Τέντες, πέργκολες, περσίδες ή στόρια; Όποιο σύστημα σκίασης – εσωτερικό ή εξωτερικό – κι αν επιλέξετε ένα είναι βέβαιο: θα επιτύχετε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, με ορατό αντίκτυπο στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.

Όπως παρατηρεί η ES-SO, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός βάσει της βελγικής νομοθεσίας που στοχεύει στην προώθηση του θετικού αντίκτυπου της σκίασης στη διαχείριση του κλίματος εσωτερικών χώρων, υποστηρίζοντας έτσι, τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, η χρήση συστημάτων σκίασης σε ένα κτίριο βοηθά στη μείωση της ζήτησης για κλιματισμό, γεγονός που αποφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Λιγότερος τεχνητός αέρας και φωτισμός θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς ο κλιματισμός αποδεδειγμένα συμβάλλει στις εκπομπές CO2 και στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης, έως το 2050 θα έχουν αυξηθεί κατά 30% οι ημέρες που θα είναι απαραίτητη η χρήση air-condition ετησίως στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή η ανάγκη κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 60% με την παράλληλη χρήση αυτοματοποιημένου συστήματος σκίασης. Επίσης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν εφικτό να μειωθούν κατά 58% (έως και 100 μεγατόνους λιγότερες έως το 2050) εάν μαζί με τον κλιματισμό χρησιμοποιείται και σύστημα σκίασης, ενώ η εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας λόγω της ενεργής χρήσης συστημάτων σκίασης στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει 28% μέχρι το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος εστιάζει στα 4+1 οφέλη της σκίασης:
1) Εξοικονόμηση χρημάτων για ενέργεια, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
2) Προστασία, τόσο των μελών της οικογένειας, όσο και του σπιτιού, από τις βλαβερές ακτίνες UV.
3) Επιτάχυνση της θερμικής άνεσης, αφού δροσίζεται το σπίτι και διατηρείται η θερμοκρασία σε καλύτερα επίπεδα άνεσης.
4) Επιτάχυνση της βέλτιστης οπτικής άνεσης, καθώς απαλλασσόμαστε από την ενοχλητική ηλιακή λάμψη.
5) Βοήθεια προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη μείωση των επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου.