Παρεμβάσεις στο σπίτι ή στο γραφείο, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και άρα, χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι καταναλωτές και δη, χωρίς επιβάρυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως ο εφετινός χειμώνας θα είναι ένας από τους δυσκολότερους, επεξεργάζεται νέες δράσεις, όπως:
Πρόγραμμα επιδότησης για αντλίες θερμότητας. Το κόστος εγκατάστασής τους είναι πράγματι υψηλό, αφού, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, αυτό ενδέχεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 10.000 ευρώ. Με την επιδότηση δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης ενός συστήματος που είναι εξαιρετικά αποδοτικό, αφού χρησιμοποιούν το περιβάλλον για να θερμάνουν ή να ψύξουν έναν χώρο, με την ηλεκτρική ενέργεια να απαιτείται μόνο στο στάδιο άντλησης θερμότητας. Παράλληλα, δεν απαιτείται συντήρηση, γεγονός που μηδενίζει τα επιπλέον έξοδα. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει την υπηρεσία myEnergy HeatPump, βάσει της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική, αυτοψία και τεχνοοικονομική προσφορά για την αγορά και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.
Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλιακών ή παλαιών θερμοσιφώνων. Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα. Κι όμως, τα οφέλη από τη χρήση του είναι τεράστια, με πλέον χαρακτηριστικό τη δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Γιάννη Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40% – 60% έναντι απόδοσης 15% – 20%). Όσον αφορά στο κόστος, αυτό υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ, σημαντικά αυξημένο εν συγκρίσει με τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά – εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Η απόσβεση, ωστόσο, γίνεται γρήγορα.
Επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Τον δρόμο για αύξηση των δικαιούχων ανοίγει και η απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και των 47.433 επιλαχόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.