Κάναμε το γύρο του κόσμου και ανακαλύψαμε τα 14 καλύτερα σάντουιτς, ανάμεσα τους και ένα ελληνικό που όλοι λατρεύουμε και ορκιζόμαστε στη νοστιμιά του. Και επειδή σίγουρα θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα ακόμη κι αν δεν ταξιδέψετε μέχρι τις χώρες καταγωγής τους, σας έχουμε και συνταγές.
Croque Monsieur, Γαλλία
Το περίφημο γαλλικό πιάτο με το φανταχτερό όνομα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ που ψήνεται στο φούρνο. Είναι όμως πεντανόστιμο και ταιριάζει το ίδιο καλά για πρωινό ή brunch όσο και για ελαφρύ βραδινό παρέα με μια πράσινη σαλάτα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Bao buns, Ταϊβάν
Τα διάσημα ψωμάκια ατμού, που δοκιμάζουμε σε πολλά εστιατόρια με ασιατικά πιάτα στην Αθήνα, γεμίζονται με διάφορα υλικά και γίνονται από τα πιο νόστιμα σάντουιτς που υπάρχουν. Αν θέλετε πάντως να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι θα χρειαστείτε: 5γρ. μαγιά, 330γρ. αλεύρι σκληρό+λίγο επιπλέον, 2 κουτ. σούπας γάλα σε σκόνη, 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ, 30γρ. ζάχαρη ψιλή, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όσο για τη διαδικασία: Αναμιγνύετε τη μαγιά με 180ml ζεστό νερό και αφήνετε να αφρίσει για λίγα λεπτά. Χτυπάτε στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι με το γάλα σε σκόνη, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και ½ κουτ. γλυκού αλάτι. Μόλις ανακατευτούν προσθέτετε και τη μαγιά και χτυπάτε για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ ρίχνετε λίγο λίγο 35ml ελαιόλαδο μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Συνεχίζετε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει πολύ λεία. Αδειάζετε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου. Με τις γροθιές σας πιέζετε τη ζύμη προς τα κάτω και μετά τη χωρίζετε σε 6-8 μπάλες, βάρους 100γρ. περίπου η καθεμία. Τις ακουμπάτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Όσες μπάλες ζύμης πλάθετε τις σκεπάζετε με ελαφρώς λαδωμένο αλουμινόχαρτο μέχρι να τελειώσετε τη διαδικασία. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε κάθε μπάλα ζύμης σε σχήμα οβάλ, βουτάτε ένα chopstick στο λάδι και διπλώνετε τη ζύμη γύρω του. Βάζετε όμως μια λωρίδα λαδόχαρτο για να μην κολλήσουν οι δύο άκρες της ζύμης. Τα ακουμπάτε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέσα σε μπαμπού ή μεταλλικά καλαθάκια ατμού (δύο σε κάθε καλαθάκι γιατί θα φουσκώσουν). Τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για 10 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε στον ατμό. Μαγειρεύετε τα ψωμάκια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, να είναι μαλακά, αφράτα και να επανέρχονται στη θέση τους όταν τα πιέζετε με το δάχτυλό σας.
Για τη γέμιση τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανσέτα, τουρσιά, κόλιανδρο και κάποια σάλτσα με βάση τη σόγια σος.
Choripán, Αργεντινή
Η Αργεντινή έχει μεγάλη παράδοση στα ψητά και αγαπούν πολύ το μπάρμπεκιου. Μια από τις σπεσιαλιτέ τους και ένα από τα πιο διάσημα street food της χώρας είναι το choripán, το σάντουιτς που όπως μαρτυρά και το όνομα του φτιάχνεται με λουκάνικο chorizo. Για να το γευτείτε θα χρειαστείτε ψωμάκια για hot dogs και λουκάνικα chorizo, που θα ψήσετε στο γκριλ ή τη σχάρα. Οι Αργεντίνοι προσθέτουν και κάποια σος όπως chimichurri -μια ωμή σάλτσα από μαϊντανό, σκόρδο, λάδι, ρίγανη και ξίδι-, εσείς ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε σος της επιλογής σας.
Francesinha, Πορτογαλία
Οι Πορτογάλοι φτιάχνουν ένα από τα πιο πρωτότυπα σάντουιτς που έχετε δει, μιας και εκτός από την πληθωρική του γέμιση σερβίρεται και μέσα σε μια ρευστή σάλτσα με ντομάτα και μπίρα. Το francesinha που λέτε, φτιάχνεται με 2 φέτες ψωμιού του τοστ, ζαμπόν, καπνιστό χοιρινό λουκάνικο και μοσχαρίσια μπριζόλα. Από πάνω το πασπαλίζουν με άφθονο τριμμένο τυρί και το βάζουν στο φούρνο για να λιώσει, ενώ στο τέλος το σερβίρουν με τη ζεστή σάλτσα που η συνταγή της είναι μυστική, ο καθένας τη φτιάχνει και με διαφορετικό τρόπο με μοναδικά κοινά συστατικά τη ντομάτα και τη μπίρα. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο σάντουιτς λέγεται ότι δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 με σκοπό να αποτελέσει την πορτογαλική εκδοχή του croque monsieur.
French dip, Λος Άντζελες
Μπορεί το όνομα του να παραπέμπει στη Γαλλία, ωστόσο το french dip είναι ένα από τα πιο κλασικά σάντουιτς της αμερικανικής κουζίνας. Όσο για το πώς προέκυψε το το όνομα του, οφείλεται στην άλλη ονομασία του ψωμιού που χρησιμοποιούν για να το φτιάξουν, την μπαγκέτα δηλαδή που ονομάζεται και french roll. Στη γέμιση πάλι, βάζουν μουστάρδα, τυρί, σιγομαγειρεμένο και λεπτοκομμένο μοσχάρι, που σερβίρεται με τη δική του σάλτσα στο πλάι για ονειρεμένες βούτες με τις τηγανητές πατάτες που το συνοδεύουν.
Arepa, Βενεζουέλα και Κολομβία
Arepa ονομάζεται ένα επίπεδο, στρογγυλό ψωμάκι από καλαμπόκι που φτιάχνουν στη Βενεζουέλα και την Κολομβία και χαρίζει το όνομα του και στο ίδιο το σάντουιτς, μιας και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή με τον καθένα να προσθέτει ότι υλικά θέλει ή διαθέτει στη γέμιση. Για παράδειγμα, το arepa γεμίζεται με τυρί, αβοκάντο, ντομάτα, κρέας, κοτόπουλο, αβγά, γαρίδες ή ψάρια.
Katsu Sando, Ιαπωνία
Το tonkatsu είναι γιαπωνέζικο πιάτο με τηγανητό, παναρισμένο χοιρινό σερβιρισμένο με λάχανο και σκουρόχρωμη γλυκιά σάλτσα tonkatsu. «Βγαίνει» όμως και σε σάντουιτς, το katsu sando, το πολύ δημοφιλές street food που μιλά στη γλώσσα και τα γούστα των πολυάσχολων εργαζομένων. Για το παναρισμένο χοιρινό δείτε τη συνταγή ΕΔΩ. Για την σάλτσα tonkatsu πάλι, ανακατεύετε σε 1 μπολ: 6 κουτ. σούπας κέτσαπ, 2 κουτ. σούπας Worcestershire sauce, 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κουτ. σούπας mirin (γλυκό κρασί ρυζιού), 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη ψιλή, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, 1 καλή πρέζα σκόρδο σε σκόνη.
Po’ boy, Νέα Ορλεάνη
Το po’ boy είναι κλασικό σάντουιτς της Νέας Ορλεάνης. Περιέχει τηγανητά θαλασσινά ή ψάρι, για παράδειγμα γαρίδες, φιλέτο λευκού ψαριού, στρείδια ή καβουρόψιχα και λαχανικά, όπως μαρούλι και ντομάτα. Έξτρα γεύση δίνει η remoulade, μια πικάντικη σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα που φτιάχνετε ανακατεύοντας σε 1 μπολ: 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon, ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο, λίγο Tabasco, ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, αλάτι.
Cemita, Μεξικό
Cemita ονομάζεται ένα στρογγυλό ψωμάκι που φτιάχνουν στο Μεξικό και όπως συμβαίνει με το arepa της Βενεζουέλας, έτσι ονομάζεται και το ίδιο το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Το γνωστό και ως cemita poblana, το οποίο λόγω σχήματος θυμίζει burger, συνήθως περιέχει κάποιο κρέας, τυρί, αβοκάντο, κρεμμύδια και κάποια σάλτσα.
Vada Pav, Ινδία
Το burger που θα λατρέψει κάθε χορτοφάγος! Το ινδικό vada pav το οποίο φτιάχνεται με ένα παναρισμένο μπιφτέκι πατάτας που περιέχει κόλιανδρο και μπαχαρικά όπως τσίλι, κουρκουμά, σπόρους μουστάρδας και σκόρδο, ξεκίνησε ως φθηνό street food στους δρόμους της Βομβάης και πλέον έχει βρει τη θέση του ακόμη και στα μενού εστιατορίων. Παραδοσιακά στο vada pav προστίθεται και κάποιο chutney που το κάνει ακόμη πιο γευστικό.
Smorrebrod, Δανία
Οι Δανοί δεν χορταίνουν αυτά τα ανοιχτά σάντουιτς που καλύπτουν πραγματικά κάθε γούστο! Τα smorrebrod που λέτε φτιάχνονται με ψωμί σίκαλης και διάφορα toppings όπως αλλαντικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, τυρί, αλείμματα, βραστό αβγό, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι και άλλα λαχανικά. Μάλιστα, τα toppings ακολουθούν συχνά και την εποχικότητα ή τις μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, όπου φτιάχνονται με ψητό χοιρινό και σάλτσα μήλου.
Banh Mi, Βιετνάμ
Banh Mi ονομάζουν στο Βιετνάμ το ψωμί, κάθε είδους. Έτσι ονομάζουν όμως και το περίφημο σάντουιτς τους, που φτιάχνεται με βιετναμέζικη μπαγκέτα η οποία γίνεται με σταρένιο αλεύρι αλλά και αλεύρι ρυζιού. Όσο για τη γέμιση, το σάντουιτς περιέχει συνήθως υλικά όπως πανσέτα, βιετναμέζικο λουκάνικο, χοιρινά μπιφτέκια και χοιρινά κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, πατέ, κοτόπουλο, σαρδέλες από κονσέρβα, τυρί, τηγανητά αβγά και τόφου, σε άπειρους συνδυασμούς. Επίσης, προσθέτουν κόλιανδρο, λαχανικά, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες.
Zapiekanka, Πολωνία
Άλλοι όταν πεινάνε βολεύονται με ένα απλό, μικρό hot dog κι άλλοι, οι Πολωνοί για παράδειγμα, θέλουν ολόκληρο ψωμί! Εντάξει, για την ακρίβεια το street food της χώρας είναι μισό ψωμί ή μάλλον μισή μπαγκέτα κομμένη κατά μήκος και εμπλουτισμένη με χορταστικά υλικά, όπως μανιτάρια, τυρί, κρέας και λαχανικά, αλλά κι αυτό δεν το λέτε λίγο. Το σερβίρουν δε με άφθονη κέτσαπ, αλλά και μαγιονέζα ή μουστάρδα.
Γύρος, Ελλάδα
Για το τέλος αφήσαμε το κορυφαίο όλων, τον δικό μας αγαπημένο και αξεπέραστο γύρο, που οι ξένοι αποκαλούν σάντουιτς οπότε γιατί να λείπει από τη λίστα; Ο ελληνικός γύρος λοιπόν, φτιάχνεται με πίτα (κάποιοι τον φτιάχνουν και με ψωμί για σάντουιτς), κρέας χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή κοτόπουλο, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδια και κάποιο άλειμμα ή σος με δημοφιλέστερα το τζατζίκι, το γιαούρτι, την κέτσαπ και τη σάλτσα ντομάτας. Απόλαυση σε κάθε μπουκιά!