Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει ως συνέπεια των πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ οι Ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, εν όψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Στην Ελλάδα, μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να εντείνει τα μέτρα στήριξης, καλύπτοντας ακόμη και αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, ενώ, παράλληλα, ετοιμάζει και το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά στην παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, εντούτοις το στοίχημα του περιορισμού της κατανάλωσης θα κερδηθεί μέσα από την καθημερινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές πρέπει να:
1) Επιλέγουν σωστά τον αριθμό και το μέγεθος των ηλεκτρικών συσκευών, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα, καλό θα ήταν να αγοράζετε μοντέλα που ανήκουν στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλαδή, είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.
2) Βεβαιωθούν ότι τηρούνται πιστά τα προγράμματα συντήρησης και ότι αυτή γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Κοινώς, όσο κι αν… πιάνουν τα χέρια σας υπάρχουν κάποιες εργασίες, οι οποίες καλό θα ήταν να αναλαμβάνουν οι ειδικοί. Μία από αυτές είναι σίγουρα η συντήρηση. Σε περίπτωση βλαβών δε, στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, αυτές θα πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
3) «Τσεκάρουν» ότι οι όποιες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ήδη εφαρμοστεί στο κτίριο λειτουργούν κανονικά. Δεν έχει σημασία εάν αυτές είναι μικρές ή μεγάλες, αφού το συνολικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και θα πρέπει να είναι άρτιο.
4) Είναι σίγουροι πως η κύρια εγκατάσταση εξαερισμού και οι ανεμιστήρες στις τουαλέτες σταματούν να λειτουργούν όταν οι χώροι δεν χρησιμοποιούνται.
5) Μην επιλέγουν τον ανελκυστήρα όταν είναι να ανέβουν στον πρώτο ή το δεύτερο όροφο. Εκτός, βέβαια, εάν υπάρχει λόγος και δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν οι σκάλες.
6) Μην αφήνουν καμία ηλεκτρική συσκευή αναμμένη όταν δεν την χρειάζονται. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κλείνουν τις συσκευές από την πρίζα γιατί σε κατάσταση αναμονής εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.
7) Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Πρόκειται για μία αλυσίδα: Εάν ο ένας κάνει τη σωστή κίνηση, το ίδιο θα πράξουν και οι άλλοι, με τα αποτελέσματα να πολλαπλασιάζονται.