Άμεσα αποτελέσματα. Αυτό είναι που ζητούν οι καταναλωτές, όταν πρόκειται για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι. Πολλές από τις συμβουλές που – ειδικά το τελευταίο διάστημα – κατακλύζουν το διαδίκτυο είναι σωστές, απαιτούν, όμως, χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις χρήμα, προκειμένου να αποδώσουν… καρπούς. Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις τρόποι που εφόσον τους ακολουθήσετε θα δείτε διαφορά όχι μόνο στους επόμενους λογαριασμούς, αλλά και στο περιβάλλον.
1) Αποσυνδέστε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εξοικονομούνται 297kwh/χρόνο, συμβάλλοντας στη μείωση τόσου διοξειδίου του άνθρακα όσου θα απορροφούσαν επτά ενήλικα δέντρα τον χρόνο.
2) Αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες με Led. Έτσι, εξοικονομούνται έως και 216kwh/χρόνο, ενέργεια που θα ισοδυναμούσε με τη χρήση ενός σταθερού υπολογιστή για 480 ώρες.
3) Χρησιμοποιήστε συσκευές σε λειτουργία αφύγρανσης. Είτε πρόκειται για αφυγραντήρες, είτε για κλιματιστικά στην επίμαχη λειτουργία μειώνετε την κατανάλωση θερμικής ενέργειας 15% με 20%. Αυτό ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που θα παρήγαγε ένα μέσο ΙΧ για να διανύσει μία απόσταση Αθήνα – Λονδίνο!
Παράλληλα, φροντίζοντας να ενημερωθείτε για το ρεύμα που καίει η κάθε συσκευή που έχετε στο σπίτι σας τότε μπορείτε να υπολογίσετε πώς θα τις χρησιμοποιήσετε, προκειμένου να δείτε μείωση στο λογαριασμό. Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα καταναλώνει γύρω στις 300 κιλοβατώρες, οι 100 «καίγονται» από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι στην κορυφή της λίστας με τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι. Ακολουθούν ο φούρνος (2.200W έως 4.000W), το αερόθερμο (2.000W έως 3.000W), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν το πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W) και το μάτι της κουζίνας (1.500W έως 2.000W). Το μυστικό, όπως τονίζουν οι ειδικοί της αγοράς, είναι αφενός, η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών (σ.σ. το αμέσως προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» προγράμματα που επιδοτούσαν ακριβώς αυτό τον σκοπό) και αφετέρου, η συντήρηση/ορθή λειτουργική κατάσταση αυτών.