Διαφανές, γλυκό σιρόπι με ελαφρώς σκούρο ξανθό χρώμα που χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική. Είναι η πιο γλυκιά πατέντα των Άγγλων που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1881.

Στην ουσία πρόκειται για ζάχαρη που έχει διασπαστεί σε φρουκτόζη και γλυκόζη με τη μέθοδο της ιμβερτοποίησης. Η γεύση του θυμίζει ελαφρώς καραμέλα με ελάχιστη οξύτητα στο τελείωμα που ισορροπεί τη γλυκύτητά του, γι’ αυτό και είναι πολύ δημοφιλές γλυκαντικό στο εξωτερικό. Το αγαπούν πολύ σε γλυκά όπως κέικ ή ως γαρνιτούρα, π.χ., σε pancakes και βάφλες. Πολλοί το προτιμούν σε σχέση με την κρυσταλλική ζάχαρη, καθώς έχει καλύτερη υφή και μεγαλύτερη γλυκύτητα, οπότε μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει 25% λιγότερη ποσότητα Golden syrup από την ποσότητα ζάχαρης που απαιτείται σε μια συνταγή. Η θερμιδική αξία του, όμως, είναι παρόμοια με αυτή της λευκής ζάχαρης.

Ήξερες ότι… 
* Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικό όταν έπιναν τσάι στα χαρακώματα, αντί για ζάχαρη.

* Οι ωμοφάγοι και χορτοφάγοι, που θεωρούν ότι οι μέλισσες τραυματίζονται ή πεθαίνουν για την παραγωγή μελιού για εμπορικούς λόγους, το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο.

info
Το βρήκαμε στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος, στα Marks & Spencer και σε e-shops.