Η σοκολάτα μπορεί να γίνει μία πολυτελής εμπειρία, για λίγους και εκλεκτούς, που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες δολάρια για να την απολαύσουν.
Αυτό μας διδάσκει η περίπτωση της σοκολάτας To’ak, που κατέχει τον τίτλο της ακριβότερης πλάκας σοκολάτας στο κόσμο, μιας και κοστίζει 612 ευρώ! Γιατί τόσα πολλά; Μα επειδή φτιάχνεται από μία σπάνια ποικιλία κακάο και πριν καταλήξει στα ράφια κάποιων εκλεκτών καταστημάτων ανά τον κόσμο, αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 χρόνια σε ξύλινα κιβώτια.
Οι σοκολάτες To’ak παράγονται από την σπάνια ποικιλία κακάο Nacional του Ισημερινού, που βρίσκονται σε ιδιόκτητες φυτείες της εταιρείας και καθώς η σοδειά τους είναι περιορισμένη, έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται ετησίως μόλις 200 σοκολάτες, οι οποίες όπως είπαμε και πριν μένουν να ωριμάσουν για αρκετούς μήνες σε ξύλινα κιβώτια. Δεν είναι λοιπόν παράξενο, που όποιος επιθυμεί να τις δοκιμάσει πρέπει να περιμένει πολύ, μέχρι και να μπει σε λίστα αναμονής για να είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να τις αποκτήσει.
Οι σοκολάτες To’ak κυκλοφορούν σε 3 εκδοχές. Πρώτη είναι η «Art Series» των 612€, που όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας έχει νότες ξύλου, καραμέλας βουτύρου, καπνού, μελιού, σκούρων φρούτων και ξηρών καρπών και συνδυάζεται ιδανικά με Porto, sherry, ρούμι, ουίσκι, αλλά και τυριά όπως gruyère, παλαιωμένο γκούντα και brie. Δεύτερη η «Vintage» που κοστίζει 335€ και έχει πιο φρουτώδη χαρακτηριστικά, με νότες εσπεριδοειδών, butterscotch, βανίλια και μοσχοκάρυδο και η οποία συνδυάζεται με τεκίλα και ουίσκι και από τυριά με gruyère, comté, ημίσκληρα τυριά από πρόβειο γάλα, γκούντα και brie. Η τρίτη και πιο οικονομική, μιας και κοστίζει μόλις 250€ είναι η Rain Harvest με νότες από φιστίκι, εσπεριδοειδή, κόκκινα φρούτα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και εσπρέσο που συνδυάζεται με Porto, sherry, ρούμι, ουίσκι και από τυριά gruyère, comté, παλαιωμένο γκούντα και brie.
Δείτε επίσης:
Τα ακριβότερα φαγητά του κόσμου
Η πολυτέλεια στο πιάτο: Τα πιο ακριβά εδέσματα που κυκλοφορούν