μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση ενέργειας αυτών.
- Ενεργοποιείτε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας για την οθόνη και τον υπολογιστή, έτσι ώστε να τίθενται σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ύστερα από π.χ. 10 λεπτά εκτός χρήσης. Το χρονικό περιθώριο μπορεί να καθοριστεί από εσάς.
- Προτιμάτε τους εκτυπωτές τεχνολογίας inkjet που χρησιμοποιούν 95% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους εκτυπωτές laser .
- Επιλέγετε τους φορητούς Η/Υ (laptops) γιατί καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop PC).
- Προτιμάτε τηλεοράσεις με LED τεχνολογία, οι οποίες καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια από ό, τι οι LCD τηλεοράσεις και 40% λιγότερο από ό, τι οι τηλεοράσεις με πλάσμα οθόνη.
- Κλείνετε τις συσκευές εάν δεν παρακολουθείτε τηλεόραση ή δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή. Εάν θέλετε παρέα ή κάτι να ακούγεται στο χώρο, προτιμήστε τη χρήση ραδιοφώνου. Ας μην ξεχνάτε ότι οι υπολογιστές και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές ευθύνονται για το 10% πλέον της συνολικής οικιακής ενεργειακής κατανάλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αυξητικές τάσεις.
- Βγάζετε τους φορτιστές του κινητού από την πρίζα όταν δεν φορτίζετε. Καίνε ρεύμα και τότε και μάλιστα αρκετό! Υπολογίζεται ότι το 95% της ενέργειας κατασπαταλείται όταν αφήνετε το φορτιστή συνεχώς στην πρίζα.