Έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι Έλληνες που ασχολούνται με τη μαγειρική, είτε οικιακοί μάγειρες είτε και επαγγελματίες, όταν μαγειρεύουν μπέικον το αφήνουν σχετικά μαλακό, ίσα ίσα να έχει πάρει χρώμα, χωρίς να φτάνουν το σημείο όπου το μπέικον σκουραίνει, γίνεται τραγανό και το λίπος του παίρνει χρυσαφί χρώμα και καραμελώνει νόστιμα.
Δε ξέρω αν και γιατί φοβόμαστε να φτάσουμε το μπέικον στα όριά του. Ή αν απλά δε γνωρίζουμε ότι το ζητούμενο είναι να φτάσουμε το μπέικον στην υπέρτατη τραγανή, καραμελωμένη, εκδοχή του, ως είθισται στις χώρες που το μπέικον είναι βασικό στοιχείο στη γαστρονομική τους κουλτούρα. Όμως μπορούμε να δούμε απλούς τρόπους που θα σας οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικά πιο ενδιαφέρον μπέικον, όπου η αφύγρανση θα το κάνει τραγανό και πολύ πιο νόστιμο σε σχέση με το μισομαγειρεμένο, που κακώς έχουμε συνηθίσει και αποδεχτεί.
Θα ξεκινήσω με μια σχετικά αναπάντεχη αλλά πολύ γρήγορη μέθοδο, στο φούρνο μικροκυμάτων, την οποία χρησιμοποιώ κάποιες φορές, ειδικά όταν το μπέικον το θέλω για να μπει σε μια παρασκευή όπου θα μαγειρευτεί επιπλέον. Θα πάρετε ένα πιάτο, θα βάλετε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας πάνω του και εκεί θα απλώσετε 3-4 λωρίδες μπέικον. Θα τις σκεπάσετε με ένα ακόμη χαρτί κουζίνας και θα τις βάλετε στα μικροκύματα σε φουλ ένταση για περίπου 3 λεπτά (ανάλογα και με το φούρνο σας).
Όταν βγάλετε το πιάτο απ’ το φούρνο μικροκυμάτων θα διαπιστώσετε πως τα χαρτιά έχουν μαζέψει ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας και το μπέικον είναι σχεδόν τραγανό. Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι πως χάνετε το νόστιμο υγροποιημένο λίπος που συχνά το θέλουμε σε συνταγές. Και ότι ο βαθμός τραγανότητας δεν είναι ο απόλυτα τέλειος, αλλά επαρκής.
Όμως αν θέλετε στα γρήγορα να ετοιμάσετε μερικές λωρίδες για να μπουν σε μια συνταγή π.χ. για ζυμαρικά φούρνου ή για ένα σουφλέ ή για ένα φαγητό κατσαρόλας, ακόμη και για να συνοδέψουν τ’ αυγά σας ή να τα βάλετε σε σαλάτα, η μέθοδος αυτή είναι πραγματικά πολύ πρακτική.
Η άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά είναι το καραμέλωμα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που θα σας πάρει περίπου 10 λεπτά. Θα βάλετε τις λωρίδες του μπέικον στο τηγάνι με ήπια ένταση. Σε λίγο θα αρχίζει να λιώνει το λίπος και το μπέικον να τηγανίζεται μέσα στο ίδιο του το λίπος. Θα το αναποδογυρίσετε μερικές φορές και χωρίς να ανεβάσετε την ένταση, κάποια στιγμή μέσα στο δεκάλεπτο θα είναι έτοιμο, τραγανό και χρυσαφένιο, στο βαθμό που επιθυμείτε.
Θα αποσύρετε τις λωρίδες μπέικον πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν και θα είναι εξαιρετικά τραγανές. Παράλληλα ένα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής, είναι ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το λιωμένο λίπος στο τηγάνι, που δίνει επιπλέον γεύση σε κάθε παρασκευή. Αν μάλιστα κάνετε την ίδια τεχνική σε μαντεμένιο τηγάνι, το αποτέλεσμα θα είναι λίγο καλύτερο και σε ελαφρά λιγότερο χρόνο.
Μια μέθοδος καραμελώματος του μπέικον που οι ειδικοί θεωρούν ως την κορυφαία, είναι στο φούρνο, σε ταψάκι, απλώνοντας τις φέτες πάνω σε λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί ψησίματος). Θα βάλετε το φούρνο στους 200°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις για περίπου 18 λεπτά και θα έχετε τέλεια ψημένο και καραμελωμένο μπέικον. Αν μάλιστα στη λαδόκολλα που θα βάλετε, έχετε ανασηκώσει τις άκρες, θα μπορέσετε να κρατήσετε και το λιωμένο λίπος, για να το χρησιμοποιήσετε εφόσον θέλετε.
Μια επιπλέον μέθοδος είναι το να καραμελώσετε το μπέικον μέσα σε air fryer, για όσους έχετε. Με ρύθμιση στους 200°C και χρόνο περίπου 8 λεπτά θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.
Ανεξαρτήτως μεθόδου που σας βολεύει να χρησιμοποιήσετε, το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως το μπέικον είναι πολλαπλά πιο νόστιμο όταν το κρέας έχει αφυγρανθεί αρκετά ώστε να είναι τραγανό και το λίπος έχει καραμελώσει και χρυσίσει, ώστε να δίνει μια γλύκα στη μπουκιά, κόντρα στη καπνιστή αίσθηση του μπέικον. Κι όπως λέω στους φίλους μου, «η ζωή είναι μικρή για να μην απολαύσουμε μπέικον, όπως του αξίζει».