Τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας προσπαθούν να αποφύγουν οι Έλληνες, καταφεύγοντας σε λύσεις, οι οποίες – σε συνδυασμό με την κρατική βοήθεια – θα τους επιτρέψουν να περάσουν τον εφετινό χειμώνα με τις μικρότερες δυνατές οικονομικές απώλειες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ειδικοί της αγοράς συστήνουν:
Αφήστε τα σκεύη της κουζίνας λερωμένα!
Όχι, δεν διαβάζετε λάθος. Οι καλά γνωρίζοντες τα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι κατηγορηματικοί: είναι προτιμότερο να αφήσετε τα πιάτα να μουλιάσουν και να τα πλύνετε αργότερα παρά να απομακρύνετε τα αποφάγια κάτω από τη βρύση, ξοδεύοντας σημαντική ποσότητα νερού. Σε περίπτωση δε, που διαθέτετε πλυντήριο πιάτων, τότε μην ξεχνάτε πως αυτό δεν πρέπει να τίθεται σε λειτουργία πριν γεμίσει πλήρως.
Πάρτε τον χρόνο σας στο… ξεπάγωμα!
Εάν στην αιώνια ερώτηση «τι μαγειρεύουμε πάλι αύριο» η απάντησή σας είναι το κρέας που φυλάτε στην κατάψυξη τότε για να μην το πληρώσετε… χρυσό αφήστε το να ξεπαγώσει σταδιακά, τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου και όχι μεμιάς, σπαταλώντας νερό.
Φροντίστε τον θερμοσίφωνα!
Όπως όλες οι συσκευές, έτσι και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ημερομηνία λήξης. Προκειμένου, λοιπόν, να επιμηκύνετε τον χρόνο ζωής του δεν έχετε παρά να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη στους 45°C – 55°C. Επιπλέον, δεν πρέπει να τον αφήνετε συνέχεια αναμμένο. Σε περίπτωση δε, που θέλετε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε οφείλετε να δώσετε βάση, ώστε να γίνει σωστά η σύνδεση.
«Ρίξτε» τη φωτεινότητα!
Η πιο συνηθισμένη σύσταση που αφορά στις συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι ή ένα γραφείο είναι αυτέ σαν μην βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Ειδικά για τους υπολογιστές και τα laptops, ωστόσο, καλό θα είναι να τσεκάρετε τη φωτεινότητα. Η λογική λέει όσο λιγότερο το φως, τόσο λιγότερη η ενέργεια που καταναλώνει μία συσκευή. Άρα, σπεύστε να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης ή ενεργοποιήστε την αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας. Επίσης, μειώστε τον χρόνο κλειδώματος οθόνης σε 5″ για να μην επιβαρύνει, όταν δεν χρησιμοποιείται.