Για κάποιους είναι ευχαρίστηση και για άλλους… αγγαρεία. Όπως και να έχει ένα είναι βέβαιο: Όλοι κάποια στιγμή –αργά ή γρήγορα– θα χρειαστεί να περάσουμε χρόνο στην κουζίνα, μαγειρεύοντας. Η συσκευή, ωστόσο, που θα χρησιμοποιήσουμε, θα κρίνει και την ενέργεια, την οποία θα καταναλώσουμε και κατ’ επέκταση το ύψος του λογαριασμού που θα πληρώσουμε στο τέλος του μήνα ή του διμήνου. Πιο αναλυτικά, έστω ότι έχουμε μία μέση τιμή κιλοβατώρας στο 0,115 ευρώ, τότε:

Φούρνος: Η μηνιαία δαπάνη για τη χρήση του φούρνου κατά μέσο όρο τρεις ώρες/ημέρα υπολογίζεται στα 28 ευρώ. Εάν, ωστόσο, κάνετε το λάθος να τον ανοιγοκλείνετε, τότε είναι βέβαιο πως ο επόμενος λογαριασμός θα είναι περισσότερο φουσκωμένος. Κι αυτό γιατί, η επίμαχη κίνηση οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας στο συνολικό ψήσιμο.

Μάτι της κουζίνας: Το κόστος για το μεγάλο μάτι της κουζίνας (δύο ώρες/ημέρα) κυμαίνεται στα 14 ευρώ.

Slow Cooker: Εάν ανήκετε στους… λάτρεις του Slow Cooker, τότε το μηνιαίο κόστος μειώνεται κατά πολύ. Δηλαδή, για μαγείρεμα περίπου οκτώ ώρες/ημέρα η μηνιαία δαπάνη διαμορφώνεται στα εννέα ευρώ/μήνα. Το Slow Cooker είναι ένα μαγειρικό σκεύος, το οποίο λειτουργεί με ρεύμα και μαγειρεύει το φαγητό σε χαμηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα.

Χύτρα ταχύτητας: Είναι το ακριβώς αντίθετο από το Slow Cooker, αφού το μαγείρεμα σε μία χύτρα ταχύτητας απαιτεί περίπου το μισό χρόνο που θα χρειαζόταν σε έναν φούρνο, εξοικονομώντας 30% – 60% ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό για πιο οικονομικό μαγείρεμα είναι οι ποσότητες. Αντί, δηλαδή, να χρησιμοποιήσετε τον μισό κιμά και τον υπόλοιπο να τον βάλετε στην κατάψυξη, συστήνεται να τον μαγειρέψετε όλο, χωρίζοντας σε μερίδες και αποθηκεύοντας αναλόγως. Έτσι, όταν χρειαστεί να τον καταναλώσετε θα είναι έτοιμος και δεν θα έχετε να κάνετε όλη τη διαδικασία του μαγειρέματος από την αρχή, ξοδεύοντας ενέργεια, αλλά και χρήματα.