Μπορεί ο βασικός λόγος που συστήνεται ο αερισμός των χώρων να σχετίζεται με την υγεία, εντούτοις τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Έχει αποδειχθεί πως το να μπαίνει φρέσκος αέρας στο σπίτι βοηθά, τόσο στην αποφυγή δημιουργίας μούχλας – που έτσι κι αλλιώς είναι… ύπουλη για την υγεία – όσο και στην επίτευξη μειωμένων ενεργειακών απωλειών.
«Τα περισσότερα δομικά υλικά, αλλά και εξαρτήματα, όπου χρησιμοποιούνται άμεσα και έμμεσα στην κατασκευή των κτηρίων, όπως θερμομονώσεις, νέα υλικά κατασκευής, παράθυρα κ.λπ., έχουν εξελιχθεί και βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με σκοπό να επιδράσουν σημαντικά στη μείωση των απωλειών. Έτσι, σήμερα η κύρια πηγή εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί ο αερισμός. Σε ένα σπίτι με όχι τόσο καλή έως καθόλου μόνωση η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται φτάνει το 20-25% (στο κόστος θέρμανσης), αντίθετα σε ένα σπίτι με πολύ καλή μόνωση η εξοικονόμηση αγγίζει το 50%», τονίζει η εταιρεία Aerismos.
Πέρα από τη χρήση προϊόντων κλιματισμού – εξαερισμού, πάντως, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να φροντίζει για τον αερισμό των χώρων. Σύμφωνα με τη WWF αυτός πρέπει να γίνεται ως εξής:
- Αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες το χειμώνα (το καλοκαίρι προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες). Εκμεταλλευτείτε, έτσι, τη φυσική θέρμανση ή ψύξη. Μην ξεχνάτε ότι όταν αερίζετε το σπίτι θα πρέπει να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά.
- Κάθε βράδυ κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη μέσα στο σπίτι.
- Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση.
- Αερίστε τον χώρο της τουαλέτας και του μπάνιου τις κατάλληλες ώρες και μην ξεχνάτε ανοιχτό το παράθυρο. Φροντίστε να κλείνετε το σώμα του καλοριφέρ όταν αερίζετε την τουαλέτα.
- Σε περίπτωση που ο αερισμός της τουαλέτας γίνεται με τη χρήση ανεμιστήρα φροντίστε να μην λειτουργεί συνεχώς ο εξαερισμός όταν ο χώρος δεν χρησιμοποιείται.