Μπορεί οι λογαριασμοί του νερού να υπολείπονται σημαντικά αυτών του ρεύματος, ωστόσο, η ανάγκη για εξοικονόμηση είναι μάλλον πιο επιτακτική, αφού τα αποθέματα του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητα.
Έρευνες έχουν δείξει πως η καθημερινή σπατάλη νερού μέσα σε ένα νοικοκυριό προέρχεται κατά βάση από την κουζίνα, όπου και καταναλώνονται περί τα 50-55 λίτρα για πλυντήρια πιάτων, βρύση κουζίνας κ.ο.κ., αλλά και από το μπάνιο, με το καζανάκι να είναι ο Νο1 ένοχος, αφού μέσω αυτού σπαταλούνται 40 με 45 λίτρα νερού. Εάν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό, την απάντηση δίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.Ε.Υ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Αυτό, σε συνεργασία με την Μονάδα Εκπαίδευσης, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, με τίτλο «Αύξηση της Γνώσης για τη Σημασία της Καλής Κατάστασης των Υδάτινων Σωμάτων».
Βάσει αυτού, τα νοικοκυριά που θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο το νερό που καταναλώνει το καζανάκι πρέπει να:
1) Ελέγχουν για διαρροή, με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά.
2) Τσεκάρουν την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα, με μικρό οικονομικό κόστος.
3) Μην πετούν διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
4) Εάν το καζανάκι είναι παλιό να προβούν σε αντικατάσταση με κάποιο που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά : ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τότε μπορούν να τοποθετήσουν μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι/ τούβλο, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
5) Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, να το αντικαταστήσουν ή να ρυθμίσουν τη ροή.