Ένα από τα βασικά θέματα που «καίνε» σήμερα τους πολίτες ανά τον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητα το ενεργειακό κόστος. Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει δείξει ακόμη τα… δόντια του – τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρώπης – εντούτοις όσο θα πέφτουν οι θερμοκρασίες τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται η ανάγκη για την εξεύρεση τρόπων που θα μας ζεστάνουν με το μικρότεροι δυνατό κόστος.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι καταναλωτές, υιοθετώντας μερικές απλές πρακτικές ή «επεμβάσεις», είναι δυνατόν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων (έως και 20%) από τη θέρμανση. Πιο αναλυτικά, το ΚΑΠΕ προτείνει τα παρακάτω:
– Σωστή θερμομόνωση των κτιρίων: Τα βασικά σημεία που πρέπει να ελεγχθούν σε κάθε κτίριο, ώστε να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας, είναι η στεγανοποίηση και σωστή μόνωση της ταράτσας (το όφελος σε εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε 15% – 20%) και η σωστή λειτουργία – στεγανότητα των κουφωμάτων.
– Επιλογή συστημάτων θέρμανσης σύμφωνα με ποιοτικά κριτήρια σωστής λειτουργίας και απόδοσης.
– Σωστή ρύθμιση, καθαρισμός και συντήρηση του λέβητα. Η ετήσια συντήρηση είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης (κεντρική, ατομική ή και αυτόνομη) και να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή του. Υπενθυμίζεται πως η πιο κατάλληλη περίοδος για να γίνει η συντήρηση καυστήρα είναι συνήθως είτε πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) είτε μετά το τέλος της (Απρίλιος – Μάιος).
– Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20 – 21°C.
– Αντικατάσταση των παλιών συστημάτων.
– Αποφυγή συνηθειών που μειώνουν την απόδοση των θερμαντικών σωμάτων (τοποθέτηση καλυμμάτων ή τοποθέτηση ρούχων για στέγνωμα).
– Επιλογή ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης. Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει καλύτερη ποιότητα θέρμανσης λόγω καλύτερης διανομής της θερμότητας στο χώρο, ενώ απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ρεύματος για το ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με τα συνήθη συστήματα με καλοριφέρ.