«Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», λέει το γνωστό τραγούδι και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Τα παιδιά, άλλωστε, έχουν την ικανότητα να βλέπουν τον κόσμο όπως θα έρεπε να είναι και όχι όπως τον έχουν καταντήσει οι ενήλικες. Στο πλαίσιο αυτό, οι «συστάσεις» τους για ένα «καυτό» θέμα, ήτοι της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι σημαντικές. Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί μία παλαιότερη έρευνα του 1ου γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με τους μαθητές να προτείνουν μερικά απλά μέτρα και συγκεκριμένα:
– Ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση: 60% κατανάλωση – έως 35% λειτουργικό.
– Ηλεκτρονικές συσκευές με πιστοποιημένη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
– Απενεργοποίηση συσκευών – οθονών (2/3 ενέργειας υπολογιστή).
– Χρήση «κατάστασης αναμονής» (stand by mode): μείωση από 15 ευρώ σε τρία με έξι ευρώ/έτος.
– Επιλογή λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης (φθορισμού): τέσσερις με πέντε φορές λιγότερη ενέργεια, οκτώ με 15 φορές διάρκεια ζωής.
– Μικρότερο αριθμό λαμπτήρων μεγαλύτερης ισχύος.
– Αισθητήρες φωτός ημέρας (φωτοκύτταρα) για εξωτερικούς χώρους.
– Χρήση συστημάτων ελέγχου φωτισμού – χρονικός προγραμματισμός/αισθητήρες κίνησης: μείωση έως 30% δαπανών.
– Ανάδειξη φυσικού φωτισμού – εκμετάλλευση ανά θέση εργασίας.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αναμφίβολα ο ταχύτερος, οικονομικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της χρήσης τους», επισημαίνουν οι μαθητές και προσθέτουν: «Το σκεπτικό της εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται στην προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού που καταναλώνει ενέργεια, χωρίς να επηρεάζονται οι συνθήκες άνεσης των χρηστών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της ζήτησης ενέργειας και συνεπώς μείωση της κατανάλωσης καυσίμων».
Η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών δε, πραγματοποίησε πείραμα, για να «τεστάρει» ποιο υλικό – μεταξύ αλουμινόχαρτου, εφημερίδας και υαλοβάμβακα – είναι καλύτερο για θερμομόνωση. Το συμπέρασμα έχρισε… νικητή το αλουμινόχαρτο, με την εφημερίδα να ακολουθεί, ενώ τελευταίος στη λίστα αναδείχθηκε ο υαλοβάμβακας. Πράγματι, το αλουμινόχαρτο είναι ένα υλικό, η χρήση του οποίου μπορεί να αποβεί σωτήρια! Κι αυτό γιατί, με την τοποθέτησή του, για παράδειγμα, κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας μπορεί κάποιος να διατηρήσει περισσότερο τη θερμοκρασία, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρημάτων.