Είναι αδιαμφισβήτητα από τις συσκευές που «καίνε» περισσότερο σε ένα σπίτι. Ο λόγος για τον φούρνο που, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, καταναλώνει περίπου 2.200W με 4.000W. Στο πλαίσιο αυτό, 10 μαθητές και μαθήτριες που, με coach τον καθηγητή και διευθυντή του 8ου Γυμνασίου, Χαράλαμπο Παμπουκίδη, αποτελούν την ομάδα «C’ Est La Vie», σκέφτηκαν μία έξυπνη πατέντα: την κατασκευή ενός θερμομονωτικού διαχωριστικού, η χρήση του οποίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση, πάνω από 30%, ενέργειας που καταναλώνει ο ηλεκτρικός φούρνος, όταν χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ενός μόνο φαγητού.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα, αναπτύσσοντας περισσότερο την καινοτόμα ιδέα τους και το κίνητρο που τους οδήγησε στην διαμόρφωση της πρότασής τους, σημειώνουν: «Σ’ ένα σπίτι είναι δύσκολο να υπάρχουν δύο ηλεκτρικοί φούρνοι. Έτσι, η πρότασή μας είναι: στον υπάρχοντα (μεγάλο) φούρνο σε ένα σπίτι να μειώνεται ο όγκος, όταν δεν απαιτείται το ταυτόχρονο μαγείρεμα δύο φαγητών. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε ειδικά κατασκευασμένο θερμομονωτικό διαχωριστικό». Μάλιστα, η ομάδα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της ιδέα τους και πραγματοποίησε σειρά συγκριτικών πειραμάτων: με ολόκληρο και περιορισμένο φούρνο, σε grill και σε grill – αέρα και με φαγητό και χωρίς φαγητό. «Με βάση τις θερμομετρήσεις που κάναμε υπολογίζουμε όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 30%», καταλήγει.
Η επίμαχη ιδέα αναμένεται να παρουσιαστεί στη διάρκεια του φετινού Περιφερειακού Διαγωνισμού Κεντρικής Μακεδονίας του FIRST® LEGO® League. Σε κάθε περίπτωση, για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει, πέρα από τη συντήρηση του φούρνου (σ.σ. να ελέγχουμε, για παράδειγμα, εάν το λάστιχο στην πόρτα εφαρμόζει σωστά, προκειμένου να μην έχουμε απώλειες θερμότητας και άρα, υποχρεώνεται να δουλέψει περισσότερο ή να καθαρίσουμε τις αντιστάσεις από τα λίπη) να εστιάσουμε και στην ορθή χρήση του. Έτσι, όταν ψήνουμε ένα φαγητό που θέλει μία ώρα φροντίζουμε να κλείσουμε τον φούρνο 10 με 15 λεπτά νωρίτερα.