Πλυντήριο πιάτων. Μία συσκευή που η χρησιμότητά της δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού εκτός από χρόνο, μας γλυτώνει και από πολύ κόπο, ειδικά εάν τα μέλη της οικογένειας ή ακόμη και οι ώρες εργασίας είναι πολλές! Τι γίνεται, όμως, με την εξοικονόμηση ενέργειας; Ειδικοί της αγοράς συστήνουν κάποια tips είτε κατά την αγορά είτε και κατά τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων, έτσι ώστε να περιοριστεί η όποια σπατάλη ενέργειας!
Πιο αναλυτικά:
- Κατά την αγορά επιλέξτε κατηγορίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συνεκτιμώντας τη βαθμολόγηση ως προς το βαθμό πλυσίματος και στεγνώματος. Στην αγορά διατίθεται μία ευρεία γκάμα από πλυντήρια πιάτων και καλό θα ήταν πριν καταλήξετε να έχετε κάνει την απαιτούμενη έρευνα αγοράς.
- Προτιμήστε συσκευή με χαμηλή κατανάλωση νερού, συγκρίνοντας τις πληροφορίες της ετικέτας μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών.
- Για λίγα σκεύη, επιλέξτε οικονομικό πρόγραμμα
- Προτιμήστε πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο. Καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό, από δύο οικονομικά πλυσίματα
- Η πρόπλυση καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο
- Χρησιμοποιήστε προγράμματα μικρής διάρκειας για σκεύη λίγο λερωμένα
- Διατηρήστε καθαρό το φίλτρο του πλυντηρίου (σ.σ. ιδανικά μετά από κάθε πλύση καλό θα ήταν να αφαιρούμε το φίλτρο και να το καθαρίζουμε από τα υπολείμματα τροφών, σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε κατασκευαστή) και ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
Μία έξτρα συμβουλή για πιο αποτελεσματική χρήση είναι να πετάτε τα υπολείμματα τροφών, χωρίς να ξεπλένετε τα πιάτα. Κι αυτό γιατί, με τον τρόπο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία του απορρυπαντικού. Τα περισσότερα απορρυπαντικά αποτελούνται από ένζυμα που προσκολλώνται στα σωματίδια των τροφών. Εάν δεν υπάρχουν υπολείμματα τροφίμων, τα ένζυμα αυτά αποβάλλονται και έτσι τα πιάτα δεν καθαρίζονται σωστά. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αφαιρείτε τις τροφές και πριν τοποθετήσετε τα πιάτα στη συσκευή να τα σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας.