«Η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1°C περιορίζει πέντε με 10% την ενεργειακή κατανάλωση. Η επιλογή κατάλληλης θερμοκρασίας το βράδυ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 10%. Η κατάλληλη επιλογή θερμοκρασίας στο ψυγείο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 5%. Απενεργοποιώντας την κατάσταση αναμονής των συσκευών μειώνουμε έως και 7% την κατανάλωση». Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας που παλαιότερα κυκλοφόρησε έναν Οδηγό ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, αναφέρονται μία σειρά από μέτρα που ενώ δεν ενέχουν κάποιο κόστος για τους καταναλωτές, εντούτοις υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα στο σκέλος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Ενδεικτικά, συστήνονται οι εξής παρεμβάσεις:
- Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα.
- Απομονώνουμε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.
- Αφήνουμε ελεύθερα τα θερμαντικά σώματα και καλό είναι να τα εξαερώνουμε τακτικά.
- Τοποθετούμε τις οικιακές συσκευές σε κατάλληλη απόσταση από θερμαντικά σώματα.
- Κλείνουμε τις συσκευές, όταν είναι σε κατάσταση αναμονής ή τις βγάζουμε από την πρίζα.
- Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη των συσκευών στην κατάλληλη θερμοκρασία (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο, στεγνωτήριο κ.λπ.), ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
- Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις υπερβολές στην επιλεγμένη θερμοκρασία (επιλέγουμε θερμοκρασία για θέρμανση 18 – 20oC και για ψύξη 26 – 27oC) και τη διατηρούμε σταθερή.
- Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της (κύρια στις ορεινές περιοχές).
- Αερίζουμε κατάλληλα το χώρο, προσέχοντας να μην μένουν ανοιχτά τα θερμαντικά σώματα στη διάρκεια του αερισμού. Επιλέγουμε κατάλληλες ώρες, ανάλογα με τις ημερήσιες κλιματολογικές συνθήκες και την περιοχή (σε διαφορετική ώρα για τις πεδινές και τις ορεινές περιοχές).
- Κατά την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής ελέγχουμε την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει και επιλέγουμε εκείνη που κατατάσσεται στις κατηγορίες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
- Κάνουμε οπωσδήποτε συντήρηση του λέβητα θέρμανσης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και κατά προτίμηση στην αρχή της σεζόν. Γενικότερα συστήνεται η προληπτική συντήρηση μηχανημάτων και συσκευών, βάσει πάντα των οδηγιών του κατασκευαστή.